Világkor

Világkor

Világkor

A nagy dobás: Facebook kontra Google Me

2010. szeptember 15. - codesign

Elképesztő a pezsgés a Google háza táján: alig jelentették be a Realtime elindulását, máris megérkezett az Instant, átszabták és élő közvetítéssel doppingolták fel a Youtube-ot. A kaliforniai Zeitgeist konferencián pedig maga Eric Schmidt árult el több részletet is  a legújabb "nagy dobásról" - jön a Google me. A keresőcég nem fér a bőrébe - mindenképpen meg akarja kaparintani a közösségi médiát.

 

Az új közösségi szolgáltatás ősszel startol - és ambíciózus célokat tűzött ki maga elé: magát a webet tenné egyetlen hatalmas közösségi hálóvá. Ez lehet a Google esélye a hihetetlen tempóban hódító Facebook ellen vívott csatában és biztosra vehetjük: nagy tüzijáték lesz.

Az elképzelés gyökeresen szakít az eddig bejáratott módszerekkel és több régi ötletet is leporol és alkalmaz. Ahelyett, hogy egy újabb közösségi oldalt hozna létre, a webhelyek sokaságát fűzi fel egyetlen szálra: minden Google szolgáltatás a Google Me-ben futna össze. A Youtube-on például azonnal értesülhetne arról, hány barátja nézi éppen az adott macskás videót - sőt meg is hívhatja őket a közös szórakozásra. A rendszerben elképesztő lehetőségek rejlenek: voltaképpen az egész online tevékenységünk közösségi jellegűvé lényegül, a webhelyek pedig közösségi térré: a kereséseinktől egészen az online szövegszerkesztésig minden megoszthatóvá válna - valósidőben.

A Google egyébként nem áll meg itt - eltökélt szándéka, hogy a Facebook-ot minden fronton megszorongassa. Eric Schmidt kifejtette, hogy a Google az olyan Facebookhoz köthető játékokat, mint a Farmville vagy a Maffia Wars más platformon is elérhetővé tenné. Olyannyira komolyan gondolja, hogy százmillió dollárt fektetett a játékokat fejlesztő Zynga stúdióba. Emellett a Flickr és Twitter szolgáltatásokat is összekötné tenné a Google Me rendszerével.  

 

 A két óriás csatája és a nagy ötlet .

Az este legütősebb mondata pedig még csak ezután következett: A Google ugyanis szeretné, ha a Facebook hozzáfárést biztosítana felhasználói táborához. "Az lenne a legokosabb, ha maguktól tennék meg ezt." - mondta a vezérigazgató - "Ha nem teszik, akkor majd mi oldjuk meg valahogy." Nos, mindig van más megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr292298841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.09.15. 22:22:14

ez így nem fog menni. a Facebook ma a startpage többszázmillió embernek. és a Facebook mindent megtesz, hogy ez így is maradjon. passzívan arra várni, hogy majd máshová mennek az emberek, és elfeljtik a Facebookot, az most nem megy. most az megy, hogy az emberek mindent a Facebookon keresztül szereznek be, még a YouTubeot is. értem, hogy kifordítom a bundakesztyűt, és nem lesz kezdőoldal, de kezdőoldal kell, mindenki azzal indítja a böngészőjét, hogy van kezdőoldala. ettől ma még nem lehet megszabadulni.

Straight 2010.09.15. 22:33:47

Ha ez sikerülne nekem igen tetszene.:) Azt is figyelembe kell venni hogy ugyan van 1 csillió facebook user de gmail ből is elég sok van és google-t még a facebooknál is többen használnak. Én termékkapcsolnám a g-mail el aztán ha a hálózat kiépült kifizetném a büntetést:) Vagy ha bátrak nagyon extrém esetben a keresőt is lehet regisztrációkötelessé tenni és beágyazni ebbe a közösségi valamibe.

ShagBeckur 2010.09.15. 22:39:47

@is: És a google.com hány embernek a kezdőoldala?:)

pg2 2010.09.16. 00:26:32

@is: Ühüm. Ilyen a rajongó. Nekem pl. about: blank a kezdőoldal. Heh. És van így még pár ember; hol itt kezd, hol ott, attól függően, éppen mi kell. Ugyebár, a könyvek korában ezt úgy mondtuk, hogy az egykönyvű embernek egy se nem nincsen neki. Mert pl. a Bibliában nincsen pl. dunai hajómenetrend.

@Straight: Azér a regköteles keresés öntökönszúrás. Meg mi értelme is volna? G-mail termékkapcsoltnak meg ott volt a buzz, az nem anyira gyere be. Tehát hagyjuk. Számolják a kettyeket, aztán majd kistatisztikálnak valamit...

Greenman-in-greensuit 2010.09.16. 00:56:52

ha google a fészbukra beteszi a lábát akkor megnézem magamnak hányan fognak törlődni egy héten belül.

daraltbel 2010.09.16. 01:02:04

Google accountja is rengeteg embernek van (ami ugye jó a gmailre, a youtube-ra, a google docsra, stb). Ha a google összedob egy közösségi oldalt, ami mindezeket egybefűzi, neked már van is hozzá accountod, ahogy valószínűleg az ismerőseid nagyrészének is. Miért ne használnád?

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.09.16. 01:37:01

Anyukba menjenek már el ezek, elegem van belőle némileg, hogy egyes cégek úgy gondolják, hogy no, akkor ők most szépen kisajátítják maguknak az internetet.

csendesbob 2010.09.16. 09:03:28

facebook mint kezdőoldal? medve anyám...

groupshopping.hu · http://www.groupshopping.hu 2010.09.16. 09:11:23

gyerekek! a Facebook is le fog járni egy idö után, ugyanugy mint mindenmás! azért az online rendszerek nem szoktak véglegesek lenni!
A google nagy! nagyon nagy! és ezt ki is fogja használni!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.09.16. 09:21:17

A google közösségépítés terén álmodott már pár nagyot, aztán nem nagyon jött be.

Amúgy csak nyugodtan kössék össze magukat a facebook-kal. Abban a pillanatban hagyok fel a normális nevesített mailcímemmel és törlöm magam a fácséről, amit amúgy sem nagyon használok, mindenem blokkolva van rajta, de még a hírfolyam is, mert rohadtul nem érdekel, hogy kinek kellene egy szög a farmjához.

Régi évfolyamtársakkal, kollégákkal való kapcsolattartásra viszont jó.

Kuruttya 2010.09.16. 09:33:03

Én szurkolok a googlenek, de nagyon úgy érzem, hogy a facebooknak már hiába mennek neki. Eddig is minden hasonló probálkozásuk kudarcba fulladt (buzz, orkut).
süti beállítások módosítása