Világkor

Világkor

Világkor

A világ legidősebb színei

2010. október 01. - codesign

Ezen a képen nem dolgoztak szorgos algoritmusok: születésekor Bleriot épp az eget karcolgatja levegőnél nehezebb gépével, az autó leginkább hóbortszámba megy, Tunguzkát pedig alig egy éve tették földdel egyenlővé az idegenek. Nem Photosop.

 
 
Derék képszerkesztőnk idén ünnepli huszadik születésnapját,a fotó ellenben több, mint száz éves. Bár olybá tűnik - DeLoreanünk nagygenerálon lévén - időutazásra sem vállalkoztunk. A három orosz parasztlányt Szergej Prokudin-Gorsky, a hírneves fotós kapta lencsevégre Kirillov környékén, 1909 aranyló tavaszán. Ezidőtájt II. Miklós minden oroszok cárja, Lenin Finnországban bujdokol, szabadidejében világmegváltó tervein szöszmötölve - és senki sem beszéli le róla, Ausztrália egy éve hihetetlen krikettmeccsen győzte le Angliát, Yukio Ozaki, Tokió liberális és antimilitarista polgármestere húszezer cseresznyefát küld Washingtonba   - ajándék gyanánt.  Ízlése előtti főhajtásképp az ő portréja koronázza a bekezdést.
 
Prokudin-Gorsky felelős Tolsztoj egyetlen színes portréjáért és általa ismerhettük meg a cár átható tekintetét is. Az uralkodó megbízásából örökíti meg a század elején a birodalom életének számos mozzanatát, az alattvalók mindennapjait és az orosz tájak izzó színeit - a Kodak ötletes szabadalmának köszönhetően. Az élénk színek három különböző - piros, zöld és kék szűrővel, egyszerre készült kép kombinációjának eredményei: olyan meggyőzőek, mintha korunk kamerái kerültek volna vissza az időben. 
 
II. Miklós és Lev Tolsztoj - A hatalom stílusa és a stílus hatalma
 
 
A fotók pedig valódi időutazásra hívnak - a századelő Oroszországa szürreális kavalkád - a szelíd középkoron már anakronisztikus réseket ütnek a modern idők:
 
"Halló központ ? Itt Ferenc József ! A Kreml-egyest kérem !" 
 
 
Vidéki tanulmány
 
 
A gépek dohognak, nem a Volga zúg...
 
 
Seyyid Mir Mohammed Alim Khan , Bokhara emírje - keze a kardja markolatán
 
Alább részleteiben látható a technika: az első három monokróm kép három másodperces exponálás mellett készült, három különböző színszűrő segítségével. Ma már egyszerűbb az összeillesztésük, mint Prokudin-Gorsky korában: akkor a közönség még kivetítő segítségével csodálhatta meg a pompás színeket:
 
 
 
További - gyönyörű - képek itt !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr372330158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

66th Zealot platoon 2010.09.30. 17:23:53

nagyon tetszenek, nemelyik olyan mint a mostani HDR orulet eredmenyei volnanak. (mert a technoligia hasonlo, itt is tobb kepet kell osszefuzni csak nem az exponalasi ido, hanem a filterek valtakoznak)

Kritikus Tömeg 2010.10.02. 14:25:43

Fantasztikus képek, igazi időutazás.
A Bojár kékben című képhez - Emir Seyyid Mir Mohammed Alim Khan, the Emir of Bukhara, seated holding a sword in Bukhara

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.04. 09:51:33

@Kritikus Tömeg: Köszönjük ! A bojár itt a nemes réteg keleti beütésű tagjára való utalás, amolyan oroszos hangulati elemként - Bokhara (Bukhara) 1868 óta orosz vazallus, de ettől függetlenül tény, hogy az emír nehezen sorolható közéjük és kilétét illő jelezni ! Jelezzük.

„Car ukazal, i bojare prigovorili.”
süti beállítások módosítása