Világkor

Világkor

Világkor

Ragadozó békés ősapánk

2012. február 18. - codesign

A friss lelet évmilliókkal előzi meg a korábbi rekordert: félelmetes ragadozó, a tápláléklánc csúcsa, nem mellesleg mindannyiunk őse. Az Otavia Antiqua jelenlegi ismereteink szerint a legősibb állatfaj, amely kedvelte a nyugodt, sekély partmenti vizeket, a visszafogott, szemlélődő életet, algadiétáját pedig baktériumfalatokkal tette változatosabbá.

Anthony Prave elektronmikroszkópos felvétele, St. Andrews Egyetem, Anglia

A feltételezések szerint mindannyiunk legkorábbi ősét fedezték fel a 760 millió éves namíbiai kőzetmintákban: ősapánk mikroszkópikus elő-szivacsnak bizonyult és legalább 100 millió évvel előzi meg a korábbi, első állati életként számon tartott rekordert. Mindez azt jelenti, hogy a többsejtű állatok sokkal hamarabb jelentek meg bolygónkon, mint azt eddig gondoltuk.

"A fosszíliák aprók, homokszem méretűek és többezer példányt találtunk bennük" - nyilatkozta Anthony Prave, az St. Andrews egyetem geológusa." A bőséges lelet arról tanúskodik, hogy ez a faj igencsak elterjedt és szapora volt". A tudós szerint a kis szivacs nagy dolgok letéteményese: nem csupán a dinoszauruszoknak lehetett az előfutára, hanem akár az angol királyi családnak is.
 
Földünk a "szuperjégkorszakokban": A Hógolyó-Föld elmélet szerint több alkalommal is jég borította bolygónk teljes felszínét. A miértre nincs kielégítő tudományos magyarázat. Az eljegesedésre a glaciális üledék szolgáltatott bizonyítékot: a még folyékony láva és magma mágneses részecskéi a Föld mágneses teréhez igazodnak, majd szilárdra fagyva megőrzik állapotukat. Így derült ki, hogy az Egyenlítő vidékét is tartós jégtakaró borította.

A St. Andrews egyetem kutatói által felfedezett organizmus nem éppen összetett és a felfedezők szerint a csendes életet részesítette előnyben: naphosszat kedve szerint lebegett a sekély part menti vizekben, az arra bóklászó baktériumokra és algákra vadászva. A táplálékot pórusain át jutatta be csőszerű teste belsejébe, hogy sejtjei felszívhassák azokat. Ennek ellenére kora táplálékláncának csúcsán állt és szívósságát jellemzi, hogy fennállásának kétszázmillió évén át legalább két szuperjégkorszakot vészelt át - evolúciós szempontból teljesen változatlanul. Tartósnak bizonyult.  
 
 
 

Forrás:

 


 

 

 
 
codesign © ideandroid.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr474102015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.02.19. 10:17:53

Küldtem egy privát üzenetet, jó lenne, ha megnéznéd!
süti beállítások módosítása