Világkor

Világkor

Világkor

A masina, ami nem csinál semmit

2012. március 20. - codesign

Az univerzum léptékei és a szerelem a tíz hatványain.

 

Az űr nagy. Tényleg nagy. El se hinnéd milyen hatalmasan, terjedelmesen,észbontóan nagy. Úgy értem, az ember azt gondolná, a patikushoz hosszú az út, de ez csak egy szem mogyoró az űrhöz képest...

A rövidfilm első kockája egy négyzetméternyi terület fog át, majd minden tíz másodpercben a tíz egy újabb hatványával tágul a látómező, egészen a huszonnegyedik lépcsőig - amely már a megfigyelhető világegyetem méretével vethető össze.

És ha már az univerzum szóba jött: a tágulás után következzék a zsugorodás, vissza az egy négyzetméterig és azon is túl, tizenhat szinttel a földszint alá, egészen a szénatom belsejében kavargó kvarkok közé - a film teljes hossza percekben pedig...nos, majdnem megvan a 10.  

A hajók kifejezetten úgy lógtak az égen, ahogy például a téglák sohasem...

Olyan gyöngyszemről van szó, amelyet úttörő jellege, művészi ereje és világképünket formáló hatása miatt a Kongresszusi Könyvtár célzottan megőrzésre és megörökítésre érdemesnek ítélt.

A videót Charles és Ray Eames készítette 1968-ban, és azóta is világszerte ünnepli az értő publikum és a hűséges rajongótábor. Ne húzzuk tovább az időt, következzék maga az ünnepelt : 

 

Mikor az első csillag kigyúl, kicsike babám hozzám simul...

Charles és Ray Eames amerikai illetékességű designer, tervező,pepecselő, életművész és rockandroll-házaspár, akik a építészet és lakberendezés iránt érzett megszállott rajongásuk mellett a modern grafika művészetébe és a mozgókép világába  tett felfedezőútjaik révén váltak ismertté - meggyőződésükké vált, hogy hétköznapi tárgyaink alapvető funkciója, használati értéke és esztétikai minősége egy és ugyanazon jelenség más-más oldala: a tárgy teljességének megnyilvánulásai.

 

Charles dolgozószobája: Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél - pontosan a fenti okok miatt.

A hírhedt Eames karosszék és ottománA pálcikát körülbelül a közepénél fogd meg. A kihegyezett végét vedd a szádba. Illeszd a fogaid közé, csorbíts ki, utána rághatod. Leginkább ki-be mozdulatokkal szokás. "Azt hiszem, hogy a civilizáció, ami annyira elvesztette a fejét, hogy részletes utasításra van szüksége ahhoz, hogy egy fogpiszkálót használni tudjon, az már nem az a civilizáció többé."

A részletek és az iparművészet lényege: A puska tervezőjét nem hagyták bizonytalanságban a fegyver rendeltetése felől. Legyen baljós kinézetű, mondták neki. Világosan kell látszania, hogy a puskának van egy jó vége, meg egy rossz. Legyen egészen világos annak, aki a rossz vége felől áll, hogy a dolgok kedvezőtlenül fognak alakulni a számára. Ha ehhez mindenféle tüskével és rücsökkel meg fekete bigyóval kell ellátni, ám legyen.

Mindenek fölött légy hű magadhoz: így, mint napra éj, következik, hogy ál máshoz se léssz...

Az Eames-művek leglenyűgözőbb alkotása kétségkívül az elképesztő "Masina, ami nem csinál semmit". A világ legelső olyan szerkezetéről van szó, amely napenergiát alakít át elektromossá: "Nem azért jött létre, hogy csináljon valamit. Azért van, hogy legyen. Egyetlen funkciója a létezése. " - mondta róla Charles 1958-ban:

 

Búcsúzóul pedig egy nagyon is mai termék: a DC Shoes remekbeszabott cipője alább a híres Eames-mintával utal az ihletők személyére:

 

Addendum: A hatványok hatalma és a kamatos kamat: A közismert történet szerint a sah, akinek a feltaláló átadta a sakkot, igen elégedett volt. A feltaláló kérhetett bármi. Mire azzal a furcsa kéréssel fordult az uralkodóhoz, hogy csak egy kis búzát kér: a sakktábla első kockájára kér egy szemet, a másikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább. Vagyis 1.844.674.4073.709.551.615 szem vetőmagot. 

 

Forrás: Gizmodo, Smartfurniture, Library of Congress, Productappeal, Vintage Furniture

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr802358077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása