Világkor

Világkor

Világkor

A különleges Avatar kiadás - új szemüvegen át

2010. augusztus 29. - codesign

Várható volt és a híreket is igazolta az Avatar hivatalos és különleges kiadásának megjelenése. Egyrészt pénzügyi megfontolásokból - hiszen a korongokon jópáran szedik meg majd magukat - másrészt a rajongók elvárásai miatt, akik fennen követelték, hogy Cameron az ígért és a moziváltozatból kivágott jelenetekkel derítsen fényt a homályos részletekre. Most itt a DVD kiadás, amely érdekes módon - és valószínűleg helyhiány miatt - csupán 15 perc extrát és bónusztartalmat kínál - cserébe térhatással kápráztat el mineket. Hogy megőrizte-e a film a patináját a hype lecsengése után is ? Megéri beizzítani a házimozirendszereket ? Nagyon is.

 

Eleinte nem is akarózik különösebben újra végigülni a háromórás eposzt, az ember szkeptikus, de a kíváncsiság a képernyő elé hajtja - vajon nyújt-e a 3d olyan élményt, mint ami az emlékeinkben él ?

Spoiler veszély, de nem igazi: A kiadás telistele van új tartalmakkal - semmi egetrengető vagy olyasmi, ami alapvetően újraszőné a történet fonalát - ám mégis jelentős mennyiségű kivágott jelenet kapott helyet a korongon.  A legtöbbje csak pár pillanat, egy-egy kihagyott mondat vagy pillantás. Néha egy lényegbevágó magyarázat: Miért is lebegnek Pandora hegyei ? Miért értékes az unobtanium ? 

E jelenetek persze nem számítanak - hiszen sem lebegő hegyek, sem pedig az unobtánium nem létezik - legalábbis az általunk eddig felfedezett univerzumban. Szóval akkor mi értelme van e képkockák beillesztésének ? Elmélyítik és tömörebbé teszik a filmet - kissé minden jobban illeszkedik, mint egy jól összerázott legós zacskóban az építőelemek.

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a film gyengeségei közül messze az Unobtánium neve viszi el a pálmát - micsoda név ez egyáltalán ? Nyugodt szívvel nevezhették volna - ilyen erővel - mondjuk "antihupiumnak" is, ha már a színekről beszélünk.

Na és a lényeg: a 3D - ütött-e akkorát, mint a mozikban ? És igen - ha nem jelent még annál is nagyobb élményt. Az olyan mozik, mint a Beowulf, vagy az Alíz csodaországban csak rontottak az új erőre kapott technika megítélésén.  Az Avatart kétségkívül 3d megoldásai emelték ki a tömegből - a térhatás itt filmes eszköz, nem pedig vásári mutatvány, a képnek mélysége, a mélységnek jelentősége volt. 

A DVD tehát megállja a helyét - a várt unalom helyett izgalmat kínál és minőségi moziélményt. Az Avatar, technikai megoldásaival, kétségkívül mérföldkövet jelentett a mozgóképek világában - ideje, hogy új pionírok kövessék, hogy a gyöngyvászonra érettebb, szövevényesebb ecsetkezeléssel fessék fel az új és újabb térhatású világokat. 

 

Forrás:Mashable

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr632260278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása