Világkor

Világkor

Világkor

A net szürkeárnyalatai - Amazon Kindle 3 kívül-belül

2010. augusztus 28. - codesign

Kedvenc híroldalának cikkei reggel elektromos tintán - ez már majdnem az az élmény, amit a reggeli kávé mellé tálalt friss újság nyújtott annak idején - az illatot kivéve. (Erre van megoldás - tréfán kívül - kapható olyan Kindle-matrica, amely könyvszagot áraszt.) Olvasási élmény, konvertálás, vásárlás és a nyomtatott böngésző.

Az Amazon harmadik nekifutása egészen pompásra sikeredett. Keskenyebb, könnyebb és divatosabb, mint az elődje, nem is beszélve a legjobban várt fejlesztésről - a képernyő érezhetően szebb és élesebb.  A gyártó 50%-al nagyobb kontrasztarányt ígér. Ám a legütősebb érvünk az ára - ez lehet az első, prémiumkategóriás termék, amely mélyen a korábbiaknál megszokott árszínvonal alatt kerül a piacra. A tesztelő beszámol tapasztalatairól - A "népekönyvolvasó" megérkezett és megmenti az elektromos tintát. 

  

A külső

Az új Kindle külseje, nos...sok szempontból leginkább a Kindle 2-re hajaz. Bár az első generáció kissé érdesre sikeredett, a következők már befoltozták a csorbát. A 6"-es kijelző mérete megegyezik az elődével, paraméterei azonban jócskán rávernek arra. A készüléken szembetűnő a változás: 15%-al kisebb a súlya és 21%-al a mérete. Valóban könnyű - megközelíti az átlagos puhafedelű könyvek súlyát. A hátlap érdes, ami kényelmessé teszi a huzamosabb ideig tartó olvasást. A tesztelő tapasztalata szerint az egykezes használatra is tökéletesen megfelel.

A felső gombsor eltűnt, a számok a szimbólumok menüjéből érhetőek el. Az iránygomb is az előnyére változott. A bekapcsoló gomb a fülhallgató kimenete és a hangerőszabályzó közé került. Ezek csupán apró változások - de élvezetesebbé teszik a készülék kezelését és megnyerőbbé az eszköz küllemét. 

A gyártó állítása szerint az üzemidő megduplázódott, ami azt jelenti, hogy két hét helyett 4 héttel számolhatunk. A tesztelő helyesnek tartja a gyári adatot. Ugyancsak duplájára, 4GB-ra növekedett a háttértár mérete is.

 

Használat és az olvasási élmény

Hogy is fogalmazzunk ? Olyan, mint amit egy Kindle-től elvárunk. A képernyő valóban gyorsabban frissül, sokkal gyorsabban, mint a elődök esetében, bár továbbra is határozottan E-inkszerű az élmény - az oldalváltások közti villanás, amely az ilyen képernyők sajátja, érzékelhető maradt, viszont alig zavaró és mindenképpen sebesebb, mint a megszokott -exkluzív érzést kölcsönözve a jószágnak. Ami viszont szembetűnik, az a megnövekedett kontrasztarány - minden elképesztően éles. Az olvasás könnyed - mindenképpen az eddigi legjobb Kindle képernyőről van szó - és az ilyen termékek miatt lehet maradandó igény erre a technológiára. Nagyon megközelíti a papírkönyv olvasásának élményét - nem is beszélve a megnövekedett akkumulátor élettartam és a kis súly előnyeiről.

A legérdekesebb fejlesztés az új, kísérleti fázisú webböngésző. Nem véletlenül nevezik kísérletinek, semmiképpen sem tűnik mindennapi használatra alkalmasnak - de érdekes élmény a netet szürkeárnyalataiban megtapasztalni. Az oldalakat néha széttördeli, általában olvashatatlan módon, akár egy betöltés közben megakadt PC-böngésző, de öröm az online cikkeket így "kvázinyomtatásban" látni - a szolgáltatás nagy jövő előtt áll. Különösen ha "cikkmódban" olvassuk. Nem mindennapi böngészésre való, de hoszabb olvasásra kiváló. Kedvenc híroldalának cikkei reggel elektromos tintán - ez már majdnem az az élmény, amit a reggeli kávé mellé tálalt friss újság nyújtott annak idején - az illatot kivéve. (Erre van megoldás - tréfán kívül - kapható olyan Kindle-matrica, amely könyvszagot áraszt.)

3G alatt érzékelhetőan lassab a kapcsolat, mint wifin. A készülék natívan támogatja a PDF formátumot, de az EPUB-ot továbbra sem. Az A4 méretű PDF-ek igencsak apró betűkkel jelennek meg - viszont fektetett módban is működik - de ezen a konvertálás segíthet - ha másként nem, akkor az Amazon alakítja át ingyen a beküldött PDF-eket. (Ebben sokat segíthet a Stanza nevű konverter és mások). Az Amazon igencsak részletes útmutatója itt.

A könyvvásárlás egyszerű - a wifi-re csatlakozott készülék megfelelő menüjére lépve már válogathatunk is. Magyarországról elérhető a szolgáltatás - kártyaszámra természetesen szükségünk lesz. 

 

Nagy örömünkre szolgál egy ilyen termék megjelenése, amely élménnyé teszi az E-ink képernyő olvasását - bár a Pixel Qi kijelzők térhódítása előtt nehéz jóslásokba bocsátkozni. Az Amazon legnagyobb újítása az ár. Kétségkívül felismerte, hogy elsősorban a tartalomra érdemes koncentrálnia, a megjelenítő eszközt - a hardvert - pedig társult szolgáltatásként kell - ha lehet, bérmentve - elérhetővé tenni. A Kindle 3 kétségkívül a legjobb eddigi Amazon olvasó - a cég honlapjáról pedig előnyös feltételekkel rendelhető meg. 

 

Forrás:Engadget

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1002253246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása