Világkor

Világkor

Világkor

Low-tech revival: a pixelek diadala

2011. február 23. - codesign

A készülékben van valami mágikus és félelmetesen magától értetődő - ez a valami azonban nem a funkcióban, vagy a külalakban sejlik: az ember a folyók csiszolta kavicsok nyers finomságát érzi az ujjai alatt.

A NoteSlate tablet hosszú évek óta a legszimpatikusabb elképzelés, ami csak felborzolta az informatika víztükrét: természetessége és merő funkcionalitása azonnal a szívünkbe lopja magát. A koncepcióról már beszámoltunk, de a reménybeli cseh gyártó - a rajongók elképesztő nyomására - új hírekkel állt elő, mi több, további konkrétumokkal fűszerezte azokat. És imádja a pixeleket. 

 

Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle

Mi ez és mire jó ?

Nos, röviden: a jövő jegyzetfüzete. Bővebben: a jövő szép és használható jegyzetfüzete. A termék mögött álló filozófia az egyszerűségben összegezhető: az elektromos-tintára épülő technológiát a gyökerekig csupaszították, egészen a meghatóan őszinte 1 bit-ig. A készülék ugyanis a jegyzeteket a lehető legegyszerűbb formában őrzi meg. Ennek köszönheti egyrészt az elvárt sebességet és válaszékonyságot (neológ ízhatás) - másrészt a pofátlanul magasra tervezett üzemidőt. A képernyő matt és fénytelen: akár a sokunk által olyannyira szeretett, hagyományos A4-es papír, a 760x1080-as (102 ppi) felbontású rezisztív érintésérzékelés pedig valóssal egyenértékű élményt nyújtó kezelőfelületet ígér:

Nem, a táblával nem lehet böngészni, videót nézni, vagy szöveget szerkeszteni - sőt még e-könyv olvasóként sem állja meg a helyét. Itt volt az ideje. Alapvető cikknek szánják - Ha az iPad az informatika kenyérpirítója, akkor ez lesz a vajaskenyere. Egyetemisták tüzelik majd el vidáman többtonnás jegyzeteiket, húzzák ki a konnektorokból a dögnehéz laptopokat, ajándékozzák húgaiknak a használhatatlan méretű és túlszerelt notebookjaikat, a  jegyzetelésre tökéletesen alkalmatlan iPadeket pedig a kávézókba, és persze az ágyba száműzik. 

A képernyő nem csupán matt, hanem érdes is - mindezt pedig annak érdekében teszi, hogy minél inkább emlékeztessen a papírra. A letisztult koncepció következtében a gyártó feladta a négyszínű verzióval kapcsolatos terveit és csupán az egy színnel dolgozó változatokra koncentrál, azokból azonban többet is kínál. Nehéz választani közülük:

A monokróm kijelző (amelynek négyszínű változatát is ígérik), 210x310x6 mm-e méretekkel büszkélkedik és 280 grammot nyom, ami testvérek között is szép eredmény. A 750x1080 pixel felbontású e-ink kijelző a házba simul, matt és érdes felületű, hogy minél inkább emlékeztessen a papírra

 

A boldogsághoz két út vezet. Vagy csökkentjük a vágyainkat, vagy növeljük lehetőségeinket. Ha bölcs vagy, mindkettőt megteszed

A stylus maga sem ékeskedik cifra tollakkal: a végletekig minimalista. Nincs nyomásérzékenység sem: a tábla kizárolag jegyzetelésre szolgál. És nem köt kompromisszumokat. A heggyel írunk, a radírral törlünk: ez utóbbi 10 és 1 pixel vastagságban áll a rendelkezésünkre, attól függően hogyan forgatjuk a táblára:

A kezelőfelület 

A tábla összesen három valódi gombbal büszkélkedik. Bár testreszabhatóak, a gyártó a Ment, Töröl ill. a Vissza funkciókat teszi alapértelmezetté. Erre nem érdemes több szót vesztegetni, annál érdekesebb viszont a készülék menüjének megvalósítása, amely az alapképernyő rácsszerű beosztására épül: a sarkok rejtik az előző , a következő oldal, a tartalom és a és az alkalmazások menüpontjait, míg a középső terület  a jobb híjján mappáknak nevezhető tárolórekeszeket, amelyek fő célja a szervezés: csinos kis dobozokban találjuk a témák szerint elmentett jegyzeteket.

Az e-tinta születése felébresztette a régi, szunnyadó lelkesedést: utunkat ugyanis szétdobált és változatos alakú papírfecnik, füzetek, mappák, jegyzetek és vázlatok kísérik, és a káoszban sohasem az kerül elő, aminek épp elő kell kerülnie. Azóta persze kissé lehűtötte a várakozásainkat a tény, hogy sem az LCD/TFT, sem az e-tinta alapú, jegyzetelésre és vázlatkészítésre kihegyezett eszközök nem váltották be a reményeinket: vagy nehezek és otrombák voltak, vagy szusszal nem bírták a zsúfolt napokat, esetleg egészen egyszerűen a használatuk volt nehézkes, mivel az írás élménye meg sem közelítette a jó öreg papír/toll kombinációét - lassú volt, borzalmas válaszidővel vagy akárcsak megszokhatatlan. Mostanáig.

A NotesLate nevű szolgáltatás pedig a megosztásért felelős - kiegészítők sora teszi majd lehetővé, hogy vázlatainkat és ötleteinket akár valósidőben osszuk meg másokkal: a rajztanárok örülni fognak. A táblát ennek érdekében elláták wifi csatlakozással. Dokumentumok olvasására is alkalmas az eszköz, viszont ami a kreavtivitásban előnynek bizonyult, itt hátránynak számít: az 1-bites megjelenítés és az élsimítás hiánya - kellemesen - szemcsés olvasóvá teszi a NoteSlate-t. 


 

Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos

Mint minden koncepció esetén, itt is nehéz megjósolni, hogy megvalósul-e, és ha igen, akkor a termék mennyiben hasonlít majd az elképzelésekre. Az irány mindenesetre jó, és valószínűsíthető, hogy ha nem is ez a konkrét elképzelés, de egy hozzá hasonló termék hamarosan megjelenik a piacon. A gyártó minimalizmusa és ízlése ígéretes - technológiai akadálya pedig nincsen az előállításának.  A tervek szerint a tábla idén júniusban lesz elérhető, 99 dolláros tervezett áron, kizárólag a gyártó által üzemeltetett webáruházon keresztül. Júniusra a Basic, White és Black verziókat tervezik, decemberre pedig előállnak a többszínű verziókkal is. Ki fog derülni. 

Forrás: NoteSlate, idézetek: Járj utánna !

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr442678448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piettro 2011.02.23. 10:55:19

Előrendelést felvesznek? :)

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.02.23. 11:28:40

túl szép, hogy igaz legyen, bár ki tudja? a nextről is ezt mondták és ma ott az apple

lord_soth 2011.02.23. 12:25:39

Nekem ez túl nagy. A5-ösben király lenne.
A felbontás mennyire lesz olvasható szerintetek?

rushman 2011.02.23. 12:56:18

többet ér, mint egy iPad

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.02.23. 12:58:01

Érdekes elképzelés, az ára is barátságos. Azért valamiféle virtuális billentyűzetet kaphatott volna a cucc.

Blogerovac 2011.02.23. 13:00:35

Szerintem is praktikus lenne A5-ös méretben is. Bár az összehajtható (összetekerhető) verzió lesz majd az ütős, remélhetőleg pár éven belül. :)

xszolixxx 2011.02.23. 13:07:37

99-éer vevő lennék rá, de az igai akkor lenne, ha tudna PDF-et és bele tudnék firkálni a PDF-be.
Sajnos az a 99-es ár lesz 199-is minimum. Most a 6"-os legegyszerűbb Kindle ennyi, érintő képernyő nélkül.

(6) 2011.02.23. 13:43:01

Tyűűűhaa! Azt hiszem ez must have kategória! Ha tényleg 99$-ért vesztegetik, akkor bőven megéri.

egy nik a sok közül 2011.02.23. 17:50:31

ez így

egy NAGY SZ@R

hogy könyvolvasóként nem lehet használni, pedig alkalmas lenne rá

csak a pénzt lépre csaló mézesmadzag az egész

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2011.02.23. 19:17:56

Nem voltunk egyértelműek: a készülék természetesen alkalmas a pdf formátum kezelésére, így olvasásra is. Arra mutattunk rá, hogy sajátos jellege miatt nem ez az elsődleges rendeltetése

valakitalánvagyok 2011.02.24. 09:21:59

@egy nik a sok közül:
a gép alkalmas rá, az egy bites kijelzés nem az, illetve nehézkessé teszi a dolgot.
olyan lesz, mintha pixelfontokat olvasnál, vagy egy ősrégi commodore-os nyomtatott szövegét.
Ha jó a szemed és elég picik lesznek a betűk, akkor működhet! Esetleg érdekes lehet olyan b ettűt tervezni, amivel működhet, mert megoldható!
Ennek nem az a dolga amúgy, hogy olvas, hanem hogy írj, firkants!

Ami viszont eszembe jutott:
Mivel ópenszórsz remélem fejlesztenek hozzá olyan programot, ami nem ezen, hanem az otthoni gépeden a jegyzeteket txt-vé tudja konvertálni, azaz az importált fájlok betűfelismerésére megtanítható.

Amit nem találok sehol, hogy milyen firmátumot fog használni a jegyzetek mentésére? Azaz mit küldesz haza mailben vagy wifin vagy akárhogy?

Goyo 2011.02.24. 11:01:18

Az eInk válaszidejével lehetnek még problémák. Furcsa úgy jegyzetelni, hogy nem látod azonnal a vonalat, csak némi késlekedéssel. A Sony olvasóin ez a gond, de egyébként simán tudja, amit ez a cucc.

2011.02.26. 23:06:38

Nekem tetszik. Most, így a sulik végéhez közeledve kb. 30-35 kg-nyi papírom gyűlt össze. Mennyivel egyszerűbb, kezelhetőbb lett volna egy ilyen. Remélem tudja majd görgetni is az oldalakat írás közben, nem csak lapozni. Akkor nagy durranás lesz. Szvsz az A4 méret ideális. Mellesleg 1080x760-as felbontás mellett nem lesz az olyan nagyon pixeles. Nekem pont jó lesz, mert úgyis elég nagy betűkkel írok. :)
süti beállítások módosítása