Világkor

Világkor

Világkor

A nyomtathatatlan

2010. december 11. - codesign

A WWF kezdeményezése nemcsak időszerű, hanem meglehetősen jópofa is: a szervezet, melynek célja a "biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése", most olyan ötlettel állt elő, amely tettekre válthatja a szavakat, megerősíti és formába önti a homályosan már sejlő szándékot. A közismert .PDF formátumot cserélné saját .WWF szabványára, amely bár minden tekintetben megegyezik az elődjével, egy fontos kitételben különbözik tőle: nem lehet kinyomtatni.



 
A WWF persze nem öncélú magamutogatástól vezérelve vezetné be az új formátumot: reményeik szerint annak elterjedése végre jelentősen csökkentené a papírfogyasztás hihetetlen mértékét. Bárki, aki járt már egy tetszés szerinti hivatal alagsorában, meggyőződhetett róla, hogy az adminisztráció tonnaszám termeli a 
tiszavirág életű nyomatok hulladékát. Manapság, amikor már meglepően (a papírkönyvek árához képest) gazdaságosan férhetünk hozzá az elektromos tintával működő könyvolvasókhoz, már a "képernyőről olvasni rettenet" érv sem állja meg a helyét.
 
A PDF megszületésében a fenti szándék is közrejátszott: a rugalmas, oldalképet megőrző formátum a számítástechnikában gyakorlatilag a könyv szerepét töltötte be - de a könnyű és könnyen kezelhető olvasókütyük hiányában voltaképp csak a nyomtatás egyszerűsítését segítette elő. 
 
Nem kérdés, hogy olyan multifunkciós eszköz még nem született, ami felérne a papírnyomatok kényelmével és átláthatóságával - de ami késik, nem múlik. Addig is a WWF kezdeményezése segíthet át az átmenet korszakán: Elképzelhető, hogy kedvező 
fogadtatásra talál, elsősorban természetesen az állami intézmények és a tudományos szervezetek körében. Ha minden diák rendelkezne például Kindle 3-mal, a jegyzetek és segédanyagok pedig csupán WWF formátumban lennének elérhetőek, az máris jelentős megtakarítást eredményezne - különösen, ha hosszú távon tervezünk. Az ötlet remek, és ha csupán annyit ér el, hogy felkelti a figyelmet, máris elérte célját.
 
Nem kétséges egyúttal az sem, hogy elterjedése esetén a net ontaná magából a WWF2PDF konverterek százait, mások pedig nem sajnálnák a fáradságot a kézi megoldásokra - de ki tudja ? Ebben az esetben a lustaság jó célokat szolgálva arat majd győzelmet. 
 
A formátum jelenleg csupán Mac alatt érhető el - egy olyan plugin formájában, amely engedélyezi a dokumentumok .WWF formában történő mentését - de hamarosan érkezik a Windows verzió is. Az elmentett fájlokat minden hagyományos pdf olvasó kezeli majd.
 
 
Forrás:Popular Science

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr972508729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása