Világkor

Világkor

Világkor

Csillagunk szembogara és a napraforgók titka

2010. augusztus 31. - codesign

Így fest igazából egy napfolt a felszínről valaha készült legnagyobb felbontású képen. A Nagymedve Napfigyelő teleszkóp döbbenten állapította meg, hogy csillagunk farkasszemet néz vele.

 

A fotót július másodikán készítette a New Jersey Institute of Technology's kutatója, Philip R. Good és a Big Bear Solar Observatory (Nagymedve Napmegfigyelő Teleszkóp) csapata. A 3600 Celsius fokon izzó napfoltot 5800 fok hőmérsékletű mozaik veszi körül.

Napfoltok és Pillangók

Több mint 150 éve ismert, hogy a napfoltok számában szabályszerűség figyelhető meg: a napfolt-ciklusok körülbelül 11 évente érik el maximumukat. Kilencven éve tudjuk, ha ábrázoljuk a napfoltcsoportok koordinátáit, akkor a 11 éves ciklus során szélesség szerinti eloszlásukban jellegzetes pillangószerű alakzatot figyelhetünk meg.

  

Jelenleg egy szokatlanul hosszú, nyugodt periódus vége felé járunk.

A BBSO teleszkópja 5,25 láb átmérőjű (160 cm) és optimális megfigyelési körülmények között - képpontonként - 80 kilométeres részleteket is megörökíthet a Nap felszínén. A fénykép ebből fakadóan hatalmas területet ölel fel - a cellák egyenként 650-1000 km élhosszal rendelkeznek.

A BBSO a kaliforniai Nagymedve tó partján található csillagászati megfigyelőállomás részeként működik. Két teleszkóppal fürkészi Napunk titkait, különös tekintettel a naptevékenység földi hatásaira.

A Napfoltok

A napfolt környezeténél sötétebb terület a Nap fotoszférájában. Alakja többnyire körszerű, de gyakoriak a szabálytalan alakú és szerkezetű foltok is. 

Egy nagyobb napfolt átmérője tipikusan kb. a Földével egyezik meg.

A napfoltban a hőmérséklet közel 2000 °C-kal alacsonyabb a napfolton kívüli, nyugodt napfelszín 5700 K-es hőmérsékleténél, ezért a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének. A napfolt voltaképpen egy hideg „gödör” a Nap felszínén.

És végre fény derült arra az évezredes rejtélyre is, hogy miért fordulnak olyan állhatatosan a "Napraforgók naphosszat a Nap felé". Similis simili gaudet. Egymásban gyönyörködnek.

 

Forrás:Gizmodo,National Geographic, Wikipédia, Big Bear Solar Observatory

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr932259686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebtest 2010.08.31. 12:07:29

Szia
"optimális körülmények között 45 kilométeres részleteket is megörökíthet a Nap felszínén."
ez a felbontas lenne?
" A fénykép egyébként egy 65 kilométeres területet ölel fel."
" Egy nagyobb napfolt átmérője tipikusan kb. a Földével egyezik meg."

Hmm. Igy az a 65 kilometeres terulet nekem gyanus.eleve hogy vagy atmero,sugar ,tudomisen, vagy negyzetkilometer. nade 65?

solesz · www.index.hu 2010.08.31. 13:16:10

és mi igaz a 2012-re ígért napkitörés által okozható nagymértékű problémákról az elektronikus és talán az elektromos rendszerekben...?
nem számítva a pszichés hatás eredményeit... félünk tőle, ezért aztán többet hibázunk...

Vad.Korte (törölt) 2010.08.31. 14:16:28

Egymásban gyönyörködnek. :-)

roxxtar 2010.08.31. 15:05:06

Utolsó mondat komoly :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 15:35:40

@newtehen: Dehogynem, komoly kutatások támasztják alá...csak kissé komótosan

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.31. 16:29:35

@solesz: 2012-ben egy a szokásosnál erősebb naptevékenységet várnak az eddig megfigyelt, szabályos időközönként változó naptevékenység ritmusára alapozva. Ráadásul az utolsó maximum óta még több elektronikus eszközt használunk, amelyek érzékenyek a nagy elektromos és részecskesugárzásra. Az elektromos hálózatunk is viszonylag védtelen, a vezetékben fellépő túlfeszültség a generátorokat tudja úgy seggbe rúgni, hogy kénytelenek leállítani, amelyik nem megy tönkre magától.

A problémát a napból érkező koronakidobódások okozzák, amelyek a Földig is simán eljönnek, és a Föld mágneses tere a legnagyobb adagokat már nem tudja eltéríteni, kivédeni. A várható maximumra a technikafelelősök megpróbálnak valahogy felkészülni, de fontos szerepe lehet az ilyen céllal is működtetett egy-két űrszondának is, amelyek egy kicsivel korábban talán jelezni tudják az érkező löketet. A nap minél alaposabb megfigyelését, a jelenségek gondos elemzését azért is végzik a csillagászok és asztrofizikusok, mert most már tudjuk, hogy az "űridőjárás" még annál is jobban hat ránk, mint ahogy korábban hittük.

Szóval az űrkutatásnak ez az iránya végképp nem pénzkidobás, hanem baromi nagy károkat lehetne megelőzni azzal, ha a nap megfigyelésével esetleg előrejelezni tudnának várható óriásflereket, koronakidobódásokat. Úgy, mint a vulkánok esetében a Földön, mérnek mindenfélét és ezzel már sikerül előjelezni a kitörést, csak az a kérdés, hogy mennyivel előre. A Nap működését még mindig nem értjük, mert az egyre részletesebb megfigyelések egyre több zűrös dolgot mutatnak meg, de azért már jobban értjük, mint korábban.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.01. 12:05:07

@ebtest: Igen, valóban - a felbontással kapcsolatos adatok kissé ellentmondásosak: a BBSO honlapja maga is két értéket közöl 45 -80 km, de tisztázódott - az utóbbi adat a helyes.
A felölelt terület pedig egyszerűen a 650 kilométer hosszú mozaikoból összeálló háttérre vonatkozott.
Köszönjük a figyelmeztetést !
süti beállítások módosítása