Világkor

Világkor

Világkor

Kis lépés az emberiségnek

2012. január 17. - codesign

Felemelő és meghatározó történelmi pillanat: az első ember a Holdra lép és büszke felfedezőként ledrótozza a zászlaját - majd alig tesz pár lépést.  Robert Krulwich-nak, az NPR szerzőjének mindez határozottan szemet szúrt és nyomban fel is tette a kérdést: Miért csak 80 méterre távolodtak el hős asztronautáink a holdkomptól ? A csattanó pedig az, hogy a Kennedy-gyilkossággal ellentétben erre a kérdésre határozott választ kaphatunk - csak meg kellett kérdezni az illetékest. Neil Armstrong levélben válaszolt, mi közöljük, amúgy pedig csapongunk: térben és időben.

Map of lunar excursion plotted on a baseball diamond Nagyobb kép !

Nos, amint a fenti térképből is látható, a "hatalmas lépés" korántsem volt olyan hatalmas. Egy szabványos focipályára vetítve körülbelül így nézne ki:

A későbbi Apolló expedíciók természetesen már jóval nagyobb területet jártak át holdautóikkal. Éppen ezért feltűnő az úttörők óvatossága - különösen, amióta rutinszerűen települünk meg minden kavicsnál nagyobb aszteroidán. Múlt heti hír, hogy a Szoláris Tervhivatal hétfőn ismét jóváhagyott egy hiperplázát  - most épp az Ió-n. Szerdán meg már állt az egész bazár, 5 dimenziós mikrodimgarázs, kvantoportok százai, szubgrav holók, meg amit akarsz. Naná, hogy kiderült, hogy az építtető apósa a Jupiter Fejlesztési Tanács Mikrohold bizottságának elnöke - de ezen már igazán nem akadunk fel: doktori kapszulánkat ugyanis a huszonegyedik századi kelet-európai nemzetállamok politikai gyakorlatának elemzésével érdemeltük ki. De erről majd máskor.  

A BBC Dimensions és a viszonylagosság igézete

Mielőtt azonban elmerülnénk Armstrong válaszának részleteiben, tegyünk egy kis kitérőt anyabolygónk felé. Természetesen manapság a jó öreg Föld nem élvez már akkora figyelmet: kissé avítt téma, de mi szeretjük - amúgy öregurasan a kandalló előtt mesélünk róla a csillogó szemű és romlatlan unokák hologramjai körében. Az ember ne felejtse el a gyökereit - ammondó vagyunk. 

Na de kissé elkalandoztunk, hiába, már csak így megy ez - az egyik emlék idézi a másikat: most éppen felrémlett a régi ismerős, a BBC remek webes alkalmazása  - Nem, kisunokám, nem holomátrix -  az úgynevezett Dimensions. A focipályára vetített térképről jutott az eszünkbe. 

Akkoriban sem spóroltak a jelzőkkel: szinte naponta hallhattál olyasmiről, amit a "világ / ország / nemzet" éppen az aktuális legjének titulált a média. - Hogy mi ? Igen, igen legközelebb mesélek neked a nemzetekről, persze. - Szóval ez a webalkalmazás képes volt arra, hogy az adott hírben szereplő területet valamilyen, az olvasó által ismert helyszínre vetítse - így kaphatott képet az esemény valódi méreteiről. Itt van például az a bizonyos híres Mexikói-öbölbéli olajkatasztrófa Budapesthez viszonyítva: 

- Hogy mi az az olaj ? Hát az autókhoz lellett például. Nem, nem, akkor még robbanómotorok voltak. Dehogy a robbanás lökte előre a kocsikat...! Hanem a dugattyúk...tudod...Édes fiam, mér' nem nagyanyáddal szórakozol ? -

És igen, kisunokám, legközelebb Budapestről is mesélek neked.

 

Na de hol is tartottunk ? Hát persze, Armstrong válaszánál.  Beszámolója szerint "óriási hőség volt fent, de tényleg:" 93 fokos katlan". Hozzátette azt is, hogy az űrruhák terhelhetőségét illetően meglehetősen bizonytalanok voltak, az óvatosság elengedhetetlen volt - egyszerűen nem lehetett tudni, meddig bírja a vízhűtéssel működő hővédelem. Ha túlságosan messzire távolodott volna a komptól, talán sohasem jut vissza hozzá: elájul a megnövekedett hőségben. 

Számolni kellett az űrruhák nehézkességével is: egyhatod gravitációban persze ezzel kapcsolatban sem állt rendelkezésre semmilyen tapasztalat - ráadásul a súly bár hatoda volt a megszokottnak, a tehetetlen tömeg természetesen nem változott meg, így komoly nehézségeket okozott a mozgáskoordináció és a tárgyakkal való interakció újrafelfedezése is. 
 
Mellesleg az űrhajósok a NASA kísérleti nyulai voltak. A cég azt szerette volna, hogy minden kísérletet a kamerák előtt végezzenek - a hivatal rajongói ezt az óvó gondoskodás szándékával magyarázzák, a szkeptikusok pedig biztosítékként - arra az esetre, ha netán valami balul ütne ki: legalább marad némi elemeznivaló. 
 
Persze mind tudjuk a Top Gun óta, hogy a pilóták A-tipusú személyiségek: a rigorózus pontosságú parancskövetés nem az erősségük. Ezért szeretjük őket: Armstrong természetesen csalt egy kicsit - amint tehette kiugrándozott a kamerák látószögéből, hogy egy-egy jobb fotót készítsen, vagy megbámulhasson egy érdekesebb sziklát, és zsebrevágjon pár kavicsot szuvenírként. De mindez csak apró csínytevés volt. Az emberiség legnagyobb technikai vállalkozásában ezrek összehangolt munkájára volt szükség: a kiszálló űrhajósok egy gigászi csapat részesei voltak - az improvizáció megengedhetetlen volt, hiszen az egész expedíciót és az űrkutatást magát is veszélyeztette volna. De számoljon be minderről ő maga:
 
 
 
Kedves Krulwich úr !
 
...Valóban nagyon óvatosak voltunk a tervezés során. Sok volt a bizonytalanság: nem tudtuk, hogy a holdkomp és az űrruhánk rendszerei milyen mértékben felelnek meg a mérnökök előzetes elvárásainak a Hold ellenséges környezetében. Szinte teljes vákuumban dolgoztunk, 90 fokos hőségben és a Föld gravitációjának egyhatodában. Ilyen körülményeket nem tudtunk a Földön előállítani, bár természetesen minden tőlünk telhetőt elkövettünk annak érdekében, hogy a felszerelésünket megfelelően teszteljük...
 
Nem tudtuk, hogy a parányi víztartály a hátunkon mennyi időre nyújt elegendő védelmet. A Nasa ráadásul rövidre szabta a felszínen tölthető időnket a hipertermia elkerülésének érdekében. Miután visszatértünk a kompba, megmérhettük a megmaradt víz mennyiségét, hogy megállapíthassuk, a várakozásoknak megfelelően alakul-e. Rettentően bizonytalan volt az is, hogy a nehézkes szkafanderben hogyna tudunk majd mozogni...A tervek szerint az általam telepített kamera látószögében kellett maradnunk, hogy a Nasa elemezhesse a mozgásunkat, eredményeinket - a későbbi expedíciók javára.
 
Bevallom, hogy tudatosan és szándékosan elhagytam a munkaterületet, hogy megvizsgáljam és lefényképezzem a közeli kráter falait egy rétegfelfakadás vagy más érdekesség után kutatva. Úgy éreztem a lehetőségek indokolják a kockázatot. Az is igaz, hogy elméletben valóban messzebbre távolodhattunk volna a kamerától és a komptól, de számos kísérletet kellett végrehajtanunk, rengeteg mintát begyűjtenünk és fényképet elkészítenünk. Az előírt feladatok teljesen betöltötték a rendelkezésre álló szűkös időt. Az általunk telepített lézertükör ( Lunar Laser Ranging Retroreflector) még ma is sok kísérlet alapja. (Legutóbb például a Big Bang Theory néven ismert sorozat - amelynek a magyar címére nem vagyunk hajlandóak hivatkozni - tudósgárdája vetette be).
 
Az Amerikai Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke - a fiatal Thomas Jefferson - már régóta  álmodott  róla, hogy feltérképeztesse a fiatal Egyesült Államok nyugati részét. Saját kérésére - a kongresszus támogatásával - megszületett az újvilág felfedezése óta a legnagyobb szabású és legnagyobb jelentőségű expedíció terve. Az a tény, hogy a Nyugat - akkor még - idegen ország volt, nem zavarta Jeffersont.                                                                            
Meriweither Lewis és William Clark 1804-ben kezdte meg felfedezőútját 45 emberrel, egy keelboattal (egy vagy több párevezős keskeny hajó), két pirogue-gal (az  indiánok  és az óceániai bennszülöttek fatörzsből kivájt evezős csónakja), számtalan kutyával és a legjobb navigációs eszközökkel felszerelkezve. Számtalan feljegyzés bizonyítja, hogy az út során sok segítséget kaptak az őslakos népektől.

A későbbi Apolló-expedíciók persze már nagyobb területet fedhettek le, főképp amikor 1971-ben a holdautó is elérhetővé vált. Ön, Krulwich úr később azt vetette fel, amit én is elmondtam a Tudományos és Technológiai Bizottság meghallgatásán: Miért nem tér vissza Amerika a Holdra ? "Már voltunk ott" - válaszolták és én ezt az érvet rejtélyesnek találtam. Mintha a 16. századi uralkodók szóltak volna így: "Minek térjünk vissza az Újvilágba ? Hiszen már jártunk arra !" Vagy mintha Jefferson elnök így buzdította volna nemzetét: " Nem kell nyugatabbra mennünk a Mississippinél ! Lewis és Clark már amúgy is volt ott !" Amerika hat helyszínt látogatott és vizsgált meg a Holdon - ez azt jelenti, hogy 36 millió négyzetkilométer még feltáratlan maradt.
 
Remélem, hogy segítségére voltam, maradok tisztelettel:
 
Neil Armstrong
Az Apollo 11 parancsnoka
 

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, talán egy rövid megjegyzésre futja még az időnkből: Most, hogy az elképesztő technológiai nehézségeket legyűrtük és az expedíció hamarosan útnak indul a Gliese 581g, ismertebb nevén a Zarmina felé, segítségére sietünk az enyhén tanácstalan grémiumnak. Csak remélni tudjuk, hogy az emberiség bemutatkozó szavai az exobolygó felszínén a következőképpen hangzanak majd: "Legjobb az enyhén illatos "Brazol" borotvakrém! Brazol púder! Brazol selyemharisnya!" .

 

 
 
Nem baj, ha nem érted, kisunokám.
 

 

 

 

Forrás:

NPR 1
NPR 2

codesign © ideandroid.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr442506741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.01.20. 13:45:41

@Shenpen: "We were operating in a near perfect vacuum with the temperature well above 200 degrees Fahrenheit with the local gravity only one sixth that of Earth"

tumpara 2012.02.07. 12:43:09

"Meriweither Lewis és William Clark 1804-ben kezdte meg felfedezőútját 45 emberrel, egy keelboot-tal (egy vagy több párevezős keskeny hajó), két pirogues-al"

Nincs -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag (vagyis helyesen: pirogues-zal, már ha így ejtik). A többinél jól írtad, itt honnan jött ez a sületlenség?

Szalacsi_Dezső 2012.02.07. 12:44:26

És mér' nem trombitált egy kicsit Armstrong úr, ha mán ottan vótt?

isssti 2012.02.07. 13:38:43

Kár az idiótán infantilis körítésért..

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 13:42:54

Ki a fene mászott el a középkezdésig és miért? Nem Pirx pilóta volt? Vagy Szíriusz kapitány! :)

Higgs Bozont 2012.02.07. 13:46:36

Most akkor eredeti az Armstrong- levél vagy sem? A körítésből úgy tűnik, mintha az is kitaláció lenne.

paráznabillegető 2012.02.07. 13:56:07

területvédekezés olasz módra, esetleges kisebb kontrás távoli lövéssel.
tökéletes prezentáció!

Plumper_ 2012.02.07. 13:59:10

már várom az agyhalottak firkálását, miszerint..

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 14:37:11

@tumpara: Mi sem értjük, köszönjük, hogy felhivtad rá a figyelmet, javitjuk rövidesen...

@isssti: tenyleg kár...

@Higgs: eredeti...

¿Qué tapas hay? 2012.02.07. 14:48:59

@tumpara: Nomost, ha már nyelvtannáci valaki, akkor legyen alapos:

1) "keelboot-tal" rossz. Először el kell dönteni, hogy angolosan keelboat, vagy németesen Kielboot. Ha ez megvan, akkor lehet toldalékolni: keelboattal, vagy kielboottal (kötőjelesen csak néma betűre végződő szavakat szoktunk toldalékolni)
2) "pirogues-al" még rosszabb. Az eredeti szó: pirogue, a pirogues már többes szám. Eredeti írásmóddal toldalékolva: pirogue-gal. Amúgy a magyar fonetikus "pirog" írásmód is elfogadott, pláne ha az ember olvasott már ifjúsági kalandregényeket magyarul. Persze a keleti szláv káposztás süteménnyel való összetévesztés megelőzése is lehet tiszteletreméltó cél.

isssti 2012.02.07. 14:50:09

@codesign: Örülök, hogy egyetértünk!
Nos, akkor amennyiben -válaszodból ítélem- te volnál e poszt elkövetője, bátran az önkritikagyakorlással: ctrl del
...bár minden hibánkat ily könnyen javíthatnánk!

pokesz70 2012.02.07. 14:53:12

a "hatalmas lépés" korántsem volt olyan hatalmas

De. Az volt.

Hatalmasat az emberiség lépett, Armstrong -- mint ahogy ő is mondta -- csak kicsit.

Samott 2012.02.07. 14:55:46

En csak azt nem ertem, miert kellett egy ilyen hosszu, csapongo es zavaros bevezeto ehhez a levelhez/tortenethez?

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 15:54:36

@TrueY: Természetesen Pirx volt, hiszen ő csodákra képes, tud például ívben kanyarodni is...

Charlie Brown 2012.02.07. 15:57:18

Valami nagyon nem stimmel azzal a focipályával... Hacsak mostanában nem kétszer akkora egy pálya, mint korábban.
Az első grafika szerint pedig 60 méter lesz az a 80.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 16:01:48

@Charlie Brown: Az ábrák eredendően nem teljesen pontosak, csupán nagyságrendeket érzékeltetnek...

Az igazi Trebics 2012.02.07. 16:10:38

Csak jelzem, hogy IE alól még mindig nem látszik a bejegyzés.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 16:16:24

@Az igazi Trebics: utánnanéznénk, de mi a biztosíték arra, hogy ön valóban az igazi Trebics, aki a borneói Fahéj-tanya intézője volt ?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 16:27:41

@codesign: Miért, van olyan, aki nem ívben kanyarodik? :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 16:33:12

@TrueY: Hát ez az. A felejthetetlen, megismételhetetlen magyar sorozat nem kevésbé nagyszerű első epizódjában egyetlen megoldás adódott a Holdba csapódás elkerülésére: ívben kanyarodni

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 16:35:40

@codesign: Ja, ez volt az első rész! A könyvben egyedül repül, de itt magával cipelte Sunyovszky művésznőt is! :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 16:38:54

@TrueY: ó, bizony, magával. Az ő karakterét is nehéz feledni: amikor Pirx felállt a körömnyi pilótafülkében, hogy kipiszkálja a legyet a hátsó falon lévő biztosítékból, vagy miből, ő kétségbeesetten sikkantotta a következőket: "Csak nem hagy itt egyedül ?"

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 16:46:47

@codesign: :))) Igazi szőke nő. :)))
Nekem a kedvencem a morse-ézó robot volt. "Ellenőrzöm a varratokat!" :) Bár az sem volt rossz, amikor a hibás radar miatt meghaltak a Holdállomás lakói...

hisz Teréz is görbe 2012.02.07. 16:48:44

A pirogues-ba többen belekötöttek, de a "halhattál" senkinek sem tűnt fel? Pedig nem ugyanaz, mint a "hallhattál"...

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 16:59:44

@TrueY: nem a meghibásodott sütő volt a hibás ?

hisz Teréz is görbe: megelőztünk...

HgGina 2012.02.07. 17:04:35

@tumpara: magyarul pirog, tehát piroggal.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 17:04:43

@codesign: De az. Biztos nem szovjet gyártmány volt... :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.07. 18:29:21

A poszt sem teljesen egészséges, de a fő hülye ez esetben a nagyszerű Krulwich úr, aki a "hatalmas"-ba belekötni volt képes. És ez az alak kap nagy nyilvánosságot, mint előkelő sajtómelós.

www.npr.org/blogs/krulwich/2010/12/08/131847836/how-big-was-it-really-a-new-way-to-think-about-the-news
Itt angolul lehet elolvasni a probléma egy rövid tárgyalását.
news.discovery.com/space/neil-armstrong-what-really-happened-on-the-moon.html
Ez egy reflexió a kérdésre, és más ide tartozó kérdésekre.
www.npr.org/blogs/krulwich/2010/12/08/131910930/neil-armstrong-talks-about-the-first-moon-walk
Ez pedig tartalmazza Armstong levelét.

Az utóbbiban egyébként benne van, hogy (körülbelül) 200 Fahrenheit-fokról van szó, vagyis bő 90 Celsius-fokról. Természetesen nem a nem létező levegő hőmérséklete ez, hanem a tűző nap melege.

Az kérdezni pedig, hogy miért nem mentek messzebb, azért ostobaság, mert szerintem nyilvánvaló, hogy óvatosságból. Ha bármi balul sül ki, akkor a hatalmas lépés az első halott Hold-űrhajós elbúcsúztatására változhatott volna. Ezt józan ésszel senki nem kockáztatná, presztízs-okokból sem. Az első leszállás volt a Holdon. Még csak azt sem tudták, hogy nem fognak-e térdig a holdporba süllyedni. Ezzel az erővel azt is kérdezhetné az okos, hogy Gagarin miért csak egy kört ment. Hát mert senki nem tudta, hogy életben marad-e egyáltalán, azért.

FeroxX88 2012.02.07. 19:23:28

és miért volt 90 fokos a ruha?? valaki ezt válaszolja meg nekem, nem vágom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.07. 19:33:16

@FeroxX88: Ha ez a 90 fok hűtéssel együtt, belül volt, az kegyetlen lehetett, márpedig elég jó esély van erre. A hűtés ennyit tudott elérni. Ugyanis tudtommal a Holdon a közvetlen napfényben még a fehér űrruhának a külső hőmérséklete is fel tud menni 120-150 fokig. A kőzet hőmérsékletére ilyen körüli értékeket olvastam valamikor, így emlékszem. Ezt mi a Földön nem tudjuk elképzelni, de a légkör ott nem tompítja a nap erejét. Mint ahogy éjjel meg nem őrzi a meleget, így árnyékban -60-tól -100 Celsius-fokig is leesik a hőmérséklet. Ami azt is jelenti, hogy ha csak a holdkomp árnyékába léptek, máris kezdhetett megfagyni rajtuk a gatya. Hát ilyen körülményekről nem tudták, hogy mik történhetnek az űrhajósokkal.

2012.02.07. 19:37:16

@Androsz: Ha a ruhában lenne 90 celsius, akkor már kampec.
Ez a ruha külső felülete lehetett, amit a hűtés tett elviselhetővé.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 19:37:55

@FeroxX88: A lékör nélküli Holdon a Nap sugarai közvetlenül érik és melegítik fel az űrruhát - (Nappali félteke átlaghőmérséklete 90 körül, míg az éjjeli oldalon akár -173 fok is lehet )

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 19:49:57

@Plumper_: Ezen mi is meglepődtünk...de semmi. Visszatér az emberiségbe vetett hitünk

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.02.07. 20:46:13

@zulu: Van, hogy az ember 90 fokban is kampec nélkül kibírja, és ezek különlegesen edzett legények voltak, de valóban nem tudom, hogy mi itt az igazság. @codesign: is azt írja, hogy a külső hőmérséklet lehetett a 90 (kösz az infót), ez nekem is valószerűbb, és a belső hőmérséklet ettől még simán lehet kellemetlen, de minimum strapás.

A kockázati tényezőkhöz egyébként hozzávehetjük még azt is, hogy csak négy évvel ezelőtt volt, hogy a szovjet és az amerikai űrséta során is szó szerint kétségessé vált az űrhajós épségben való visszatérése. Csak mert nem tudták előre látni, hogy mennyi nehézséget tud okozni a legnagyobb jószándékkal tervezett ruha. Ez odáig vezetett, hogy nem sokkal később az oroszok és az amcsik is úgy döntöttek, hogy kösz, az űrsétából egyelőre ennyi elég is lesz, a sétálgatást kihúzzuk a listákról. Ekkor kellett újratervezni a két űrhajó összekapcsolásának módját.

És ezek után lépett ki a vákuumba két tökös legény, remélve, hogy az új űrruha nem okoz durva meglepetést. Egyébként pedig azt, hogy a holdkomptól nem mennek messze, nem ők találták ki, hanem szigorú parancsba kapták. Az Igazak Testvériségének tagjai ugyan sosem voltak híresek a veszélytől óvó parancsok aprólékos teljesítéséről, de ha bármi rosszul sült volna ki, Armstrong egy óriási tökönrúgást zsákmányolt volna be a kis kiruccanásért, már ha hazaér. Érzékeny tökönrúgásnak az is nagyon beválik például, ha csendben letiltják a további utakról, esetleg még a repülésről is, az ő biztonságára hivatkozva, megőrizve a nemzetközi presztízst is. Szóval ha ők nagyon felbátorodtak volna, akkor volt, ami féken tartotta volna őket.

Hogy a fékentartás szükségességét a főnökök is jól ismerték, jelzi például az Apollo-10 útja. A holdkomppal kellett manőverezniük, és megközelíteni a felszínt, majd visszatérni a hajóhoz. Cernan elmesélte, hogy nagyon viszketett a tenyere, amikor már MAJDNEM a Holdra szállhatott le, de nem volt szabad. De a holdkompba itthon előrelátóan csak annyi naftát töltöttek, amennyi már nem lett volna elég a le- és felszálláshoz is. Szerintem a két űrhajós ennek ellenére eljátszott a gondolattal, hogy esetleg a holdon rekedni nem is akkora tragédia, mint amilyen fasza dolog lenne elsőnek lenni. De mindkettejüknek volt családja, ez biztosan győzött.

flamer 2012.02.07. 20:54:53

@zulu: Szaunában is simán lehet 90 fok, mégse szoktak belehalni az emberek.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2012.02.07. 21:07:30

@flamer: Nagyon igaz

@Androsz: Hát ez az infó Cernanról nagyon érdekes volt, köszönjük !

Don Quixote de la Ferko 2012.02.07. 21:26:34

Ez most komoly?
Tényleg van olyan embernek kinéző valami, ami azon problémázik, hogy miért nem mentek el az űrhajósok az első leszállás után gyalogtúrára?

Az a fránya kerítés...
süti beállítások módosítása