Világkor

Világkor

Világkor

Viszlát Kindle és iPad ! - Két tábla, amit használni fog

2010. szeptember 11. - codesign

És egyik sem a Galaxy Tab. Lássuk be végre, hiába lepik el a piacot az iPad sikerére áhítozó tabletek, valami nagyon hiányzik az összképből. A mozaikok azonban a helyükre kerülnek: két tábla, ami veri a Kindle-t és az IPad-et. Valódi könyvolvasó, különleges képernyő,teljes operációs rendszer és sok minden más... 

 

Talán rémlik még a netbook-forradalom hajnala és a rajongva várt 7"-es képátlójú csodák - nos, hamar kiderült, hogy a legalább 10"-es, de méginkáb 12"-es méretű képernyők terjednek majd el. És szükséges emellé némi teljesítmény, főként pedig üzemidő ahhoz, hogy az ipad által felvázolt mobil számítástechnikai "kenyérpirító" életképes legyen. 

A tabletek megjelenése természetesen minőségi ugrást jelent - főképp azonban a felhasználói felület és a megcélzott feladatkör szűkülése révén. Senki sem fog videót vágni, hosszabb szöveget szerkeszteni vagy képmanipulálni egy tableten. Akkor mihez kezd majd vele ? 

Gondoljunk bele - mire is jó a tengernyi 5-7" méretű androidos tablet ? Alig nagyobb az okostelefonnál, tehát ha komolyabb feladatokat nem végzünk rajtuk, akkor miért ne használnánk a telefont ? Minek töltsünk, cipeljünk még egy tökéletesen használhatatlan kütyüt magunkkal ? Ott lesz a polcon, de senki sem tudja majd, mire is jó. Ha gyorsböngészni vagy játszani, utazás közben filmet nézni akarunk - vegyük elő androidos mobilunkat ! Mert az android zseniális mobilrendszer - épp erre való.

 Ez is nagy ötlet - mellesleg.

A tökéletes tablet persze 12"-es, könnyű, gyors és iszonyatos üzemidővel rendelkezik - és teljes operációs rendszer hajtja meg. Jelentem, van ilyen - de ne szaladjunk előre.

A netbookok által teremtett igény kifutásaként is értelmezhető az a két termék, amelyet bemutatni szándékozunk. Az egyiket hatalmas hype övezte - igen, nagyobb, mint az iPad kapcsán - a másik viszonylag ismeretlen. A Notion Ink Adam a várva várt anti-iPad képében borzolta fel a közönség figyelmének hűs víztükrét, míg a WeTab egyszerűen a zsenialitásig csiszolt felhasználói felületével és persze azzal, hogy a MeeGo nevű linux alapú operációs rendszer fut rajta, amely a gyártó által testreszabott intuitív felület mellett a teljes operációs rendszerek minden előnyével rendelkezik. Mellesleg 12"-es képátmérővel és nagyfelbontású kijelzővel büszkélkedhet. 

 

A Notion Ink Adam (Előrendelhető, megjelent !)

MIért emelkedik ki a tömegből ? Hiszen Androidos ! Miért várják tömegek ? Hiszen Androidos ! Nos, a válasz egyszerű - az iPad megjelenése leginkább arra volt jó, hogy világossá váljék, milyennek is kell lennie egy  ideális tabletnek. A Notion Ink nevű indiai cég pedig épp ennek ígéretével állt elő. Többszöri csúszás és változás után elkészült a modell és novemberben piacra kerül.

 

Mi emeli ki az Androidos táblák sorából ? Nos, elsősorban az, hogy a képernyője különleges. Ez lesz, lehet ugyanis az első tömeggyártott termék, amely Pixel Qi képernyőt alkalmaz. Hogy azt eszik-e vagy isszák ? Nos leginkább olvassák ! A Pixel Qi technológia ugyanis az E-ink, így a Kindle legígéretesebb riválisa.

Az E-ink, mint köztudott, nyomtatott könyvlaphoz hasonló olvasási élményt nyújt, ezért lett divatos a könyvolvasó készülékek körében. És bár egyre jobb, élesebb és gyorsabb, van két hátránya, amelyet nehéz felszámolni: egyrészt a frissítési ideje lassú, zavaró villanás közepette vált át oldalról-oldalra, másrészt statikus, vagyis mozgóképek előállítására alkalmatlan. Szürkeárnyalatossága nem hátrány, sőt néha előny - ettől még könyvszerűbb az élmény.

 

 
Az E-ink
 
Elterjedt nevén elektromos tinta - az LCD képernyőktől gyökeresen különböző technológián alapul. A cél a nyomtatott oldalhoz hasonló megjelenés, az olvasóbarát kialakítás.  
 
A szerkezetét a gyártó leírása alapján "voltaképpen milliónyi apró kapszula alakítja ki, átmérőjük a hajszállal egy nagyságrendű.      E kapszulák alapesetben semleges folyadékban úszó pozitívan töltött fehér és nagatívan töltött fekete szemcséket tartalmaznak. Negatív elektromos térben a fehér szemcsék felfelé mozdulnak, láthatóvá válva az olvasó számára, pozitív térben ugyanez játszódik le az ellenkező részecskékkel." Így voltaképpen a tintához hasonló felület tükrözi vissza a fényt.
 
A legsikeresebb E-ink technológiát használó könyvolvasók hamar elterjedtek a 5"-es kialakítástól egészen a 10"-es formátumig. Jelenleg a legmodernebb változat az Amazon új, rendkívül olcsó, 6"-es készüléke, amely 149 dollárért kapható.
 
Nem kétséges, hogy a tablet kategóriával kapcsolatos igényeket leginkább egy gyors érintőkijelzővel ellátott,  színes e-ink kijelzővel ellátott készülék elégíthetné ki - de ezek fejlesztése még folyamatban van. A feltekerhető kijelző is - akár e-ink , akár hagyományos -  új távlatokat nyithat a hordozható eszközök piacán.
 
A Pixel Qi
 
Az e-book readerek új kijelzőjének szánt technológia. Vegyes jellegű képernyő, három üzemmódba kapcsolható:
 
1. E-book olvasó üzemmód
A panel gombnyomással váltható át szürkeárnyalatos olvasó üzemmódba, amivel az energiaigénye 0,5 wattra csökken. Ez elképesztő üzemidő-növekedést eredményez. További előnye az elektromos tintához képest, hogy videók, mozgóképek lejátszása is ebben a nyomtatott oldalakhoz hasonló megjelenítésben történik.
Ebben az üzemmódban nincs háttérvilágítás, a környező fényt az LCD tükröző rétege veri vissza - mindez az e-papírhoz hasonló, nagyfelbontású képet eredményez.
 
2. Hagyományos LCD mód:
Megegyezik a megszokott , színes LCD kijelzők nyújtotta megjelenítéssel - a fényerejét a háttrévilágítás szabályozza
 
3. Fényáteresztő mód:
Voltaképpen a kettő kombinációja - erős napfényben is olvasható, jól látható képet eredményez. Ilyenkor egy félig tükröző réteg szabályozza a háttérvilágítás és a környezetből visszavert fény viszonyát.
 
A Pixel Qi első generációja már megrendelhető, cserélhető panelek formájában.
 
 
 
 

Nos a Pixel Qi szintén háttérvilágítás nélküli, könyvszerű olvasási élményt nyújt - ha úgy tartja kedvünk. A tablet ugyanis vegyes üzemmódot kínál: Használható hagyományos LCD és Pixel Qi üzemmódban is. Az utóbbi olyan kevés áramot fogyaszt a háttrévilágításon megtakarított elektronok révén, hogy az üzemidő határa a csillagos égig nyújtható. Hagyományos üzemmódban 16 óra médialejátszást és 140 óra zenehallgatást ígér - és e-book módban mindez még fokozható ! Mindemellett olyan valódi könyvolvasóhoz jutunk, amely igazi tablet is egyben. Nem mellesleg egy trackpad  is segíti a navigációt, ha a kis hely előnyeire vágynánk - a hátlapon. Micsoda ötlet !

 

 

 

 

 

 
A Notion Ink Adam egy Nvidia Tegra 2 hajtotta androidos tablet, amely 10.1"-es érintőkijelzővel, hátoldali egérpaddal ellátott darab. Különlegessége a Pixel Qi kijelző, amely lehetővé teszi a hagyományos és háttérvilágítás nélküli, e-ink szerű  képernyőmódok közötti váltást. Ez utóbbi hosszabb készenlétet és valódi e-könyvolvasó funkciót ígér. Novemberre várható, a wifi verzió ára 449 dollár , míg a 3g-s verzióé 498 dollár lehet. Kapható Pixel Qi kijelző nélkül is - így az ára jelentősen kedvezőbb, ám a tablet legfőbb előnye is elveszik. Saját szoftverbolttal is rendelkezik - a kiemelkedő alkalmazások ingyenesek és előre telepítettek. A gyártó szerint ez az első tablet, amely kényelmes, a szemnek kellemes felületen elsőként nyújt valódi kézi jegyzetelési lehetőséget. 

Az alábbi videón a friss állapot látható:
 
 
 
 
A tábla természetesen Bluetooth, Wlan és Flash támogatással érkezik. SDHC-foglalat, gyorsulásmérő, GPS - és sorolhatnánk. 
 
Update: A fejlesztő szerint képes lesz Ubuntu futtatására is.
 

 

 

A WeTab

Ez a darab - nyitóképünkön látható - csupán azért lett második, mert az Adam kijelzőjének előnyeivel nem rendelkezik. Viszont igazi számítógép és ezt nem győzzük hangsúlyozni. Ez a netbook korszak evolúciójának eddig legtökéletesebb alkotása - addig persze, amyg meg nem jelenik egy hasonló paraméterekkel rendelkező Windows 8-at futtató tábla. A korábban WePad, most WeTab néven hivatkozott termék a névváltással is jelezni kívánja, hogy semmi köze az iPad által megalkotott kategóriához - messze túllép azon. 

Elsőként említsük meg a 12-es átmérőjű kijelzőt: Végre egy használható méretű tablet, amely azonban fizikai paramétereit tekintve alig nagyobb és nehezebb a riválisainál. Az iPad méreteit ötvözi a kis súllyal: alig nyom 800 grammot.

 

sodsorban - bár minden androidos alkalmazás fut rajta - nem Androidos tabletről van szó, és szerencsére nem is valamilyen nettől függő, felhő-alapú borzadályról. Ez a készülék ugyanis a MeeGo nevű, linux alapú rendszert futtatja fenomenális és gyönyörű felhasználói felülete mögött. Mindez fel sem tűnik - intuitív és egyszerű kezelése inkább az iPadekkel rokonítja. Viszont elérhető a linuxok teljes funkcionalitása - a hozzáértők számára. Nem lennénk meglepve, ha a lelkes felhasználók hamar Windows-rendszerre szabnák.

A tábla GPS vevővel, webkamerával, 32 GB belső memóriával és HDMI-kimenettel rendelkezik, a képernyő felbontása 1366x768 - SDHC-foglalat és 2 USB csatlakozó, WLAN, Bluetooth és opcionális HSDPA bővíti a repertoárt. Processzora egy 1,66 GHz-es Intel Atom N450-es, az üzemidő pedig bőven hat óra felett van. További részletek itt.

A támogatott videóformátumok listája:  H.264, AVI, WMV, DivX, MOV, OGG, FLV. 

 

 

Natívan támogatja Java, a Flash platformokat, gyönyörűen játssza le az 1080p HD videókat, és természetesen több alkalmazást is futtat egyszerre. A legnagyobb dobás azonban a többféle szoftverbolt támogatása: Elérhető a teljes Android Market és az azon található többezer alkalmazás is.   

Forrás:Gizmodo, Slashgear, WeTab, Notion Ink, Crunchgear

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr192282644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.14. 13:09:25

no, pontosan ilyeneket keresek jó ideje. már csak az árra vagyok naaagyon kiváncsi.

miklossss 2010.09.16. 15:49:11

nemszeretem egy lapon látni ezt, kindle, ipad, két dolog amik teljesen másra valók, és a kindle versenytársnak tartja. ennyi .

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.16. 16:32:00

@miklosszulics: Teljesen igaz - a cikkből viszont kiderül, hogy miért épp ez a kettő szerepel a címben: a Notion Ink az e-book funkcióval a kategória legjobbjának, a Kindle-nek a kihívója, a WeTab pedig - az első "igazi számítógép" tablet lévén az iPad-é.

nemzetikonyvtar · http://nemzetikonyvtar.blog.hu 2010.12.07. 09:54:12

Üdv!
Mától 10 darab e könyv olvasót használhatnak az OSZK beiratkozott olvasói.
www.scribd.com/doc/44755567/E-konyvolvasok-els%C5%91kent-az-Orszagos-Szechenyi-Konyvtarban
Gyertek!
Tóth Péter OSZK
süti beállítások módosítása