Világkor

Világkor

Világkor

Ami megvalósítható, az meg is valósul

2011. augusztus 21. - codesign

A tudományos-fantasztikus alkotások - és persze alkotóik - gyakran megdöbbentő pontossággal jósolják meg a jövőt. Verne könyveiben a levegőbe emelkedő, de annál nehezebb tárgyakról, Holdutazásról olvasunk. (Persze az is igaz, hogy ugyanakkor gyakran ír bölcs, megfontolt és bátor férfiakról is. Senki sem lehet tökéletes.)  Lem elképesztő érzékkel fogalmazta meg az internet és az interaktív média valóságát a Summa Technologiae-ben, testrefújt, formára száradó habruhákról írt - ami épp a közelmúltban vált reális lehetőséggé. Clarke előrevetítette a távközlési műholdak szerepét, az Éden szökőkútjaiban pedig gyakorlatilag megalkotta az űrlift koncepcióját. (Ha mindenben igaza lett volna azonban, akkor mi most légpárnás autóinkkal suhannánk a városok füvesített útjain.)

Napestig sorolhatnánk a példákat - sokak szerint azonban mindez korántsem a bámulatra méltó jövőbelátás adományának köszönhető.

A sci-fi írók nem jósolják meg a jövőt, sokkal inkább ösztönzik azt. 






 

A koncepciókkal ugyanez a helyzet: többségük igencsak látványos, méginkább látványosan megvalósíthatatlan, jelentős részük pedig fel sem tett kérdésekre ad holdkóros, ám határozott választ - éppen ezért szeretjük őket. Még úgy is, hogy az alkotóik felmenői valószínűleg sűrű csuklással küzdenek egy-egy felszabadultabb mérnökbuli után.

Az alábbiakban tíz koncepciót közlünk, amelyeket a Yanko Design oldaláról válogattunk ki - szokásunktól eltérően nem a technológia területéről. Mind csupa jópofa ötlet, kreatív apróság - de a hidegháború már amúgy is végetért.

1. Dobd ki a naptárodat, mentsd meg az esőerdőket !

A nyolcvanas  években menőségét tekintve szinte közvetlenül a hétzenés kvarcóra, a kételemes walkman és a C.C. Catch-es kulcstartógitár után következett a tologathatós puzzle-képkirakó játék, amely oly sokunkat ajándékozott meg az első dühroham élményével. 

Design: Yan Yunyong 

A fenti koncepció ezt a remekművet veti be egy évszázados probléma megoldásaként. Naptárat ugyanis annyit nyomtatunk évente, hogy bízvást elnyerhetné a "Történelem Bestsellere" címet, mindehhez pedig annyi fát, festéket és egyéb erőforrást használunk fel, ami a Télapó északi-sarki bázisának éves szükségleteit is könnyedén fedezné. 

Az elmúlt évtizedekben számos tudós, szervezet, ufóhívő és titkárnő emelte fel szavát az esztelen pazarlás ellen. A javasolt naptárreformok száma immár vetekszik kinyomtatott naptárokéval, eredmény mégsem született. Az ilyesminek egyrészt le kell küzdenie a hagyomány tehetetlenségi erejét, másrészt - úgy tűnik - a társadalom szerkezetét nem csupán a józan ész alakítja. 

 

Mégis van megoldás. A Tolinaptár fantasztikus ötlet: az ember hó végén fogja magát és szépen a megfelelő helyzetbe tologatja a napokat - szellemét és kötelességtudatát egyaránt kordában tartva. 

2. Hajtogassa össze tálait !

Az iparművészet még mindig adós a paradigmaváltással - már ami az étkészletek ágát illeti. Ez a koncepció sem váltja meg az ebédlőasztalok világát, de az irány kétségkívül helyes:

Design: Qing Ji & JiaYue Wu 

A műanyag készlet pár mozdulattal alakítható át tálból pohárrá, vázává, vagy ami éppen adódik. A képek alapján ráfér még némi tökéletesítés, de az ötlet elragadó, praktikus és éppen a megfelelő mértékben rugaszkodik el a valóságtól. Támogatjuk.

 

3. Borotválkozzon gyűszűvel !

Nagy valószínűséggel mindannyiunk  nagymamája elővett legalább egyszer egy gyűszűt, hogy szelíd korholások közepette rendbehozza a bunkerépítés/hógolyócsata közben miszlikre szakadt ingeinket. Mi pedig mély bűnbánattal eszegettük ki ezalatt a puhára tört maradékot a nagyi csorbapléh kekszesdobozából. Nos, unokáinknak is megadathat egy hasonló, kedves emlék: immár nagyapa rémlik majd fel lelki szemeik előtt, ahogy reggel az ujjára illesztett borotva zsongásával egészítette ki a sürgő-forgó családi otthon hangulatát:

Design: Xiang Qin, Yin Qin, Yiyan Ge & Xinxin Sun

A gyűszűborotva - megálmodói szerint - minden eddiginél kénylemesebb és rugalmasabb borotválkozást tesz lehetővé: A gumibelső a tapadást biztosítja, az ujjak mozgását követve elforgó körhenger pedig nem igényel áramot. Az sem mellékes, hogy a készülék könnyedén zsebre vágható. Praktikus és légbőlkapott: mi kell több ? Tetszik.

 

4. Eb, aki a kanalát meg nem eszi ! - A leleményes ecosütemény 

Ez az az ötlet, aminek hallatán az ember úgy gondolja: lehetetlen, hogy ez még senkinek sem jutott az eszébe. A helyzet ellenben ugyanaz, mint minden ehhez hasonló esetben - az ötlet persze sokaknak felrémlett, de senki sem tartotta megvalósításra érdemesnek. Mi máshogy vagyunk vele - kedveljük ugyanis a kávé mellé felszolgált süteményeket, ahogy a kanállal is ki vagyunk békülve. Az utóbbival azonban gyakran nem tudunk mit kezdeni, miután betöltötte küldetését: a csészealjról leesik, az abroszon foltot hagy, ha pedig a csészében tartjuk, nos ilyenkor gyakran érzünk nyomást a bal szemünkben.

 

Emeljük meg a kalapunkat a koncepció praktikuma előtt is: a kávésüteményt így is - úgy is a forró italba mártogatnánk. Teáskanál helyett is ajánljuk.

 

4. A lehajtható fürdőkád

A kád remek találmány alapból is - mostantól pedig kis helyet foglal.  A tulipánfürdő névre hallgató koncepció szerint legalábbis - némi kiegészítéssel akár zuhányzóvá is át lehetne alakítani függőleges helyzetben, így egycsapásra megoldódna a zuhanyzópártiak és a kádfüggők évszázados vitája. 

 

6. Marguerite bicikli-állomás

A bringával is parkolni kell valahol:

Design: Yoann Henry Yvon 

 

7. Miesrolo: Az összehajtható kerti szék

Design: Uros Vitas

 

8. Az ekávé hajnala

Sok koncepció lényege a helytakarékosság: közülük pedig abszolúte ez az összehajtható, könnyű és usb-ről működtethető kávéfőző viszi el a pálmát. Hackerek, Crackerek, Cyberpunkok és kiugrott bölcsészek legjobb barátja:

Design: Alisson Wilson Ströher - Nilko IMO

Az a legjobb az egészben, hogy a készülék létezik. Működik, kávét főz és össze lehet hajtani. Tényleg. A GUM-ban talán még van belőle pár darab. 

 

 

9. A minigarzonok éke - Még egy mikrofürdő 

Designer: Isabelle Hauser

 

10. A Harmonika-csomagolás

A végére egy igazán mutatós darabot hagytunk: a harmonikaszerűen kialakított műanyag csomagolás előnyei vitathatatlanok: egyrészt az étel fogyasztása alatt folyamatosan csökkenthetjük a tároló magasságát, így a kanál az utolsó csepp joghurtot is kényelmesen eléri, másrészt az eldobott doboz harmadannyi helyet foglal el:

 Design: Liu Yi, Jiang Yuning & Luo Jing

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr572602804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása