Világkor

Világkor

Világkor

Picasso és Escher hajbakapna rajta

2011. január 08. - codesign
A rotterdami téren kubusok hevernek egymás hegyén-hátán keresztül-kasul, akár egy mozdulatlanságba dermedt gigantikus kockajáték: ezekben a kockákban azonban emberek élnek és dolgoznak - hogy egyéb tevékenységeket már ne is említsünk.
 
 
A különös jelenségért Piet Blom építész a felelős, aki nemcsak megálmodta a meghökkentő tervet, hanem meg is valósította. Ez utóbbi teljesítmény bőven felér az előzővel: el tudjuk képzelni, milyen légkörben folytak a befektetőkkel és a városatyákkal zajló tárgyalások. 
 
Piet:  - Jó napot kívánok , uraim ! Íme a legújabb, forradalmi tervem, amely nemcsak friss újszerűségével hívja fel magára a figyelmet, hanem bizonnyal Rotterdam városának éke is lesz !
 
Urak: - Ez nagyszerű, kedves Piet, alig várjuk, hogy lássuk a rajzokat !
 
(Szöszmötölés, néhányan a kávéjukba kortyolnak, az arcokon általános derű és optimizmus, háttérben villamos zaja.
Piet kiteríti a rajzokat.)
 
Piet: - Uraim, íme a kubusokra alapozott tördelt térszerkezet !
 
(Csend, az urak szeme néma beletörődéssel villan össze. A sustorgásból tisztán kivehető "A lényeg, hogy ne ingereljük !" kifejezés.)

Első úr: - Ööö...Ez csodálatos ! Ezek a vonalak ! Meg a színek ! És milyen ügyesen rajzol Ön ! 

Második és harmadik úr : Bámulatos ! Bravó ! Bravó ! Micsoda művész !

Első úr: - De még mennyire ! Jajj, most jut eszembe, de feledékeny vagyok, hehe, bocsásson meg, nekem ma van  a vakbélműtétem, ejnye-ejnye ! Rohannom kell !

Második és Harmadik úr közbekiáltva: - Nekem malacom van a tűzön ! Én elfelejtettem befizetni az adót ! 

Összes úr: (mosolyog, óvatosan hátrál) - Ez nagyszerű, kedves Piet, óriási ! (Bátorító hangnemben) - Csak így tovább ! Csak így tovább !
 
 
A Kijk Kubus nevű konstrukció amúgy két év alatt készült el, 1982 és 84' között, és amellett, hogy falai közt egy múzeum található,  üzleteknek és irodáknak is helyet ad. Az eggyüttesben 38 magánlakás is bérelhető, ahol természetesen csupa elvakult Escher-rajongó űzi titokzatos üzelmeit a rotterdami éjszakában.
 
 
 
Forrás: Gizmodo, Kijk Museum 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr122565034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása