Világkor

Világkor

Világkor

A műszaki fény (Napvihar most)

2012. január 24. - codesign

Bár a történelem legnagyobb napviharától messze áll, az éppen most zajló sem kispályás: az utóbbi hét év rekorderével néztünk farkasszemet ma hajnalban. Pajzs nélkül.

m9-solar-flare-jan-2012.jpeg A vasárnapi M9-es napkitörés (NASA/SDO) 

A Nasa Napdinamikai obszervatóriuma vasárnap délután észlelte elsőként az 1402-es számú napfolt kitörését, amit kisvártatva a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), majd a STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) műholdpárja is megerősített. A kitörést erős koronaanyag- kidobódás kísérte, nagyenergiájú részecskékből álló, több, mint 2000 km/s sebességgel száguldó napvihart zúdítva a naprendszerbe. Az űridőjárás előrejelző központ (NOAA SWPC) szerint maximuma kedd hajnalban érte el bolygónk mágneses terét. Az adatok itt szinte élőben is nyomon követhetőek.

M3flareC3_med.jpg M3Flare_combo_med.jpg

 

A fenti ábra a SOHO C2 "koronagráfjának" szélesebb látószögű képeit egyesíti A Napdinamikai Obszervatórium napról készült UV felvételeivel. A kezdeti kitörés a Nap átellenes oldalán következett be, ez értelemszerűen elkerült bennünket, majd két egymást követő kitörés kísérte csillagunk felénk néző oldalán. ( A képen tíz óránál található fényesebb foltból kiindulva. Videó több tartományban rögzítve alább.)

sohoa.jpg
SOHO: A SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) egy 1995-ben elindított napfigyelő műhold, az ESA és a NASA közös programja. A Föld és a Nap közötti L1 Lagrange pontból végzi a megfigyeléseket.
 
 
 

sdo.jpg
SDO: A Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai obszervatórium) amerikai napfigyelő műhold, melynek fő célja a Nap-Föld rendszer a Föld és annak űrbeli környezetének vizsgálata egyszerre több elektromágneses hullámhosszon, nagy időbeli felbontással.
 
NOAA: A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) (angolul: National Oceanic and Atmospheric Administration) az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó, tudományos kutatásokat végző ügynökség. Feladatai közé tartozik a napkitörések, az "űridőjárás" figyelése is.
http://www.swpc.noaa.gov/index.html
 
letöltés (1).jpg
STEREO: A STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) amerikai űrszonda-páros, amelyet a NASA indított a Nap-Föld kölcsönhatást részletes vizsgálatára. Jelenlegi látószögük a Nap két ellentétes oldalán lehetővé teszi, hogy a kutatók szimultán vizsgálják a csillag egész felszínét

 

A kidobódott anyag nagyja elkerül bennünket, a Nasa adatai szerint a bolygónkat elérő hullám maximuma ma hajnalban várható. Veszélyt elsősorban a műholdakra ill. az érzékenyebb elektronikai, műszaki rendszerekre jelent, de ez alkalommal a megszokottnál délebbre is előfordulhat északi-fény. Hazánkban mindez erősen valószínűtlen, bár nem lehetetlen, éjszaka érdemes az eget figyelni. 

Proton (1).gifXray_1.gifElectron.gif

 

 


 


 



Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) illetékesei szerint a napkitörés hatása mérsékelt lesz, az ISS űrhajósai nincsenek veszélyben, azonban a sarkvidék feletti repüléseket ma hajnalban valószínűleg más folyosókra irányítják át.

Források:
NOAA
SDO 
Popular Science

 

codesign © ideandroid.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr243742941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dandie (törölt) 2012.01.24. 17:47:11

Klassz, friss bejegyzés, tetszik.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.24. 17:50:55

Csodálatos objektumok a csillagok. Teljesen érthető, hogy annyi műszerrel figyelik a szakemberek a Napunkat. :-)

Kamazszutra 2012.01.24. 19:21:11

Lehet, hogy hülyeség amit most írok, de lehet, hogy nem.
Ha eljön a világvége azt is utólag fogjuk megtudni, mert a média sem előre tájékoztat, hanem utólag. Ez a megjegyzésem nem a blognak szólt, hanem úgy általánosságban gondolatébresztőnek.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.01.24. 19:23:56

@Kamazszutra: Mindenesetre ezt a cikket hajnalban élesítettük, még a maximum előtt, így aztán mindenki elvégezhette még az utolsó simításokat a nukleáris bunkere körül

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.24. 20:13:27

Azért ez még nagyon messze van a világvégétől :D

petru 2012.01.25. 06:41:42

@Kamazszutra: a media legtobbszor semmi lenyegesrol nem ertesit, elore nem tud, ha meg mar elmult, akkor meg a hir elavult. "Megirjuk hogy tegnap vilagvege volt?" "Nincs valami frisebb hir?"

petru 2012.01.25. 06:44:46

Komolyabban: tudja valaki, hogy ez akkora napkitores volt mint az a legendaris (talan 1859-ben?), vagy kisebb, vagy nagyobb? Soha errol nem ir senki, csak arrol amit itt eszlelunk, az pedig a napkitores nagysaga ES AZ IRANYA fuggvenye ha jol ertettem.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.01.25. 11:10:04

@petru: Az első bekezdésben található egy link, ott bővebben

petru 2012.01.26. 01:33:38

@codesign: Tulajdonkeppen ott masrol van szo, de megis koszonom! Mar par eve probalok talalni valami hirt, hogy (rajtam kivul -:) gondol-e valaki a veszelyre.
Orulok hogy igen! Bar igy is oriasi lenne a veszteseg, de nem omolna ossze az egesz civilizacio (ez bizony telitalalat eseten holtbiztos).
süti beállítások módosítása