Világkor

Világkor

Világkor

Az oroszok rendet csinálnak az űrben

2010. november 26. - codesign

És megvédik az emberiséget. Amint azt a Pillangók az űrben című cikkünkben kifejtettük, az űrszemét nem valami távoli ködökbe vesző problémakör, hanem nagyon is valós és sürgető kérdés - a megoldás pedig meglepő irányból érkezik: Oroszország takarítaná el Földünk kéretlen gyűrűjének nagy részét.  Emellett elbánna a Naprendszer pereméről érkező és a bolygónkat veszélyeztető üstökösökkel is. Pikáns érzés Oroszországra, mint a Föld védelmezőjére gondolni: de kétségkívül van hangulata. Nem kímélnek pénzt, paripát, fegyvert.

„Car ukazal, i bojare prigovorili.”

Keleti szomszédunk kétmilliárd dollárnak megfelelő összeget szán arra, hogy hogy az űrben keringő több ezer hulladékból pár százat eltakarítson az űrhotelterveiről elhíresült RSC Energia néven ismert űrtechnológiai cég segítségével. Olyan űreszközt terveznek, amely reményeik szerint képes lesz hatszáz, használaton kívüli, nagyobb méretű egységet letéríteni a pályájáról, és a légkörbe irányítani azt. A többit az anyatermészetre és a fizika törvényeire bízzák: a Föld felé közelítő űrszemét a súrlódás keltette hőnek köszönhetően elég a légkörben, ha pedig nagyméretű tételről van szó, azt az óceánba irányítanák, így a habok nyelnék el - de emiatt fájjon majd néhány ezer év múltán az Óceánökológiai Összhumán Fázisközpont földi hulladéklogisztikai osztályvezetőjének a feje. 

A tervezett eszköz, az orosz űrszemetes sok szempontból bravúrosnak bizonyul majd, ha megvalósul: ionhajtóművel ellátott szerkezetről van szó, amelyben az elektromágnes térrel gyorsított kilépő részecskék szolgáltatnák a hajtóerőt, az energiaellátását pedig nukleáris forrás biztosítaná. Normál üzemben manőverezhető űrdodzsemként működne: a kiszemelt áldozatot megközelítve egyszerűen a "Földre lökné" azt a hajtóművei segítségével. Különleges esetekben pedig űrháló segítségével vadászna a kódorgó roncsokra - amolyan hipermodern távirányítható lepkegyűjtő módjára.

A tervek grandiózusak: az eszköz nagyobb, mozgékonyabb és erőteljesebb változata gondoskodna a Föld védelméről: a potenciálisan veszélyes aszteroidák pályáját az űrszeméthez hasonló módszerrel módosítaná lehelletfinoman - éppen csak annyira, hogy azok a megfelelő távolságra kerüljék el a bolygónkat. Fejlett üstökösfigyelő rendszerrel kombinálva az elképzelés akár életszerűnek is minősíthető - ám akad bökkenő így is, méghozzá politikai természetű. Egy ilyen sokoldalú eszköz ugyanis remek fegyvernek bizonyulna egy esetleges űrháborúban: kedvére játszana az odefent keringő űregységek százaival. Kína nem fog örülni.

Forrás:Fast Company

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr12474577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása