Világkor

Világkor

Világkor

Top 7 eszköz a letöltések automatizálásához

2009. december 08. - codesign

Ha már szinte éjjel-nappal letöltések futnak a gépeden, és kezelhetetlen mennyiségben gyűlik fel a torrentekről, online tárakról érkező fájlok hada, ideje belemélyedni abba, miképp rendszerezd, nevezd át, konvertáld és készítsd elő a fogyasztásra az oly sok verejték árán megszerzett gyűjteményt. A Lifehacker tanácsai.

Megjegyzés: A fájlcserélő hálózatok és egyéb források, melyekre e cikkben hivatkozunk sokszor szerzői jogok által védett anyagokat is forgalmaznak - mi itt elsősorban a letöltött tartalom rendszerezésében kívánunk segíteni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tartalmak szerzői kompenzációt érdemelnek.

 

7. Kezeld a böngésződön zajló letöltéseket a DownThem All nevű kiegészítővel és az Automatic Save Folder nevű programmal

A megkívánt tartalom néha egyenesen a neten érhető el, de a letöltés folyamata gyakran nem éppen könnyed . Az olyan keresőoldalak, mint a Filestube.com és társai az online tárhelyeken (Rapidshare, Megaupload) keresnek és kínálnak fel találatokat, de számos alkalommal, főként a feltöltések korlátainak köszönhetően ezeke a tartalmak darabolva lelhetőek fel. A címben emlegetett DownThemAll (mely Firefox kiegészítő, de hasonló program Chrome alatt is elérhető) és az Automatic Save Folder program a segítségünkre lehet. 

Érdemes kissé elmélyülni a DownThemAll és a hozzá hasonló programok használatában - mert szinte mindent képesek letölteni ,ami egy webhelyen szem-szájnak ingere, akár nagyon speciális részeket, elemeket is. Erről egy bővebb elemzés, angol nyelven, itt található. Beállíthatjuk, hogy csak képeket, csak bizonyos formátumú képeket, vagy audió anyagokat, streameket töltsön-e le. 

Az Automatic Save folder, másrészről a letöltéseket tartalmazó könyvtárat figyeli - és kívánságunknak megfelelően az mp3-akat a Zene mappába, Az AVI-kat a Videó mappába, minden mást pedig az általunk kijelölt mappába helyez -nevéhez hűen- automatikusan, a kiterjesztése szerint. A Chrome böngésző felhasználói hasonló programot a DownloadAll név alatt találnak. 

 

6. Ugord át a várakozási időt a JDownloader segítségével

A Fájlmegosztó oldalakon gyakran szinte lehetetlenség keresztülvergődni - számtalan klikkelésen és várakozási perióduson kell átesni, amíg maga a letöltés elérhető közelségbe kerül. A Platform-független Jdownloader nevű program ebben segít - A RapidShare, a Megaupload, MediaFire és hasonló oldalak letöltését automatizálja és rendszerezi átlátható formában. Sok esetben a captha-kódokat is kezeli - és ami a leglényegesebb, a darabolt fájlok letöltését is megkönnyíti. Nem az egyetlen program a kategóriájában, a neten több hasonló alkalmazást is lelhetünk.

 

5. Rendszerezd zenéidet a  Tune Up programmal

Egy -egy zenei fájlt megtalálni könnyű - már ahhoz képest, amikor a rendszerezésükre kerül a sor, ellátjuk azokat a szerző, a megjelenés, az albumnév, miegymás adataival. Főképp ha a Windows Media Player vagy az esetleg (a Magyarországon ritkábban használt) iTunes felhasználói vagyunk, lesz szükségünk a TuneUp nevű alkalmazásra.

Azok közé a programok közé tartozik, melyeket a kattintás után magára hagyhatunk, és amikor visszatérünk, zenéinket mind helyesen elnevezve, címkézve, albumborítóval ellátva találjuk, akár egy igazi "könyvtárban". Egyetlen hátulütője, hogy csupán 100 címig ingyenes, a továbbiakban 29.95 dollárért -ért érhető el. Magyar zenékkel talán nehezebben boldogul, de a nemzetközi fájlokkal remek munkát végez.

 

4. Rendszerezd régi letöltéseidet a Belvedere segítségével

Bár elméletileg a letöltéseid általában a Videóid vagy a Zenéid között pihennek meg, a gyakorlatban sokszor teletömik a letöltés mappádat a legteljesebb összevisszaságban. Nem is szólva a külön mappákba települő alkalmazásokról. Ezen segíthet a Belvedere nevű program , egy automatizált, szabályvezérelt rendszerező alkalmazás, amit Adam Pash, a Lifehacker munkatársa írt. Ugyanő magyarázza el a program lehetőségeit itt.  Az alkalmazás teljesen személyre szabható, önállóan takarítja ki a Letöltés mappát.

 

3. Ellenőrizd torrentjeid állapotát bárhonnan a mikroTorrent webfelületén

Mint köztudott, a  uTorrent a legkedveltebb és legelterjedtebb BitTorrent alkalmazás. Bár jómagam nem használok torrentet, inkább a közvetlen letöltést részesítem előnyben, mégis szerepeltetem itt, a Lifehacker ajánlatai közt ezt a lehetőséget is, azok számára, akik hasznát vehetik. 

Esetleg hallottál már róla, hogy a legújabb, alpha állapotú "Falcon" nevű kliens egy webfelületet is kínál , amely nagyjából bármilyen böngésző alól elérhető, akár telefonon is. Nincs szükség speciális alklamazás letöltésére, IP címre, egyebekre - egyszerűen jelentkezz be, és itt bárhonnan hozzáadhatsz, szüneteltethetsz, és kezelhetsz bármely letöltést. 

 

 

2. Nevezd át automatikusan a fájlaidat

A Médialejátszók és -kezelők legtöbbször felismerik a fájlokat, ám nem egy esetben szükséges, hogy azok a megfelelő névvel, adatokkal rendelkezzenek. Ehhez nyújt segítséget a TVRename, valamint a The renamer nevű alkalmazás. Nemcsak megfelelően kezelik, de felismerhető alakba  is átnevezik a fájlokat .

 

 

 

1. Konvertáld át beérkező médiafájlaidat automatikusan, bármilyen formátumba, eszközre.

 

AIR 2.0 "DropFolders" Walkthrough from Joseph Labrecque on Vimeo.

Ha videók konvertálásáról vagy DVD rippelésről van szó, kétségkívül a HandBrake nevű alkalmazás a király. Egyszerűen kezelhető felület, eszközök (Telefonok, lejátszók) számára is beállítható kimenet, gyors konvertálás. Beállítható automatikus könyvtárfigyelésre is, ilyenkor a megfelelő (mondjuk videó) fájlokat önállóan átalakítja a kívánt formátumra, méretre, tömörítésre. Hátránya, hogy parancsorral programozható (lásd a fenti videót). Ezen segíthet a DropFolders nevű program, amely kellemes megjelenésű, Adobe Air platformon megírt alkalmazás. Csendben és a háttérben figyeli az adott könyvtárakat, és ha találatot kap, elvégzi a kapott feladatot, majd a kívánt helyre helyezi az átalakított médiát. Olyan, mintha saját megfigyelő és átalakító csapat figyelné a letöltéseidet.

 

Nos, ez volt a válogatás a lifehacker ajánlatai közül. Ha van tapasztalatod, kedvenced, módszered, ne restelld megemlíteni. Hajrá !

Forrás:Lifehacker

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr852221101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.31. 15:55:01

@Hiissaa: Állunk rendelkezésére - a továbbiakban a konvertáló eszközök részletezése kerül terítékre
süti beállítások módosítása