Világkor

Világkor

Világkor

Szerkesszen replikátort a garázsában !

2010. augusztus 31. - codesign

A gép elé áll és hanyagul odaveti - "Egy csésze indiai teát !" A szerkezet pedig zúgni kezd, esetleg - ízléstől függően - vibrál vagy felfénylik, majd a nyíláson át előbukkan a forró ital. Nos, ha a teát nem is, a csészét már nyugodtan kérhetjük. A nyomtatónktól.

A háromdimenziós nyomtatók világában is forradalom zajlik - ezek a bámulatos szerkezetek már szinte bármilyen anyagból képesek előállítani a kívánt alakot és formát, fogpiszkálót vagy éppen családi házat. És most - kevesebb, mint 1000 dollárért - bárki a magáénak tudhat egyet, sőt egyúttal barkácshajlamait is kiélheti. A hétvégén tehát ne a termosztátot mártogassa forró vízbe, felejtse el a kétmillió gyufaszálból épiteni tervezett parlamentet is. Azt majd kinyomtatja. Ehelyett építse meg saját replikátorát ! Ragasszon, forrasszon és kergesse őrületbe a családot az elgurult alkatrészek utáni reménytelen hajsza közben.

 

A képen látható fluxuskondenzátor egy valódi 3D nyomtató - ha amolyan házi jellegű is. A készlet, amelyből előáll - a gyártó szerint - csupán alapvető készségeket kíván meg. Ha két csavart betekert már életében, akkor ezzel is boldogul. Persze az IKEA is ezt igéri - a valóságban azonban gyakran üvöltünk a vigyorgó útmutatót rázva, mondván - "Milyen D-csavar, te rohadék ? " Mély levegő, erkély, pohár víz. Vissza az útmutatóhoz. "A K-jelű elemet 4 D-csavarral rögzítse..." Meg vagyunk győződve arról, hogy valahol a hófödte svéd éjszakában ilyenkor valaki röhögve dörzsöli a kezét a szauna parazsa felett.

Cikkünk tárgya azonban nem lakberendezési tárgy - épp ellenkezőleg. Arra hivatott, hogy elkészítse azokat. Helyesebben kinyomtassa. Ahhoz azonban, hogy méltóképpen értékelni tudjuk, átfogó szemügyre kell vennünk - ha megbocsátják a szóvirágot - a 3D nyomtatók jelenét és jövőjét. Legeltessük szemünket e pompás jószágokon és az ügy érdekében tanúsítsunk lekes érdeklődést. Az alábbi áttekintő  - ha szakértővé nem is tesz bennünket - alkalmas arra, hogy kialakítsa bennünk a 3D nyomtató érzetét. Az az izé, tudod - késztethetjük ámulatra ismerőseinket eztán. Lássunk is neki !

 

Mi az a 3d nyomtató és  kell-e hozzá szemüveg ?

 

"A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami rétegek egymásra illesztésével háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Egy modern 3D nyomtató tizedmilliméter vastagságú rétegeket használ, így igen nagy pontossággal tudja elkészíteni a modelleket.

A hackerkultúrában a technológia rendkívül népszerű, ennek fejlődésétől várják a szabad szoftverek logikájának kiterjesztését a fizikai gyártási folyamatokra."

 

A 3D nyomtató olyan valami tehát, ami némi zúgás után elkészít egy poharat. Vagy legyárt egy alkatrészmintát. Ha jobban belegondolunk, a hobbimodellezők sem lehetnek meg nélküle. A fenti idézet hackerkultúráról szóló kitétele pedig nagyon is komoly - a nagy pontosságú, olcsó és könnyen kezelhető gépek elterjedésével ugyanis valóban elképesztő tárgyak állíthatóak elő, másolatok és eredeti tervek egyaránt. A neten tonnaszám teremnek az olyan oldalak, ahol az ilyen nyomtatók számára készült sémákat kínálják: kiskanáltól a rézágyúig szinte minden megtalálható. Nem találja a szemüvegtokját ? Kedvét leli a Szabadság-szoborban ? Nyomtassa ki !

Néhány térnyomtatvány, illusztráció gyanánt - Matematikusok, kalandvágyók, mérnökök és építészek, furakerektárgyrajongók és díszműkészítő-kisiparosok kedvére. Nem feledkeztünk meg a hobbimodellezőkről sem:

 

 

Mint minden termék esetében, itt sem elhanyagolható tényező az élmény.  Milyen érzés egy ilyen gépet kezelni ? Meddig tart egy-egy nyomtatás ? Milyen a friss nyomat ?

 

A nyomtatás folyamata

Az első lépés a 3d modell elkészítése - mondjuk a közkedvelt CAD formátumban. Az elkészült mintát a nyomtatóra küldjük, ami rétegről-rétegre építi fel a kívánt alakzatot. Valahogy így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hagyományos eljárás során az általában műanyaggal dolgozó nyomtató keskeny, egymásra épülő rétegek sorából állítja össze a céltárgyat, amit nem egyszer kézi erővel kell összeilleszteni  - vagy a felesleget eltávolítani - az eljárás végső fázisában. A modernebb példányok már kész termékkel állnak elő. Az alábbi videón egy tetszetős munkadarab elkészülte tekinthető meg:

 


 

 

Miért beszélünk forradalomról ? - Az új generációs nyomtatók

A 3d nyomtatók szokásos kelléke a műanyag, esetleg a gyanta. Ezekből építi fel rétegről-rétegre a tervrajz alapján a kívánt alakzatot. Az új generáció azonban színre lépett és korábban elképzelhetetlen csodákra képes: üvegből vagy homokból is térbeli kiterjedéssel rendelkező tárgyakat állít elő.

Az ötletet éppen az eszközök népszerűségének növekedése indokolta - a házilag előállítható tárgyak köre egyre bővül, az új anyagok pedig tartósabbá, kezelhetőbbé - és most először - a hétköznapi használatra is alkalmassá teszik a nyomatokat.

Az üveg

Egy üveggel dolgozó nyomtató segítségével bárki elkészítheti álmai lámpáját, vázáját, sörösüvegét, a legminimálisabb üvegfúvó-képzettség nélkül is. A nyomtató keskeny üveglapok rétegeire szórja - a tintasugaras nyomtatófejekhez hasonlóan - a kötőanyagot, amelyet azután az üveggel együtt éget ki azokból, így alakítva ki a megfelelő formát. Az alábbi képen egy ilyen üvegnyomat tekinthető meg :

 

Kerámia

A cikkünk főtárgyát képező MakerBot készlet otthonában nyomtat szilikonból vagy epoxigyantából, különleges fúvófejjel pedig akár agyagból-kerámiából is:

 

Az épületnyomtató

D-shape nevű nyomtatót különlegességképpen említjük meg - egészen új léptékben gondolkodik: épületeket nyomtat, jelenleg 5x5x3 méteres dimenzióban. Homokréteget fektet le, majd porszerű kémiai reagenssel lepi azt, végül pedig célzottan szórja rá a kötőanyagként szolgáló folyadékot - ahol az utóbbi és a por találkozik, a keverék megszilárdul. Az öt milliméteres pontosságú rétegek olyan ívelt formák "nyomtatását" is lehetővé teszik, amelyet a hagyományos építőanyagokkal bonyolult és drága volna előállítani.




A készlet

Visszatérve készletünkhöz: A számítógép-vezérelt házinyomtató amolyan garázs-replikátor, amelyet Bre Pettis és társai készítettek és forgalmaznak. Kétfajta műanyaggal dolgozik, 10 cm  élhosszúságnál kisebb tárgyakat nyomtat. A Makerbot nyílt project, bárki módosíthat rajta.

A cég szerint két ember egy hétvége alatt rittyentheti össze a masinát - és ez megfelel a valóságnak. Semmi sem túl bonyolult, az instrukciók pedig világosak és érthetőek. A gyártó oldalán segítséget , itt pedig részletes , lépésről-lépésre haladó képgalériát találunk. A használatához szükség lesz némi programozói tudásra és az összeszerelésben sem teng túl a pikkpakk jelleg - hiszen a különböző anyagok és ragasztók más-más hőmérsékletet igényelnek és eltérő száradási idővel rendelkeznek. Büszként pihentetjük a szemünket kész nyomtatónkon - és most ? Nos, a Makerbot testvéroldalán a Thingaverse.com-on számos varázslatos példamodellt találhatunk, tölthetünk le és használhatunk fel. Nyomtatásra fel !

 

 

Ha valaki esetleg tényleg megcsinálná, ne habozzon tudatni velünk. Jó napot !

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr392260543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 19:49:33

@Dömper Ármánd: A cukor-granulátum elképesztő, köszönjük a linket !

silverwol 2010.08.31. 20:01:24

Nekem kell egy ilyen. Bar lehet varok meg par evet, de elobb-utobb kelleni fog :).

7esbusz 2010.08.31. 20:08:18

Beszarás. És csak 750$

Avatar 2010.08.31. 21:18:33

Én olyan 3D nyomtatót akarok, ami tud 3D nyomtatót nyomtatni... :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 21:22:26

@Avatar: Na de akkor egyre kisebbek lesznek...és forradalmasítottad a nanotechnológiát !

bithalver 2010.08.31. 21:53:49

Nezegetem mar egy ideje a technologiat, ha lemegy 100 dollar korulire, tutira ezzel fogok jatszani.

sanya64 2010.08.31. 22:01:54

idáig a dvd-t másolták otthon a jónépek,
most meg majd máá a LEGÓ-t is fogják... )

(amúgy a Jennifer Lopezről van valakinek esetleg
valami mérethelyes másolata?... ))

XYBeR 2010.08.31. 22:22:25

ez szerintem olcsóbban kijön, és "majdnem" le tudja gyártani saját magát:

reprap.org/wiki/Main_Page

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 22:27:24

@XYBeR: Igaz, de a RepRap csak műanyagból nyomtat, agyagról-kerámiáról hírből sem hallott

XYBeR 2010.08.31. 22:34:44

@codesign: a többségnek az is bőven elég, pláne, hogy 2-5-15 nyomtatás után úgyis a többi félrerakott kütyü mellé kerül

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 22:44:24

@XYBeR: hacsak nem nyomtatott díszkütyüket árul majd...

XYBeR 2010.08.31. 23:12:37

@codesign: tipikusan ez a célközönség. a gép felbontását nézted?

Első mohikán 2010.09.01. 03:30:00

- Eljött a modellezésnek mint hobbinak a végórája. :-(
- Szervek nyomtatásával is kísérleteznek már, ha jól tudom. Ha sikerül, megoldódik a donorra várás problémája.
- Már csak a komplett BMW-k és feleségek kinyomtatását várom...

BKV reszelő 2010.09.01. 06:05:56

Miért nincs említve az az amerikai 3D nyomtató, amivel betonból valódi házat lehet nyomntatni? Nem csak 5x5x3 méterest.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.01. 07:06:16

@BKV reszelő: Szerintem a D-Shape-re gondolsz:az is tud nagyobbat, csak illeszteni kell - hatalmas gépezet

Lord_M_ 2010.09.01. 08:41:52

De én pizzát akarok hidratálni...

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.01. 08:49:21

@Lord_M_: Anya, te aztán tudsz pizzát hidratálni !

Nazareus 2010.09.01. 10:50:10

Azt nem értem, hogy itt a cikkben miért van az irva, hogy a Makerbot agyagból-kerámiából nyomtat, amikor a makerbot honlapján egyértelmüen müanyagot irnak:

"What kind of materials can you print with and what is the cost per pound of material?

We sell two kinds of plastic.

Our favorite right now is ABS plastic which is the same thing Lego is made out of. It's super strong, fuses really well to itself and looks great!"

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.01. 11:16:39

@Nazareus: Igen alapvetően műanyagból - de különleges fúvófejekkel képes más anyagok kezelésére is - erre hívtuk fel a figyelmet

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.01. 12:10:00

@XYBeR: Igen, valóban elképesztő. 0.5 mm fúvócsőátmérő, 0.3 rétegvastagság - impresszív. Egyébként a 3D nyomtatók mindegyikének különlegesen szép tulajdonsága, hogy részekben ugyan, de képesek önmaguk előállítására. Így aki egyszer összerakta a készletet, az újabbat akár ki is nyomtathatja magának

Nazareus 2010.09.03. 21:12:19

@codesign: Hááát... a cikkben ez van irva: "A cikkünk főtárgyát képező MakerBot készlet otthonában nyomtat agyagból-kerámiából, különleges fúvófejjel pedig akár szilikonból vagy epoxigyantából is:"

Ebböl nekem úgy tünik, hogy alaphelyzetben készit agyagból-kerámiából (müanyag helyett) és különleges fúvófej kell más anyaghoz.

Egyébként a Makerbot honlapján nem találtam információt arra vonatkozóan, hogy tudna agyagból-kerámiából nyomtatni, bár bevallom nem néztem át az egész honlapot, csak egy futó ellenörzést végeztem.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.04. 10:07:52

@Nazareus: Tökéletesen igaz - hogy teljesen világosan fogalmazzunk, a kerámia fúvófej egy különleges kiegészítés, amelyet a - project nyílt jellegéből fakadóan - egy csoport adott-fejlesztett hozzá a készlethez !

Nazareus 2010.09.04. 12:59:31

@codesign: Értem, köszi. Esetleg meg tudnád adni ennek a fúvófejnek a linkjét vagy a csoport linkjét vagy valami közelebbit, hogy ne kelljene bogarásznom utána, ha már te megtetted? :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.04. 13:20:47

Az igények miatt már a Frostruder MK2 jelű Makerbot készlet is elfogad bármilyen képlékeny de konzisztens alakban előforduló anyagot, így agyagot, epoxit, sőt akár ételanyagokat is.
Jegyzeteinkből hirtelen:
A Markerbot használati útmutatója: wiki.makerbot.com/how-to-print
hackable-devices.org/products/product/makerbot-mk2-frostruder-kit/

zeneszpeter 2010.11.09. 13:12:39

Nem tudjátok, hogy meg lehet-e venni csak az adagolót?
A mozgató léptetőmotorokra nincs szükségem, csak arra a részre, ami kinyomja az anyagot.
Milyen szoftver vezérli?

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.11.10. 10:17:32

@zeneszpeter: Vedd fel a kapcsolatot az alkotókkal, biztosan találnak rá megoldást: egyébként pedig itt nézz körül:
store.makerbot.com/

Sok sikert !
süti beállítások módosítása