Világkor

Világkor

Világkor

Egy tökéletes csésze kávé és a fény sebessége

2010. szeptember 21. - codesign

Ez a kávé pocsék. Otrombán savanyú. Pontosan tudjuk, mennyire vacak - pedig még bele sem kóstoltunk. Az ízek mértékegysége avagy a mértékegységek íze: Mit szolgál fel a Starbucks ?

Elfogadjuk, ha a tudomány bizonyos jellemzőket mérésekkel rendszerez. A tömeg. A víz forráspontja. A Föld mérete. De azt már nehezen nyeljük le, ha ránk akarják tukmálni az ízek mérésének ötletét. Az ízlés szubjektív, nem igaz ?  Nos, többé már nem - itt a Moyo: ez a kütyü biztosabban ítéli meg a kávé aromáját, mint akármelyik barista, sőt, a szomszéd Pista bácsinál is jobban emlékszik, milyen is az a bizonyos "régen-minden-jobb-volt-az-volt-az-igazi" kávé.

A Csengetett, Mylord vonatkozó jelenete: Henry az inas, hogy Mrs. Lipton kedvére tegyen, amikor az a lassan melegedő vízre panaszkodik, némi beletörődéssel közli, hogy: "A gáz a hibás ! Már nem a régi. Bezzeg azok a viktoriánusok még tudtak gázt csinálni !" Nos, ízmérőt még nem tudtak. Ilyet pedig csak a Csepel tud.

Tisztában vagyunk vele, hogy az igazán jó kávét szigorúan csak a telihold fényénél ruganyosan lépő szűzlányok gyűjtötte aranybarna chilei kávébabból készítik. Azt is tudomásul vettük, hogy még ez a pompás nedű sem élvezhető, ha nem a szobahőmérsékletnél pontosan π-vel alacsonyabb hőfokra hűtött, kézzel festett szamojéd porcelánban szolgálják fel háncsszoknyás bennszülött lányok. Reggelenként mégis előszeretettel isszuk a sarki ukrán tulajdonú élelmiszerboltból vásárolt terméket, melynek dobozán ez áll: Kávé

A Moyo tervezője, Vincent Fedele valódi csodabogár - elektromérnök, optikus, informatikus, számos kiváló Mac-periféria alkotója - és most új irányba fordítja a figyelmét: leszámol a pocsék feketelevessel. Többé nem fordulhat elő, hogy csak azért küldjük az első korty után a másodikat, hogy megbizonyosodjunk arról, kávé valóban lehet ilyen rettenetes.

A kávéínyencek világa a megszállottak birodalma - ők azok akik szemrebbenés nélkül fizetnek ki tízezreket pár szem különleges kávébabért. És ugyanez a típus felelős a Ferrariért, az iPhone-ért, és a Fluxuskondenzátorért is. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, Vincent Fedele közéjük tartozik.

A kávéval az a gond - állítja Vincent - hogy ha kifogástalanul pörkölték és válogatták is, a legtöbbünk elrontja az utolsó öt percben. A tűrhetetlen állapotokon kíván változtatni az ExtraMojo és a MojoToGo megalkotásával: segít helyesen kávét főzni.

Mielőtt részletesebben elmerülnénk az elmés szerkezetek lelkivilágában, feltétlenül be kell mutassuk önnek az Univerzális Főzőtáblát. Szűkölünk a gyönyörtől.

Ahogy Scott Rao kitűnő könyve, Az Eszpresszó, semmi más említi, az első főzőtáblákat a hatvanas évek derekán alkotta meg a kémikus Ernest E. Lockhart és a Nemzetközi Kávészövetség. Ha valaki ez utóbbi létezését korábban bizonygatja nekünk, azt habozás nélkül inzultációnak minősítettük volna. Komoly felmérések során állapították meg, hogy az amerikaiak milyen főzési módszerel készítik kedvenc kávéjukat - különös tekintettel az ital erejének és ízének legkedveltebb kombinációjára. Magyarán a közízlést vették alapul a tökéletes kávé jellemzőinek meghatározásához. Viszont egyedi ízlése alapján bárki elkészítheti magának saját verzióját.

Fontos, hogy megkülönböztessük az ital erejét és aromáját. Az erős kávé rengeteg oldott szilárd anyagot tartalmaz; a gyengébb kevesebbet. A legideálisabb tartomány az 1,15 és az 1,35 százalék közé esik Lockhart kutatásai alapján. Manapság inkább 1,2 és 1,55 közé teszik. Európában persze ennél jóval magasabb értékek dívnak. Ne feledjük, a cikkben hivatkozott értékek amerikai felmérés alapján készültek. 

Az aromát azonban a kávébabból kivont ízanyagok határozzák meg - ha nem vonunk ki eleget, nem nyerünk ki elegendő ízösszetevőt. Az eredmény savanyú lesz. Ha viszont túl hatékonyan tesszük, a keserű íz uralkodik majd. A helyes arány édesnek érződik, mint a piros ribiszke, mint a borókával és eukaliptusszal koronázott áfonyalé. A legjobb arány 18 és 22 százalék között van valahol.

A fentiekből következik, hogy főzhet erős kávét, amelyben kevés a kivont ízanyag, vagy akár gyengét, amelyben több a kelleténél. Az elhíresült és már Magyarországon is tábort vert kávélánc, a Starbucks ez utóbbi felé hajlik, mivel rájöttek, hogy finomabb őrlés mellett kevesebb kávé is elegendő. Húsz százalékkal kevesebb kávét használhatnak fel, mert így intenzívebben vonják ki az ízanyagot  - magyarázza Vincent Federele.

A tökéletes kávé ereje 1,15 és 1,50 százalék, kivonati aránya pedig 18-22 százalék között mozog. Elég szűk határok. Hogy találjuk el  ? Nos, a mi GPS-ünk az ExtractMoJo és a MoJoToGo.

Az ExtractMoJo egy meglehetősen egyszerű refraktométer, amelyhez a hatvanas évekbeli főzőtáblának egy felújított változatát csatolták. A MoJoToGo az előző kütyü szoftverét kínálja iPhone alkalmazás formájában. 

Hogy működik ? A VST "kávé refraktométer" a kávé koncentrációját méri a refraktív index segítségével. Az optikai törésmutatót határozza meg - közvetetten a fény irányváltozását és sebességét jegyzi a folyékony közegben - öt tizedesjegyes pontossággal.

Ha beüti a számot, amit a refraktométer dobott ki, a kávéőrlemény és a víz mennyisége mellett, a kütyű vagy az alkalmazás közli a kávé erősségét és a kivonat arányát. Ha szeretné tökéletesíteni képességeit, a táblázathoz hasonlítva kiderül, sikerült-e a bravúr: pompás kávét fözött-e, mennyire keserű vagy savanyú, erős vagy gyenge lett a végeredmény.

Esetleg egyszerűen kóstolja meg.

Forrás:Gizmodo
VST refraktométer háttéranyag PDF-formátumban.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr382311672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.09.21. 09:29:56

Sosem volt jó az, ha egy hivatal vagy valaki más szabványosítani akarta az emberek ízlését..

murunga 2010.09.21. 10:27:55

amerika és a tökéletes kávé - elég abszurd felvonás...

pannonfunk 2010.09.21. 11:01:37

A küvettát hogyan mosod el használat után? Hogyan töltöd bele a kávét a vastag peremű pohárból? A fele mellémegy?

A savanyúságot ugye nem a refraktométer méri, vagy azt is?

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.21. 11:08:58

Nem, nem: a kütyü a kivont ízanyagok koncentrációját méri - "ha a táblázathoz képest nagyobb, akkor a keserű, ha kisebb akkor a savanyú íz az uralkodó". A találmány hasznossága és kezelhetősége ügyében forduljon a feltalálóhoz !
süti beállítások módosítása