Világkor

Világkor

Világkor

Az atomtorta

2012. február 08. - codesign

A Bikini-atollon zajló nukleáris kísérletek sikerét a vezérkar magasrangú tisztjei zárt körben ünnepelték, és az alkalomra atomfelhő alakú tortával kedveskedtek maguknak. Mindezt 1946 őszén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepi eseményre Washingtonban, az Army War College tisztiklubjában került sor 1946 november ötödikén, az alkalmat pedig a Bikini-atollon végrehajtott sikeres nukleáris tesztek jelentették. E kísérletek az esztétika - és a józan ész - új szintjére lépő női fürdőruhadivat révén örökre emlékezetesek maradtak. Megragadjuk az alkalmat, hogy közöljük: a nagyszerű Rita Hayworth képét állítólag legalább egy A-bombára felszegecselték, bár ebben nem vagyunk egészen biztosak. Mármint a szegecselésben - nukleáris közegben esetleg megárthat az ilyesmi.

 

A Bikini-Atoll

A Bikini (más néven Pikinni) egy atoll a Marshall-szigeteken, a Csendes-óceánon. Az USA 23 hidrogénbombát és atombombát robbantott ezen a helyszínen.

A bombarobbantásokat megelőzően lakott terület volt. Lakosait kitelepítették.  A tesztek 1946-ban kezdődtek. Az 1970-es évek elején többen megpróbáltak visszaköltözni Kili szigetéről, de a túlságosan nagy radioaktivitás miatt ez lehetetlennek bizonyult - látogatása ma sem ajánlott a földben, vizekben és a gyümölcsökben felhalmozódott sugárzás miatt. Ennek ellenére szerveznek rövid utakat a szigetre, melyeken bárki részt vehet.

Emlékeink szerint őt csempészte Morgan Freeman 1947 tavaszán a Shawshank-börtönbe.

46' gyönyörű és békés ősze a nukleáris kísérletek híreitől zsongott - senki sem hitte volna, hogy a leghangosabban mégsem a bombák durrannak majd - hanem a tesztelést levezető stáb végső sikerünnepe, helyesebben az eseményen felszolgált desszert. Talán fel sem tűnt volna senkinek az ízlésficamos attrakció, ha nem kószál arra a Harris és Ewing stúdió riportere, akinél - persze szigorúan magnéziumporos villanóval felszerelt - kamera is volt. Ám a sikertől mámoros társaság jóindulatúan figyelmen kívül hagyta a jelenlétét - így eshetett, hogy lencsevégre kaphatta William H.P. Blandy tábornokot és feleségét Frank J. Lowry admirális társaságában. Az "Atomadirális" éppen felvágni készül egy - magas labda  - nukleáris felhőt formázó tortát. Lowry szélesen mosolyog. A szokatlan süteményt egyébként Holloway hadnagy, a protokollért felelős tiszt rendelte - mintegy kedves meglepetésként.

Eugene Kuehn pék, mellesleg a cukrászköltemény megalkotója később a sajtó előtt azzal mentegetőzött, hogy "mindez szigorúan csak üzlet volt" a számára, profi mesterember módjára szállította a cukrászkülönlegességet.

A többit kitalálhatják: november 7-én , a Nagy Októberi Szocialista Forradalom huszonkilencedik évfordulóján a Washington Post címlapon hozta a képet és az eseményt is, "Salute to Bikini" címmel.

 

 

 

 

Nincs homok??!! Akkor csinálunk, elvtársam! Nekem homok legyen a föld alól is! Efelől nem nyitok vitát elvtársam.

És nagyobb port kavart még egy Nokiásdoboznál is. A sajtó és a Párt: egy emberként hördültek fel. Ne feledjük, hogy ebben az időben Amerika az egyetlen atomhatalom - a Times cikke után, amely hírt adott a "vérlázító ünnepélyről"  világszerte felháborodott hangú reakciók járták be a sajtó címlapjait.

 

 

 

 

 

 

Moszkva, november 17, Izvesztija

A szovjet kormánylap szerint az amerikaiak önhittségének a "világ szabadságszerető népei isszák meg a levét". Hát persze: A Szovjetúniónak ugyanis még nincs atombobája. De hamarosan kerítenek egyet, ha kell, a föld alól is.

Kedvenc olvasói levelünk pedig azt fejti ki a Timesban, hogy: "az atomtorta pompás ötlet - a lehetőségek pedig határtalanok. Legyen a következő ünnepség főattrakciója a sebesültekkel teleszórt harcmezőt ábrázoló marcipán, a vércseppeket pedig jelképezzék friss cseresznyeszemek !

A történelem tán nem ítél el bennünket azért, hogy a háborút lezárni igyekezve bevetettük ezt a szörnyű fegyvert - de bizonyosan érzéketlen barbároknak lát majd bennünket az ilyen gesztusok nyomán.

Úgy hiszem, az esemény inkább a rossz ízlés bűne, amelyben a Post is osztozik - ha hasonló obszcenitásokat nyomtatásban közöl"  EX-INFANTRYMAN, Arlington, Va.

 

 

 

 

 

 

Más vélemények szerint a bátor katonák megérdemelten ünnepelték sikerüket: "Ilyen erővel átkozhatnánk minden katonát, minden pilótát, minden fegyverünket, amellyel ezt a vérgőzös háborút megnyertük. Személyes hitem, hogy az atombomba a legjobbkor érkezett, nélküle nem sikerült volna demoralizálni a japán katonák szellemét."

Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

A két főszereplő, Lawry admirális és Blandy tábornok nyilatkozata szerint a "közvélemény nem értette meg a helyzetet. A torta csupán desszert volt, semmi más, amit egyszerűen - küldetésének megfelelően - megettünk."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És hogy valami jó is kisüljön a botrányból, az esemény hírére - mintegy jóvátéve azt - az amerikai iskolások gyűjtést rendeztek körükben, melynek eredményeképp tonnányi írószert, papírt és füzetet küldhettek japán társaiknak. A küldemény 47' karácsonyán érte el Japán partjait, a válasz pedig egy csomag gyermekrajz formájában érkezett - a megbékélés első fecskéjeként.

 

Forrás:
Conelrad


codesign © ideandroid.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr252280370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A régi mániám... 2012.02.26. 14:17:24

Tisztázzuk rögtön az elején, hogy nekem speciel semmi kedven végigmenni tankkal Románián. Miért is lenne, ha egy hiánypótló alkalmazásnak hála, teleszórhatom a fél világot a történelem összes jelentősebb és ismert erejű nukleáris fegyverével? A Nukemap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nál 2012.02.08. 11:28:38

Hol a recept?!
A felhőt nem lehetett egyszerű megcsinálni.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.08. 11:52:57

@nál: A recept talán kinyomozható: a tortát egy St. Louis-i pékség készítette, Kuehn tervezte a negyüzemi cukrászatban utazó L. Y. Stephens segítségével.
A felhőről: ehhez egy cukrász kell

szanalmas 2012.02.08. 12:13:12

Hja, ha már:

Az élet nem atomtorta, Pelikán.

EasyFriend 2012.02.08. 13:17:25

Olyannyira Rita Hayworth-t csempészte be Morgan Freeman, hogy a film alapjául szolgáló Stephen King-novella címében is szerepel: "Rita Hayworth and Shawshank Redemption".

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.08. 13:48:44

pedig az amcsik már akkor is tudhatták, hogy a japán nácizmust csakis a szélsőliberális köldöknézéssel lehet megállítani!

szemetek!

:)
süti beállítások módosítása