Világkor

Világkor

Világkor

A mozgóképes történelem

2012. január 21. - codesign

A Youtube hihetetlen mennyiségű videót harácsolt, gyűjtött, zsebelt be az elmúlt évek folyamán - nem könnyű eligazodni köztük. Főleg, ha az ember csak homályos sejtésekkel vág bele egy gyors keresésbe - az ilyesminek könnyen rácsodálkozásokkal tarkított többórás böngészés lehet a vége. Az épp egy éves Youtube Időgép sem segít ezen, sőt, viszont roppant tanulságos és szórakoztató. 

  

A Youtube Time Machine egy idővonal mentén fűzi fel a megosztóoldal videóit, témák és kategóriák szerint. Az adott év beállítása után az oldal véletlenszerű videóval indít, melyet a "Következő videó" gomb segítségével válthatunk fel. Jobboldalt a kategóriákat találjuk. Ha mondjuk a reklámok fejlődése ragad meg bennünket, akkor a vonatkozó gombot kapcsoljuk be. Elragadó élmény látni, ahogy a 60-as évek sodró lendületű reklámjait korunk lassú, szemlélődő, méla hirdetései váltják fel.

A kezelése egyszerű: az időutazásra, amely napjainkig tart, 1860-ból indulunk. Ragadja meg az idővonal csúszkáját, válassza ki jobboldalt a megfelelő kategóriát és legyen tanúja az emberiség elképesztő fejlődésének/hanyatlásának, böngéssze át a történelem legfényesebb/legelkeserítőbb pillanatait, tudja meg mi volt 1927 legnagyobb slágere. Épül a 3-as metró. Szatyorral tankok ellen. Távollévő személyek hangját hallgathatja kedvére a csodálatos új találmány, a gramofon segítségével. Az ember a Holdra szállt. Örök barátság Szovjetúnióval.

A legkorábbi, 1860-as illetékességű darabbal, a Happy Meal menük elődjével és az "Ain't she sweet ?" című Milton Ager szerzeménnyel búcsúzunk, Gene Austin előadásában. Ettől zsongtak 27' tavaszán. Hát nem bájos ? Jó szórakozást !   

 

A fonautográf jegyezte elsőként a hangokat - 1857-ben szabadalmaztatta Eduard-Léon Scott. A hangokat vizuális formában lejegyezte bár, de visszajátszásukra nem volt képes. A felvételeket azonban korunkban feldolgozták és lejátszhatóvá tették: a hangok 150 év távolából csendülnek fel !

 

Egy rendkívül bájos reklám a gyorséttermi műanyagvacakok hőskorából.

 

 Miss Poppy is csábít avagy Yes, miss !

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr812326099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása