Világkor

Világkor

Világkor

A neonfák és a közvilágítás

2010. november 16. - codesign

Akár egy válóra váló tündérmese: napnyugta után a város fénybe borul és felragyognak az Andrássy úti fák.

 

Megannyi jelentős felfedezéshez hasonlóan ez az újítás is a véletlen szülötte: a kutatók olyan fényforrást kerestek, amely a LED-technológiához hasonlóan hatékony, de nem igényli a foszforhoz hasonló, mérgező anyagok használatát. 

A taiwani tudósok által kínált megoldás éppolyan lenyűgöző, mint amilyen meglepő: az akvárisztikában széles körben alkalmazott Nagylevelű Bacopa, közismertebb nevén Bacopa caroliniana leveleit nanoméretű aranyrészecskékkel kezelték egyedi és ötletes módon, majd azokat ultraibolya fénynek kitéve kényszerítették a növény klorofillját vörös fény kibocsátására. A képen látható, ahogy az aranyrészecskék derengenek a levéltestben.

 

 

A Nagylevelű Bacopa a tátogatók családjának oszlopos tagja:  "Ez a növény bokros, bozontos jellegét sűrűn növekvő, apró ágainak köszönheti. Ovális levelei erős fény hatására egy idő múlva kezdenek vörösréz színűvé válni. Ha a víz fölé nő, lila virágai élénken elütnek a környezet zöld színétől. Gyorsan fejlődik, szereti a lágy vizet és az agyagos földdel dúsított, enyhén szemcsés homokot. "

 

 

Yen Hsun Su és a Cheng Kung Egyetem munkatársai abból indultak ki, hogy a klorofill magas hullámhosszú (400 nm) ultraibolya fénnyel gerjesztve biolumineszcens tulajdonságokat mutat, míg az arany részecskéi éppen ellenkezőleg  - alacsony hullámhosszakra reagálnak 400 nm-es kibocsátással. "A bio-LED lehetővé teszi, hogy az útmenti fák világítsanak éjszakánként. Ezzel energiát takarítunk meg, és csökkentjük az üvegházhatást." - tette hozzá Su. 

 

A derengő fák ráadásul éjszaka is elnyelnék a széndioxidot - a fotoszintézis éjjel-nappal zajlana. Bár a technológia tökéletesítésre szorul, a világító növényzet több, mint remek ötlet, mellesleg látványnak sem lenne mindennapi. Reméljük, egyszer az lesz. 
 

 

Forrás: RSC, Popular Science, Gizmodo

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1002449409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása