Világkor

Világkor

Világkor

Bevezetés a Télapótanba

2011. december 05. - codesign

Interdimenziós fázisoszcillátor ?  Gravitációszabályozás ? Téridőtranszformációk ? Mi lehet a Télapó titka ? Mi áll a nagyszerű teljesítmény mögött, amelyre évente rácsodálkozunk?

A nagyszabású vállalkozás  lenyűgözi a szívet és a lelket, logisztikája pedig ésszel alig felfogható. Nem csoda hát, hogy ilyenkor későig égnek a villanyok a FedEx és a UPC fejlesztési osztályán, a bejárat kilincsét pedig árnyékban surranó, gyanúsabbnál gyanúsabb alakok adják át egymásnak: a háttérben olyan titkok rejlenek, amelyekre szívesen rátennék a kezüket.

A csodálatunk még jobban elmélyül, ha elmerülünk kissé e különös éjszaka történéseiben. Az elemzés, melyet alább közreadunk, arra késztetett bennünket, hogy sürgősen a legközelebbi kalapbolt felé vegyük az utunkat. Egyrészt, hogy meg tudjunk emelni valamit az ősszakállú öregúr láttán, másrészt, hogy legyen mit elfogyasztani - ha mégis megcsinálja.
 
Szextáns nélkül a Föld körül - a téridő imagináriusain át
 
1. A meghajtás
 
Rögtön a kezdet kezdetén valami tündöklően ritka jelenségbe botlunk - a zoológia ugyanis nem ismer olyan  rénszarvasfajt, amely képes lenne a levegőbe emelkedni. Úgy fest, a Földön ma egyedül a Télapó (aki egyes források szerint megegyezik a Mikulással) ismeri, háziasította és figyelte meg közelről ezt a különleges alfajt. Ez a tény szomorú képet fest  a tudomány jelenlegi állásáról.  Az (egyes források szerint szárny nélkül is) huzamosabb ideig levegőben tartózkodó tarándszarvas* (előzetes latin nevén Rangifer tarandus volucer) az evolúció egyedülálló csodája, kutatása pedig egyúttal nemzetbiztonsági érdek -  bármely nemzetről is legyen szó.
 
* Amely - a 2. pont tükrében - oxigénhiányos, rendkívül hideg környezetben is remekül boldogul, a sugárzással szemben pedig bámulatos mértékben ellenálló.
 
2. Az út
 
A kép tágabb összefüggéseket sugall 
 
A legfrisebb adatok szerint a gyermekek (18 évnél fiatalabb személyek) száma több, mint kétmilliárdra tehető jelenleg.
 
( A Földön - axiomatikus tényként fogadjuk el ugyanis, hogy a Télapó akciórádusza nem intergalaktikus méretű. Amennyiben a feltételezésünk nem áll, úgy számításainkat bárki könnyedén extrapolálhatja egyéni meggyőződése ill. a felmerült új bizonyítékok alapján. Ráadásul akad némi bökkenő - a jelenséget bolygónkra korlátoztuk bár, de nem feledkezhetünk meg a Föld körül keringő embertársainkról sem. Jelenleg ugyan nem tartózkodik egyetlen gyermek sem a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ám ami késik, nem múlik. A bolygók esetleges kolonizálása pedig újabb tényezőkkel bővíti tárgyalt kérdéskörünket. Egyúttal azonban támpontot is jelent: bármilyen legyen is a  Télapó által alkalmazott technológia, védelmet nyújt az űr körülményeivel szemben - amennyiben nem téridő buborékról, vagy ehhez hasonlóan forradalmi helyzetváltoztatásról van szó - légmentesen elzárt, sugárzásvédett és hőszabályzott környezetet kell biztosítania. )
 
A Télapó működési területe ugyan bolygónk egészére kiterjed, ám nem minden kultúrkör tart rá igényt - a muszlim, hindu, zsidó ill. buddhista lakosság nem tartozik az ügyfélkörébe. Így a Washingtonban működő Népesség Nyilvántartási Hivatal (Population Reference Bureau) jelentéséből kiindulva a fenti szám ~15%-át kell számításba vennünk, ami 378 millió gyermeket tesz ki. A hivatal számításai szerint átlagosan 3.5 kiskorúval számolhatunk háztartásonként, az utazás során meglátogatott célpontok száma 91.8 millió körül alakul tehát. Az egyszerűség kedvéért és tapasztalatainknak ellentmondva tegyük fel, hogy mindegyikben akad legalább egy olyan célszemély, aki a "Jó gyerek voltál az elmúlt évben ?" kérdésre tiszta lelkiismerettel bólinthat megszeppent, ám határozott igent - anélkül, hogy a lelki szemei előtt bizonyos kakóval leöntött számítógépek vagy felgyújtott szőnyegek rémlenének fel.
 
Ígérjük, amint rálelünk a megfelelő szavakra, azonnal bevetjük őket. Addig azonban jegyezzük meg, hogy ez a szám legalábbis meghökkentő, különösen, ha a hármas pont szerint rendelkezésre álló időkeret fényében vesszük szemügyre. 
 
3. Az idő
 
A Télapó ilyen órát használ 
 
Megállapítjuk, hogy a Télapónak gigantikus munkanapja során 31 óra áll a rendelkezésére a Föld különböző időzónainak és forgásának köszönhetően. (Azzal a logikusnak tűnő feltételezéssel élve, hogy keletről nyugat felé halad.) Ennek alapján meglehetős pontossággal jelenthetjük ki, hogy másodpercenként 822.6 látogatást teljesít. Ez az ütem a legagilisabb népszámlálót is zavart pirulásra késztené. A Télapó tehát szánjával a háztetőre parkol, a kéményen át megközelíti a karácsonyfát, megtölti a zoknikat, majd kedves dörmögés kíséretében elrendezi a maradék ajándékokat a fa alatt, elfogyasztja a részére elhelyezett fehérjedús táplálékot, visszatér a kéménybe, azután pedig a szánjára ül és a következő állomásra hajt - mindezt pedig a másodperc ezredrésze alatt hajtja végre.
 
Ráadásul épp csak a felszínt karcoltuk meg: a 4. pont alapján a  Télapónak ugyanis valamilyen módon kezelnie kell a gyorsulás során fellépő hihetetlen erőket is, így szinte biztos, hogy rendelkezik a gravitáció szabályozásának technikájával, esetleg a rénszarvasok repülési elvének kell megdöbbentően újszerűnek bizonyulnia - talán egy ezidáig ismeretlen szervük biztosít a testük, a szán, valamint az abban tartózkodó Télapó összes részecskéjének egyidejűt gyorsulást - így örizve meg azok törékeny, de funkció- és életfontosságú struktúráját.  
 
 
 
4. A sebesség, a rakomány és Rudolf, a rén
 
Ha ugyanis a célpontok közti távolságot átlagosan 1,2 kilométernek vesszük, abból újabb megdöbbentő eredmény adódik: az ajándékot hozó szán legalább 1000 kilométert tesz meg másodpercenként.  Ez a sebesség különösen a rakomány súlyát tekintve lenyűgöző. A szán ugyanis hihetelen kapacitásúnak bizonyul. Ha minden gyermek csupán egy kilogram tömegű ajándékkal gazdagodik a nap folyamán, a teher akkor is legalább 300 000 tonnát tesz ki, nem számítva - a közismerten - nem pehelysúlyú Mikulás saját testsúlyát. A teljes ajándékcsomag körülbelül négy óceánjáró gigászi súlyával egyenértékű. Tegyük hozzá, hogy egy-egy rénszarvas körülbelül 150 kilogrammal boldogul (a földön), így több, mint kétszázezer állatot kell a jármű elé fognunk - ez pedig újabb kérdéseket vet fel, hiszen minden minimálisan tájékozott érdeklődő tisztában van azzal, hogy Rudolfon kívül a Télapónak csupán nyolc rénszarvas áll a rendelkezésére. 

Ekkora teher mozgatása ilyen sebesség mellett hatalmas légellenállást jelent: a szán állapotához képest a légkörbe visszatérő űrhajóké kutyafüle. A vezérpárnak 2.4 kvintilló joule energiát kell elnyelnie minden másodpercben. A gyorsulás ráadásul majd 18 000 g-vel szögezné az ülésbe kedvenc Télapónkat.
 
A fentiek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Északi-sarkon komoly kísérletek zajlanak, amelyek a téridő szövetének manipulálását célozták meg, mégpedig teljes sikerrel. Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint egyfajta interdimenziós fázisoszcillátor állhat a háttérben, mások szerint viszont a térdimenzióvá összeomló idő topológiájának mélyebb ismerete nélkül sohasem fogunk rájönni a megoldásra. 
 
 
 
Nincs mit hozzáfűznünk - a teendőnk világos: Miután párnacsatában végre sikerült a barátnőnk/barátunk fölé kerekedni, öltözzünk fel jó melegen, és irány a legközelebbi kalapbolt. 
Boldog Karácsonyt !
 
 
 
 
Forrás: A to Z

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr932532019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.12.31. 21:06:38

néhány számmal vitatkoznék.

szerintem az az átlag 1.2 km mint két tetszőleges, de egymás közvetlen szomszédságában található n (alsóindex)x és n (alsóindex)y recipiens között barokkos túlzás, mert mi van pl ha ikerházban lakik az nx és az ny recipiens. továbbá a mikulás biztos gráfelmélet alapján dolgozik, tehát az útvbonal elben számítható

továbbá az 1kg/ recipiens mint ajándékmennyiség teljesen alátámasztatlan . mer nyilván egy 43-as síbakancs súlya nem mérhető egy barbie-babáéhoz, de ekörben elosztást firtató kutatási adatok nincsenek

emellett a kémény nélküli lakásokba (pl panelházak) való (nemlétező) kéményeken át való bejutás nyilvánvaló lehetetlenségének ellentmondását sem oldja fel a cikk

és nincs lábjegyzet, forrásmegjelölés sem.

szóval hagyjuk az áltudományos nemere-fle okoskodást, és vegyük végre komolyan a quest-et:

hogy a rákba csinálja ezt a vén mika?
süti beállítások módosítása