Világkor

Világkor

Világkor

Armstrongot denevéremberek előzték meg a Holdon

2010. október 18. - codesign

Nem, történetünkben nem játszik szerepet sem a NASA, sem a CIA, tekintve, hogy e jellegzetesen offline hype idején nem is léteztek. A Nagy Átverés ugyanis idén ünnepli százhetvenötödik születésnapját. A nyomtatott Hold-hoax.

A bőrkötéses és mértékkel steampunk kiállású naplónkban szereplő bejegyzés szerint a Holdraszállás-esszénk még a tartozás rovatban szerepel. Lelkiismeretünk e tekintetben cseppet sem megértő - elménkben olyan események játszódnak, melyek egy harsányabb részvénytársasági közgyűlés zsibajára emlékeztetnek. Indulatok gerjednek. Erőszakos eseményekre kerülhet sor. És a jegyző hiába veri kalapácsával az asztalt, az Urak nem csendesednek. A háttérből vektorok és üzemanyagadatok zajonganak. Egy vérmesebb pályaszámítás levetett cipőjével botcsinálta Hruscsovként veri a széktámlát. És ekkor közbelép az erős férfi  és 175 évét meghazudtolva csillapítja le a tömeget: AZ ELKÉPESZTŐ, A CSODÁLATOS, A NAGY HOLD ÁTVERÉS. 

 

 

A Hold nemcsak napjainkban borzolja fel az érzékeny lelkű ebek és gazdáik idegrendszerét. Évezredek óta foglalkoztatja az emberiség kevésbé földhözragadt egyedeit, köztük azokat a sikerültebb példányokat, akik a tudásvágy talaján termő ágak zörejéből sem átallották kihallani az aranyak csörgését. Esetleg a hírnév harsonáit. 

 Akárhogy is - a New York Sun 175 éve megdöbbentő felfedezésről számolt be: A Hold, melyet sűrű erdőségek és hatalmas óceánok borítanak, szőrrel fedett testű, denevérszerű lények otthona , akik egy gigászi piramis tövében élnek.

 

Persze mindez még az internet és a mobiltelefon, sőt, hogy mást ne mondjak: a televízió megjelenése előtt történt - meg sem lepődünk azon, hogy a népek nem bíbelődtek légkörrel, vákuummal és távlátólencsék felbontásaival. A Hold nagyjából kábé úgy élt az elképzeléseikben, mint mondjuk egy pestinek Kazincbarcika - állítólag ott is felütötte már a fejét az élet. 

Ráadásul a kíméletlenül nem real-time világban másképp terjedtek a pletykák és átverések is: Guttenbergnek és a litográfiának köszönhetően megjelentek a napilapok. Némelyek akár - fogódzkodjanak meg valamiben - húszezres példányszámban is. 

A nagy Hold-átverés minden idők legnagyobb csalásaként vonult be az újságírás történetébe.

Minden 1835 augusztus 25-én kezdődött. Nálunk a Diéta a jobbágyok örökváltságán kapott hajba éppen, míg ezalatt a Sun büszke vezércikkének fejcíme ezt hirdette:

FANTASZTIKUS CSILLAGÁSZATI FELFEDEZÉSEK

            MELYEKET NEMRÉG TETT

BÁRÓ JOHN HERSCHEL, A KIRÁLYI TUD.TÁRS. TAGJA Etc.

A JÓREMÉNYSÉG-FOKÁNÁL

[AZ EDINBURGHI TUDOMÁNYOS KÖZLÖNY ALAPJÁN]

A cikk, egy hatrészes sorozat első tagja, egy bizonyos Herschel úr hihetetlen megfigyeléseit vázolta fel. (Herschel neve ma sem hangzik ismeretlenül, a csillagászat igazi nagy sztárjai közé tartozik.) "Hatalmas méretű teleszkópján és egy teljesen új tudományos elv alapján" - folytatta a Sun cikke - fedezte fel, hogy a Holdat élőlények sokasága lakja. Amerre a szem ellát, unikornisok, bölények és kétlábon járó hódok nyüzsögnek. A negyedik cikk pedig előállt a nagyágyúval: intelligens, denevérszerű, de emberszabású lények alkotta civilizációról adott hírt.

Bizonyosan emberi lények, járásuk egyenes és méltóssággal teli...Átlagos magasságuk négy láb, fejük kivételével rövid és fényes rézszín szőrzet fedi testüket, szárnyuk finom és áttetsző, szőrtelen hártyaként feszül hátukon egészen a lábikrájukig...

Azt hiszem, őszinte sajnálatunkra, be kell vallanunk, hogy mindebből egy szó sem igaz. Bár Herschel János széles körben ismert és elismert tudós volt, különösen dél-afrikai kutatóútja nyomán - de egy ilyen felfedezés még tőle is komoly teljesítménynek számított volna. Szó sem volt hatalmas új teleszkópról, különösen nem holdfenyvesekről és denevéremberekről. (Az utóbbira 150 évet kellett várnia a lelkes közönségnek.) Sőt, Edinburghi Tudományos Közlöny sem létezett. Egyáltalán. 

A tény, hogy itt tízezerszám vették palira a döbbent olvasókat, csupán szeptemberben derült ki, amikor maga Richard Adam Locke - aki nem tévesztendő össze John - Az értekező - Locke báróval - bevallotta, hogy e tündöklő tudományos eredmény nem a kitűnő tudós munkájának gyümölcse, hanem és leginkább gazdag képzeletének szülötte. Mindenesetre -  O tempora, o mores ! - jegyezzük meg: a Sun példányszáma akkoriban az egekbe szökött és a riválisok egymással versengve jelentették meg témábavágó cikkeiket. És ami a legszebb: A Sun sohasem ismerte el a csalást. Magunk hálát adunk, hogy már oly korban élhetünk, melyben a média nem gyülevész és szenzációhajhász horda.

Szép napot !

 

Update: A tervezett felfedező-expedíció:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:Gizmodo, vonatkozó irodalom, A leleplező NASA-videó.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr432247383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schönherz Mátrix - üzenet a világűrnek 2010.10.18. 19:21:41

Fázom. Meg vagy még 3000 ember velem együtt Lágymányoson. Együtt bambulunk a Schönherz kollégium falára, ahol néha felvillan egy-egy ablak. 9 órára volt meghirdetve a happening, de most már rutinosan fél 10-re érkezem; így is kell várni vagy fél órát, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

66th Zealot platoon 2010.10.04. 14:58:45

remekbe szabott atveres lehetett, az meg hogy a Sun azota se ismerte el annyira tipikus, Angliaban elek mar lassan 7 eve, de a legtobb itteni baratom szerint a Sun a vilagegyetem segglyuka is lehetne, szerintuk ennel leljebb mar nem lehet menni.
Mit tudjak ezek, meg sose lattak magyar kereskedelmi tevet, nem olvastak meg Blikket, szerencsetlenek itelkeznek, de nem lattak meg egy Aktivot se a Tv2-on.

66th Zealot platoon 2010.10.04. 15:06:10

az mondat hogy: "a média nem gyülevész és szenzációhajhász horda."
hat ezen rohogok mar vagy fel oraja. Gratulalok!!!

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.04. 15:19:56

@66th Zealot platoon: Hát igen, kemény lenne egy Sun vs Blikk párharc: két nehézsúlyú klasszis...

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.18. 19:57:04

Még hogy hoax, én láttam azt a részt, amikor batman visszautazott az időben.

toroB 2010.10.18. 21:55:32

Kazincbarcika :O !

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.18. 21:56:33

@megapöpi: Nos, már 1906-ban tudták, hogy a Marsot zöld emberkék, "férfiak és nők" lakják, legalábbis Edgar Rice Burroughs szerint. A Nasa eddig remekül titkolta őket...

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.18. 21:59:41

@Klikker: Nem tudtuk, hogy képes rá...a Batmobil emlékeink szerint csak a teret hasította...

gothmog 2010.10.18. 22:39:35

Úgy vélem, itt jól kimódolt visszaéléssel van dolgunk, amennyiben a népszerű és ismert tudós - minden idők egyik legnagyobb megfigyelőcsillagásza- nevével csupán részben éltek vissza, ő ugyanis William valamint Frederick volt, de semmiképp sem John.

EnTeO 2010.10.18. 23:29:28

John Herschel William Herschel fia volt, mindkettő: az apa és a fia is kiváló csillagászok. És valóban John Herschel,a fiú nevével éltek vissza, nagyon-nagyon csúnyán. (Mielőtt kommentelsz, legalább néhány weblapra nézz rá, ahonnét megtudhatnád, hogy ki volt John Herschel: semmivel sem kisebb csillagász, mint az apja...)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.18. 23:39:52

@EnTeO, gothmog: Bár a világért sem akarunk közbeavatkozni, de a cikkből nem derül ki egyértelműen, hát pótlásul közlünk két adatot:
Sir John Frederick William Herschel (1792 – 1871), a fiú
Sir Frederick William Herschel (1738 – 1822), az apa

Ahogy EnTeO helyesen jegyezte meg, a fiú nevével éltek vissza. Köszönjük !

czejp (törölt) 2010.10.19. 09:58:02

Nos ilyenkor kell elgondolkodni azon, hogy korunk hatalmas tudományos felfedezései vajon mit fognak érni pár évszázad múltával .

Vanek B. Eduard 2010.10.19. 11:38:37

"Kazincbarcika - állítólag ott is felütötte már a fejét az élet" Éppen fordítva! Egykor laktak arra hominidák, mára a kései és elkorcsosult leszármazottaik az utolsó fákat vágják ki fűtési célzattal...
süti beállítások módosítása