Világkor

Világkor

Világkor

A tabletek és az e-olvasók új generációja: a Pixel Qi

2010. augusztus 19. - codesign
A legfrisebb hírek szerint a Google Chrome OS tabletet a HTC gyártja, ami korántsem meglepő, a Verizon forgalmazza - ami az elmúlt heteket uraló paktum fényében szintén nem váratlan. A megjelenés várható ideje november 26. Még nem Windows 7 tablet - kitekintés.
 
 
Bár a hír meg nem erősített forrástól származik, megerősítette a korábbi elképzeléseket. A HTC-vel való együttműködésről már január óta szó van. 
 
A forrás - a Downloadsquad - közölte a várható specifikációkat, de ezeket a megerősítés hiányában érdemes a megfelelő óvatossággal kezelni. Chrome OS, Tegra 2 grafika, 1280x720 éerintőképernyő, 2 GB RAM, 32 GB SSD, WLAN/Bluetooth/3g és a Webkamera - ezeket a fejlesztéseket és szolgáltatásokat várják el a Google tabletjétől.
 
Az iPad - bármilyen sokszor is röppentek fel hírek az ellenkezőjéről - már régóta igazi rivális nélkül áll a tabletek piacán. Talán most méltó ellenfelére talál.
 
Megjelenése több szempontból is új korszakot hozott a hordozható, érintőképernyős eszközök piacán - jelentősége talán csak az Asus netbook-forradalmához hasonlítható. Új kategóriát teremtett - kiforrott, egységes terméket hozott létre. A legtalálóbban talán az a mondás jellemzi az eszközt, mellyel a Mashable nevű informatikai portál újságírója fogadta: "Az iPad remek válasz, de mi is a kérdés ?"

Kétségkívül olyan igényt teremtett, amely korábban nem is létezett, ám hamar kiderültek a hátrányai is - a zárt rendszerű eszköz nem rendelkezett USB porttal, igazi operációs rendszerrel, érintőképernyőjének jellege miatt a pixelpontosságú kezelés sem lehetséges (egeret nem kezel), a valódi szabadkezes használathoz nehéz. Szoftverekkel pedig (hivatalosan) csak az Apple Store, az Apple saját szoftverboltja látta el.

 
Egyedi előnyei pedig leginkább a nyomtatott sajtó új virágkorának kikiáltott interaktív magazintartalmak megjelenítésben jelentkeztek. E kiadványok - elsősorban a Wired nevű magazin kísérlete - lenyűgöző eredménnyel jártak, mindenkinek javallott a megtekintésük. Információközpontú - tehát nem internet-jellegű -  kiadásokról van szó, melyek azonban az interaktivitás minden előnyével rendelkeztek. Képzeljük el, hogy kedvenc periodikánk vezércikkének illusztrációja egy videó - a mellékelt képek pedig időnként frissítik magukat , a szöveg bizonyos részei pedig az aktualitásokhoz igazodnak - nos ehhez hasonló élményről van szó.
 
 
 

Azért emeltük ki a magazinok különleges kiadásait, mert bár az Ipad könyvolvasó szoftvere, az iBooks méltán tett szert hírnévre és kétségkívül a legtetszetősebb elektronikus könyvolvasók közé tartozik, hosszabb távon nem helyettesíti az E-ink (Elektromos tinta) kijelzővel működő, dedikált olvasóeszközöket, melyek a kijelző sajátosságainak megfelelően a nyomtatott lapokhoz hasonló, könyvszerű élményt nyújtanak.

Az E-ink kijelzők komoly hátránya azonban a tény, hogy egyelőre csak szürkeárnyalatos kijelzővel rendelkeznek és a frissítési idejük lassú - tehát a színes és mozgóképek megjelenítését nem teszik lehetővé. Erre is született megoldás időközben -a Pixel Qi technológia, amely a hagyományos TFT képernyők előnyeit ötvözi az E-ink-szerű, háttérvilágítás nélküli megoldással. 
 
 
Az E-ink kijelző, elterjedt nevén elektromos tinta az LCD képernyőktől gyökeresen különböző technológián alapul. A cél a nyomtatott oldalhoz hasonló megjelenés, az olvasóbarát kialakítás.  
 
A szerkezetét a gyártó leírása alapján "voltaképpen milliónyi apró kapszula alakítja ki, átmérőjük a hajszállal egy nagyságrendű.      E kapszulák alapesetben semleges folyadékban úszó pozitívan töltött fehér és nagatívan töltött fekete szemcséket tartalmaznak. Negatív elektromos térben a fehér szemcsék felfelé mozdulnak, láthatóvá válva az olvasó számára, pozitív térben ugyanez játszódik le az ellenkező részecskékkel." Így voltaképpen a tintához hasonló felület tükrözi vissza a fényt.
 
A legsikeresebb E-ink technológiát használó könyvolvasók hamar elterjedtek a 5"-es kialakítástól egészen a 10"-es formátumig. Jelenleg a legmodernebb változat az Amazon új, rendkívül olcsó, 6"-es készüléke, amely 149 dollárért kapható.
 
Nem kétséges, hogy a tablet kategóriával kapcsolatos igényeket leginkább egy gyors érintőkijelzővel ellátott,  színes e-ink kijelzővel ellátott készülék elégíthetné ki - de ezek fejlesztése még folyamatban van. A feltekerhető kijelző is - akár e-ink , akár hagyományos -  új távlatokat nyithat a hordozható eszközök piacán.
 

Ezután világossá vált - szükség van könnyű, gyors, és akkumulátorról hosszabb ideig működő tabletre, de a teljes operációs rendszer, a Pixel Qi kijelző, és szabad kommunikáció nyújtotta előnyökre is. A közönséget akkor Balmer, a Microsoft vezérigazgatójának nyilatkozata tartotta lázban, miszerint hamarosan elárasztják a piacot a Windows 7 tabletek.
 
Két  óriási várakozással övezett termék megjelenését jelentették be - az egyedi Microsoft Courier, másrészt a HP által ígért Slate tabletet, amelyek az iPad minden előnyét egyesítették volna a várt jellegzetességekkel. Később mindkét terméket törölték - nem kis részben azért, mert a teljes funkcionalitású Windows 7 rendszer igényeinek kielégítése nem kis nehézségeket okozott.
 
 
A két szelet közötti űrt az Android rendszer megjelenése töltötte be. A Google által gyártott mobil operációs rendszer egyre elterjedtebb a mobil végfelhasználói eszközök piacán - és csakhamar a kisméretű és olcsó, nagyobbrészt kínai "tabletek" kedvelt operációs rendszere lett. E tabletek azonban 5-9" közötti kijelzőikkel, korlátozott teljesítményükkel nem tölthetik be az iPad rivális szerepét.
 
A jelenlegi legígéretesebb termék a Notion Ink Adam nevű, indiai gyártású tablet, mely minden szempontból megfelel az igényeknek, ám megjelenése hónapok óta húzódik. A legfrisebb hírek szerint 500 dollár körül lesz elérhető és tudása a legjobb netbookokéval, míg méretei és kijelzője az iPad hasonló jellemzőivel vetekszik. Mindenesetre ez is Android rendszerű készülék.
 
 
A Notion Ink Adam egy Nvidia Tegra 2 hajtotta androidos tablet, amely 10.1"-es érintőkijelzővel, hátoldali egérpaddal ellátott darab. Különlegessége a Pixel Qi kijelző, amely lehetővé teszi a hagyományos és háttérvilágítás nélküli, e-ink szerű  képernyőmódok közötti váltást. Ez utóbbi hosszabb készenlétet és valódi e-könyvolvasó funkciót ígér. Novemberre várható, a wifi verzió ára 449 dollár , míg a 3g-s verzióé 498 dollár lehet.
 
 
 

A Google tabletet ezzel ellentétben nem az Android rendszer, hanem a Google saját fejlesztésű, webalapú operációs rendszere, a Chrome OS hajtja meg. Ennek az operációs rendszernek a legfőbb jellemzője, hogy az adatokat a neten, az úgynevezett "felhőben" tárolja - ez jelenti a legnagyobb hátrányát is, hiszen internetkapcsolat nélkül a használata korlátozott. Mindenesetre a Google Tablet ígéretes termék, főként ha a Notion Ink Tabletje előtt kerül a piacra.
 
 
Forrás:Gizmodo 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr642231319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása