Világkor

Világkor

Világkor

Az új Titanic-expedíció - Pandora térhatású mélye

2010. augusztus 30. - codesign

Bár a Titanic már 1912 óta pihen a mélyben, a kutatók a tengerfenéken szétszóródott maradványoknak alig a felét tárták fel eddig. Az új expedíció képletesen szólva újra "a felszínre emeli" az egész hajótestet - a legmodernebb képfeldolgozó eljárásoknak köszönhetően.

Dave Gallo, a világszerte ismert non-profit jellegű óceanográfiai intézet, a Woods Hole Oceanographic Institution igazgatója szerint  az eddigi kutatóutak inkább felfedező kalandtúráknak nevezhetőek, mintsem valódi tudományos igényű feltárásoknak - nem is beszélve a kincsvadászok szüntelenül zsibongó hadáról.

 

"Az RMS Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító hajó, amely egy jégheggyel történt, 1912. április 14-i végzetes ütközéséről és 1912. április 15-i elsüllyedéséről vált ismertté. Egy óceánjáró hármas második hajójaként a Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára."   

 

 

A Kutatóutak

"A hajó megtalálását dr. Robert Ballard jelentette be 1985-ben. A roncs két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól. A megtalálást követően a különböző nemzetiségű kincsvadászok többször fosztogatták a luxushajó maradványait. Nem egy értékes leletet kíséreltek meg  ellopni. Ballard célja, hogy a Titanic roncsát védett, háborítatlan emlékhellyé nyilvánítsa.


Ballard kezdeményezésére ezen évben az USA, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország szerződést írt alá a roncs védelmére. Ezek után minden merülést ellenőrizni fognak és minden felhozott tárgyat nyilvánosságra kell hozni."

                               

 

A kutatók a legújabb szonár és robottechnológiát használják fel, hogy a roncsokat eddig sohasem látott minőségben térképezzék fel - köztük a nagyfelbontású és térhatású képek készítésére alkalmas eljárásokat. A hajó teljes virtuális restaurálására készülnek.

 

Az expedíció oldala szerint: "A kutatók a hajóorr körül 30 különböző helyszínen helyezik el - módszeres alapossággal -  a szonárbójákat, hogy minden irányból akusztikus pillanatképet készíthessenek a Titanicról. Ilyen mélységben, ehhez hasonlóan nagyméretű és meglehetősen alaktalan tárgyról még sohasem készült térhatású modell."

 

A friss képek tanúsága szerint a roncsok a vártnál sokkal nagyobb területen szóródtak szét. Az első képen jól látható a hatalmas kiterjedésű terep. Ha járatos a szonárfelvételek elemzésében - vagy ha remekül hunyorít - kiveheti a hajótest masszív szerkezetét, a kémények nyílásait és a grandiózus "Nagy Lépcsőt" is.

A kutatók az alábbi - angol nyelvű - videón további magyarázattal látják el a legújabb eredményeket:

 

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy 

 

Pandora pompás tájai után egy másik rejtélyes világ - az óceán - mélységeinek térhatású felfedezésében James Cameron nem vesz részt - az expedícióra ugyanis nem hívták meg. Nem bánjuk - a kék szín mindenképp elveszne a tenger árnyalataiban.

 

 

Forrás:Gizmodo,Wikipédia, Vonatkozó irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr272256519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása