Világkor

Világkor

Világkor

A rázdelem - Közlekedje fel lemerült elemeit !

2010. szeptember 01. - codesign

Az embert valami atavisztikus, kőkorszaki ösztön készteti arra, hogy lemerült elektromos eszközeit - némi tanácstalan szemrevételezés után - úgymond "gatyába rázza". Mintha az elektronok csupán beragadtak volna kissé és most némi bátorításra volna szükségük. A Rázdelem, a kerékpár és a pesti buszok.

 

Nos, a nyomtatóiról közismert japán vállalat, a Brother Industries jóvoltából a kőkori megközelítés hirtelen hipermodern technikai eljárássá lett. 

A cég ugyanis - mint egy hónapja bejelentette - rázásra töltődő ceruzaelemet készített, amely ráadásul működik is. Az akkumulátor 2 részből áll: egyrészt a generátor, másrészt a töltést őrző kondenzátor tölti ki a rendelkezésre álló teret. Tekercs, mágnes, kondenzátor - mindez két ceruzaelembe építve. Egy csomag a biciklli vázára erősítve megvalósítja a kifogyhatatlan lámpa örök álmát.

A termék - 2 AA elem formájában - 3,2 Volt feszültséget állít elő, emiatt elsősorban olyan kisfogyasztású eszközökbe szánják, amelyek nem folyamatosan használják fel az elraktározott energiát. Vagy olyan cikkekbe, ahol a vibrálás folyamatos. A cég - kérem, tegyenek úgy, mintha meglepődtek volna - elsősorban a TV-távirányítókat szemelte ki. (A TV-távirányító természetesen csupán mint nemének képviselője szerepel - bármilyen távirányító megfelel). Esetleg LED-es eszközökben - biciklilámpákban - ajánlják a használatát. Arról nem szól a fáma, hány ilyen elemre vona szükség egy - mondjuk 30 LED-es fényforráshoz.

Carl Terford, a Strategic Business Insights (és a BBC News) elemzője szerint nagy jövő áll a "Rázdelem" előtt. "Nagyszerű találmány, mert a kisfogyasztású eszközök energiaellátását megoldja és a töltési frekvenciája 4-8 Hz, ami ésszerűen alacsony."

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a zsebünkbe tett egység járás közben körülbelül 2 Hz-en rezeg. Így tehát a töltés meglehetősen heves mozdulatokat kíván - de nem kell megszakadni belé.

Képzeljük csak el - a lemerült távírányítót lustán megrázzuk, majd fásultan elváltunk az aktuális marhaságról. Azért némi energiára szükségünk lesz - a jelenlegi fázisban ugyanis 10-20 gombnyomás után újra kezelésbe kell vennünk a leülepedett elektronokat.

 

Nem tudni, hogy a fejlesztés mikor kerül kereskedelmi forgalomba - a cég szerint jelenleg a piacfelmérés folyik. Néhány pesti buszba tömegesen beépítve azonban megoldaná a tömegközlekedés gondjait - a pislákoló fényeket legalábbis szinten tartaná.

Forrás:BBC News, Popular Science

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr992263470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

androidthebest 2010.09.02. 15:18:26

A legjobb a dologban az, hogy a biciklin napelemes töltő és dinamó is lehet - magyarán a túrára el van intézve az energiaellátás

Mistral1011 2010.09.13. 09:59:12

Ha kicsit nyugatra szemlélődtek volna: nekem vagy öt éve van kínai, ugyanilyen elven működő elem(ill akkumulátor)lámpám... A "lengyelpiacon" vettem - de az is nyugat onnan nézve :-)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.13. 10:05:06

@Mistral1011: Hiába, a nyugat az nyugat ! Egyébként a dolog újdonsága leginkább a ceruzaelem-forma...

fidesz = házmesterek pártja 2012.02.08. 14:27:16

Azért az "örök" erős túlzás, mivel az akksik elhasználódnak, használaton kívül is merülnek stb. :)
süti beállítások módosítása