Világkor

Világkor

Világkor

A nagy Android csomag - A legjobbak panoptikuma

2010. augusztus 25. - codesign

Hazaért, kedd van, páros nap, elmúlt este hat. A feleség telefonja az anyósnál, a kutyába ültetett GPS-chip az unokatestvérnél jelez. A telefon tehát néma üzemmódba áll, leválasztja magát a hálózatról, hogy percekre visszakússzon rá, az esetleges üzenetekért - kivéve a főnöktől érkezőket -  és bekapcsolja számítógépét, hogy elindítsa kedvenc sorozatának új epizódját - mindez éppen csak karcolja a Tasker nevű android alkalmazás képességeit. Esetleg tudni szeretné, milyen márkájú az a helyes kis cipő a szomszéd asztalnál ülő lány lábán ? Fotózza le és a Goggles máris közli - az árával együtt.

Android-csomag: a legjobb alkalmazások egy helyen - A  Lifehacker gyűjteménye.

(Figyelem ! A válogatás természetesen nem teljes, jellegéből fakadóan sem lehet az. Ha ismer jobb alternatívát  - közölje a kommentek között, névvel és leírással egyetemben, ha ideje engedi. Így megjelenhet a felsorolásban. A lista így a sajátja és teljesebb lesz. Különösen érvényes ez a magyar fejlesztésű szoftverekre, melyek között nem ritkán igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk ! A felsorolt programok közül sok nem érhető el - hivatalosan - Magyarországon, reméljük a nyitás nem várat sokáig magára.)

Egyre több új, Android-hajtotta telefon kel napjainkban el - a növekedés üteme már meghaladta a napi 200 000 tételt - a rendszer pedig Magyarországon is egyre elterjedtebb, különösen a Vodafone 845 megjelenése óta. A Google beépített alkalmazásai egészen kiválóak bár, de az Android Market - a platformra szánt programok gyűjtőhelye, boltja és zsibvására - rengeteg izgalmas és ingyenes szoftvert kínál.  

Eligazodni viszont nem könnyű benne, ahogyan a válogatás és az értékelés sem az. Ellenben nem okoz nehézséget eltévedni az alkalmazások erdejében. A gyöngyszemek közé gyakran keveredik korpa. A bevezetőben is említett Tasker-hez hasonló szoftverek azonban kiemelkednek a tömegből. A Lifehacker nevű informatikai portál egy komplett gyűjteményt állított össze ajánlataiból, melyeket kategóriánként rendszerezett. A gyűjtemény azonban a rendszert masszívan bővítő , feltétlenül szükséges alkalmazásokra koncentrál, nem csupán a különlegességekre. (Néhány elemet nem említünk - lévén speciálisan amerikai vonatkozásúak, néhányat pedig beillesztettünk.) Következzék hát a teljes lista - napjaink legjobb androidos alkalmazásai:

Kategóriák: Hatékonyság, Kommunikáció, Segédprogramok, Helyzetfüggő szolgáltatások, Média, Fotózás, Vírusvédelem. Kellemes böngészést !

 

Hatékonyság - Produktivitás: 

Astrid

Az Astrid egy egyszerűen kezelhető, átlátható felülettel rendelkező határidőnapló és teendő-kezelő alkalmazás. Összetett filtereket, szűrőket hozhat létre, szinkronizálhatja a népszerű Remember the Milk webalkalmazással is.  Nem mellesleg az Astrid egy szörnyeteg - nem szűnik sípolni, csengeni, rezegni és csipogni, amíg az adott feladatot elvégezve nem tudja.

 

Evernote

A magyarországon kevésbé elterjedt webes szolgáltatás felbecsülhetetlen segítséget nyújt az online és offline jegyzetelés terén, a rendszerezésben és tárolásban is. Bár nem oly intuitív, mint az iPhone-ra írt változat - mégis remek szolgáltatásokat nyújt. Widget formájában pihen a képernyőn, gyorsan és könnyedén keres jegyzeteink között, bármilyen szöveget, képet, hang és videófelvételt elküldhet, feltölthet vele Evernote fiókjába. 

 

mNote

Tökéletesen helyettesíti a beépített gyorsjegyzetelésre szánt alkalmazást, lévén, hogy ilyennel  nemigazán rendelkeznek az androidos készülékek. Amolyan szöveglopóként is működik, és rendszeres - automatikus - mentéseivel tűnik ki társai közül.

 

 
  

TripIt

Regisztráljon a TripIt-en és mentse el útitervét, amely ettől kezdve rendszeresen és részletesen a rendelkezésére áll telefonján. Időjárás, reptéri információk, menetrendek - mind egy helyen. Ami Magyarországot illeti, a szolgáltatás nem teljes - de a kommentekben szívesen fogadjuk az alternatívákat. (Még szívesebben látjuk a BKV útvonaltervezővel kiegészített változatokat !)

 

BpMenetrend

Budapesti menetrend - gyönyörű, informatív, kihagyhatatlan - reméljük hamarosan még több szolgáltatással bővül majd. (iOS rendszerre - várjuk az Androidos változatot !)

 

 

 

 

 

gDocs

Bár a Lifehacker nem választotta be - mi mégsem hagyjuk ki. A Google egyik legjobb szolgáltatása Android alatt. Feltöltött dokumentumaink bárhol, bármikor elérhetőek. Extra szolgáltatások, szerkesztés, közös korrektúra.

 

 

 

 

 

Internet és kommunikáció: 

Dolphin böngésző

A beépített böngésző megfelelően gyors - főként Android 2.2 alatt. A Dolphin előnyét - sebességén túl - extra szolgáltatásai jelentik - gesztusvezérelt böngészés, a megnyitott lapok fülei számára külön sáv, amely teljes képernyős böngészés esetén eltűnik, hirdetésblokkoló kiegészítések és számos hasonló fejlesztés.

 

 

Facebook for Android

Szégyen és gyalázat - ez volt a summája az android alapú facebook kliensekkel kapcsolatos véleményeknek, különösen a nagysikerű iPhone-os változattal szemben. De mindez a múlté - ez az alkalmazás gyönyörű, gyors és kényelmes - olyan gyöngyszemekkel, mint az idővel halványuló értesítő mezők és az ismerősök fényképeinek főképernyős böngészése.

  

 

PdaNet

Android alatt - egészen a 2.2 verzióig - nem volt könnyű készülékünket modemként használni. Erre a problémára nyújt megoldást a PDANet, amely az ún. Data tethering szolgáltatást teszi elérhetővé korábbi verziókon is. USB kábelen és Bluetooth-on köthetjük össze készülékeinket - viszont a program nem ingyenes. Igaz, demóváltozata korlátlanul használható, csupán a https titkosítású oldalakon tiltja le a böngészést.

 

Trillian

A Trillian egy több forrással együtműködő csetalkalmazás, mellesleg csodaszép. Egyszerre és egységesen kezeli gTalk, Skype, AIM, Yahoo, IRC, MSN és egyéb klienseinket. Képek, adatok küldésével is boldogul.
 
 
 
 
 

 

Twitter for Android

 

Magyarországon is terjed a külföldön oly mindennapos Twitter - szolgáltatás. Ennek elérését biztosítja a címszereplő, mely számos versenytársa között is nagy megbecsülésnek örvend megbízhatósága és egyszerű kezelhetősége révén. A legkedveltebb Twitter-kliens, annak ellenére, hogy egyben a hivatalos is.

 
 
 
 
Helyzetfüggő szolgáltatások: 
 
Google Maps & Navigation
 
(Megjegyzés:Természetesen offline módban az IGO és a Navigon nevű programok jelentik a legjobb megoldást navigációs célokra.) A program hangvezérlést és navigációt kínál a Google népszerű szolgáltatására alapozva. 
 
 
 
 
 
 
MyTracks
 
Akár kerékpáron, akár gyalogszerrel közlekedik, vezessen bár autót vagy utazzon repülőgépen - nem árt ha dokumentálni tudja a megtett kilométereket, sebességet vagy szintkülönbséget. Az sem baj, ha mindez automatikusan rögzül és olyan helyre ráadásul, ahonnan bárhol könnyedén elérheti. Ezt kínálja a MyTracks, mely a beépített GPS-vevőre alapoz.
 
 
 
 
 
 
Segédprogramok:
 
Tasker
 
Az emlegetett szuperalkalmazás - a telefon hipergondnoka. Bármit, bárhogyan, bármikor - ez  a jelszó jellemzi a programot leginkább. Tetszőleges alkalmazást, szolgáltatást időzíthet, állíthat be bármely szenzor, időpont vagy más adat alapján. Automatikusan kikapcsolja a 3G hálózatot és a GPS-t, ha fejjel lefelé fordítja a telefont. Vagy akkor, ha az év számjegyeinek összege kisebb mint a napi smsek száma.
 
 
 

Astro

Habár nem lesz rá szüksége gyakran, jól jöhet, ha telefonján pihen: esetleg nemhivatalos forrásból telepítene vagy bizonyos fájlokhoz kell hozzáférnie - netán PDF-et nyitna meg. Az Astro kezeli a microSD-kártyán található adatokat.

 

 

Barcode Scanner

Bizonyára találkozott már a vonalkódhoz hasonló, Bar code-nak nevezett furcsa, bélyegnagyságú képekkel. Ezek a képek kódok, melyek kis helyen tárolnak információt - webcímet, nevet, lejárati időt. A szoftver értelmezi a lefényképezett kódokat, ha webcímet lát, azonnal felkínálja a linket, ha szöveget vagy képet, megjeleníti azt. A legmegbízhatóbb ilyen jellegű alkalmazás.

 

Google Chrome to Phone és az Android2Cloud

Ugyanazon futurisztikus érme két oldala. Mindkettő a Google Chrome böngészőjének a használatát igényli. A böngésző linkeket, helyszínadatokat és szövegeket küld a telefonjára, míg az Android2Cloud éppen fordítva működik. Rengeteg gépeléstől, beállítástól mentesítik a felhasználót.

 

 

Dropbox

Az emúlt évek legfőbb webes adatmentésre és adattárolásra szolgáló alkalmazása, amely már telefonon is elérhető. Előnye, hogy - rengeteg fejlesztése mellett - könnyedén szinkronizálja különböző készülékeit.

 

 

 

Swype

A billenytűzet-alkalmazás messze a legjobb ilyen jellegű program az Android készülékekeken. Már e megközelítés is forradalmi - ahelyett, hogy a billentyűket egyenként nyomná le, ujjait csúsztatja  - azok felengedése nélkül - a megfelelő betűk felett. Prediktív funkció is rendelkezésre áll. Sokszor eleve feltelepítik a készülékekre, de a használatához ezt a billentyűzetet kell kiválasztani. (Alternatíva: SlideIt.)


Google Goggles

Ha a Goggles dolgozik, azt a benyomást kelti, mintha a jövő már elérkezett volna. Fényképezzen le egy tárgyat, bar code-ot, egy-egy részletet, bármi felismerhetőt - és a Goggles a kereső segítségével már szállítja is az összes elérhető információt: címet, nevet, adatokat, árat és elérhetőséget. Mikor készült a kép ? Mi ez a márka ? Hol kapható ez a cipő és mennyiért ?



 

Média:

^3 (Cubed)

Nem sokat mondd, ha azt állítjuk, hogy a Cubed jobb, mint a beépített Android-alkalmazás.  Az már inkább, ha elmondjuk, hogy a Cubed átformálja a zenehallgatás,lejátszás és böngészés élményét  az Androidon. A sajátos megoldásokon kívül a lejátszó koncertadatokat, online zenehallgatást, háttérinformációkat kínál.



Gmote 2.0

A Gmote távvezérlő alkalmazás, amely nagyszerűen működik együtt a VLC médialejátszóval és más programokkal. 3G-én és Wifi-n kersztül is működik.

 

 

 

Kindle és az e-könyv

Az Amazon méltán híres szolgáltatásának mobilos verziója. Ha rendelkezünk Kindle-vel, készülékeink remekül együttműködnek majd. Alternatív könyvolvasó szoftverek: FBReader, Aldiko.




Listen

A Google saját podcast és stream kezelője, egyúttal a legkönnyebben használható is. Kihasználja a keresőóriás erejét, téma, csatorna és egyéb szempontok szerint frissül. Beállítható, hogy kedvenc epizódjaink lejátszása csak olyankor történjék, amikor Wifin csatlakozunk a szolgáltatáshoz.



Pandora

A Pandora egy ajánlásalapú, rádió és zenehallgatásra szánt szoftver, amely pontosan azt nyújtja, amire szüksége van. Írjon be címet, előadót, hangulatot, válassza ki a stream minőségét, majd hagyja, hogy a program a háttérben futva kényeztesse el. Kategóriájának legjobbja. (Nálunk nem elérhető jelenleg.)



RockPlayer

Ezzel az alkalmazással szinte bármilyen videót lejátszik majd a készüléke - egyszerűen, problémák nélkül. DVDrip, letöltött videók, sajátos kiterjesztések - mindennel boldogul.


 

 

Shazam

Bármilyen zenei részletből elárulja a szám címét és előadóját. Gyors és mindenre rátalál.

 

 

 


Fényképezés:

Andropan

Egy remek panorámakép készítő alkalmazás.

 

 

 

 

(Kiegészítés - további alkalmazások fotózáshoz:) 

FxCamera

Az FxCamera új szolgáltatásokkal egészíti ki a beépített kamera képességeit. Képregény-effektus, geo-tag, automatikus mentés, időzített kioldás, film-emulációk, pseudo HDR - ez csak ízelítő. Nem ritkán javít a beépített kamera által készített képeken - Vodafone 845 esetében kötelező !

 

Photoshop.com Mobile

Képszerkesztő Android alá - kivágás, méretezés, különleges hatások.

 

 

 

 

Camera Magic

A leggyorsabb fényképezéssel kapcsolatos alkalmazás a marketben. Autofókusz, nagyfelbontás, minőség-beállítás, digitális zoom.

 

 

 

Hirdetések blokkolása:  AdFree.

Forrás:Lifehacker

A fenti lista elsősorban a rendszer funkcióit kibővítő, hivatalos és szűk csomag kíván lenni. A Lifehacker munkatársának személyes,pompás és kibővített, különlegességekkel teli listája itt. Magyar vonatkozásban pedig messze a legjobb Android helyszín: a Google Android.

codesign © iideandroid.com
codesign © ideandroid.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr822244767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertynick 2010.08.25. 01:03:19

Mindenképp említésre méltó:

Google Sky Map
Csak nézz az ég felé vele és a telefon kiírja a látott csillagkép nevét !

Layar
Kiterjesztett valóság

Foursquare
Helyfüggő közösségi háló

androidthebest 2010.08.25. 11:25:58

Shazam: Kihagyhatatlan: apró részletekből felismeri az előadót meg a szám címét ! Bármiből !

dDocs: A saját doksijaid bárhonnan

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.25. 11:45:02

Beillesztve - elsősorban azok, amelyek "masszívan kiegészítik" a rendszert.

qwertynick 2010.08.25. 12:38:54

A Camera 360 meg iszonyatos felbontásban fényképez

andreal 2010.08.26. 20:39:23

Ezeknek is bent a helyük:

Trip Journal - valami gyönyörű app, képek, helyek, szövegek az útról...

Floating Image - ez meg a legszebb képnézegető androidon !

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.27. 21:35:18

Átgondolva: a Floating Image-nek itt a helye, aTrip Journal inkább komentes lesz, mivel az már inkább egy külön kategória
süti beállítások módosítása