Világkor

Világkor

Világkor

Az informatika összeesküvés-elméletei ma

2010. augusztus 29. - codesign

Mindannyian tudjuk, mi az igazság. Nem is értjük, a világ szervezetei, titkos csoportjai és a sötétben bujkáló ellenforradalmárok frakciója miért fektet olyan hihetetlen mennyiségű energiát, tőket, szellemi kapacitást (ehh !) annak elleplezésébe, amit bárki, a szomszédon kezdve a házmesteren át a kollégákig egyetlen álmos reggelen 10 perc alatt átlát, két ásítást elnyomva közben. Az informatika összeesküvés-elméletei ma.












Michael Gartenberg, az informatikai stratéga és újságíró legújabb rovata az Entelligence. A szerző olyan ember, akinek egy remek csésze kávé és a minőségi péksütemények iránti vágyát már csak a technikát illető rajongása múlja felül. Ezekben a cikkekeben korunk iparát járja körül -mikro- és makroszinteken. Friss összeesküvés-elméletek röviden.

Nem kétséges, hogy Kennedy-t magányos merénylő ölte meg, persze, hogy leszálltunk a holdon, nyugodj meg szépen, igyál egy csésze teát, itt van, vedd be ezeket, dehogy forgatták Arizóna és Texas kies sivatagában az egész hacacárét ! A világot a választott kormányok uralják, természetesen, méghogy pénzügyi csoportok, pláne Bildebergék ! ÉS ez mind semmi, becsületszavunkra - gondolja el, mit művel a napjainkat belengő informatika világa, ipara, nagyágyúi és miben sántikálnak a titokban, függönyözött és szigorúan kaotikus szobáikban kódoló görnyedt alakok. 

Ez a világ minden összeesküvések táptalaja, miazmája az életető levegője. Az Apple, a Microsoft, a Google, a RIM, a HP, a Palm na és persze manapság a Facebook - csak nevezd meg és máris soroljuk az összes kis piszkos trükkjeiket. Természetesen szigorúan csak titkos forrásból - forrásaink is emberek, akik ismernek olyanokat, akik szintén "bizonyos" emberektől hallották, hogy ... nos, hogy valami történt valahol.

Reméljük Oliver Stone figyel. Következzék néhány frisebb technológiai összeesküvés - összefoglaló jelleggel.

 

A vírusokat a vírusirtó cégek gyártják.

Hogyne, ki más. Őszintén, kinek állna érdekében, hogy rengeteg munkaórát fektessen hihetetlenül ravasz és bonyolult vírusok írásába, éjt-nappallá téve gubbasszon a gépe előtt (és persze csakis rendelt pizzán éljen), és mindezt a semmiért. Néhány fájl eltűnik, néhány gép lefagy - ilyen lehetőségek mellett, kinek jutna eszébe dolgozni, mondjuk jó pénzért - fizetésért ?

Egyértelmű - azok csinálják, akiket megfizetnek érte. Nagyon ismerős ez, ugyebár, a nagypolitikából is, nemde ? Terrorfenyegetettség - jogelvonás. Nagyobb terrorfenyegetettség - nagyobb jogelvonás. Tiszta, haszon, nem kell bíbelődni a demokráciával meg az ilyen izékkel. Na de ez más tészta. 

Ha tehát a vírusirtó cégek gyártják a vírusokat, majd sikerrel irtják őket - szükség lesz rájuk, életben tartja őket. Sőt, ha ügyesen keverik meg a lapokat, még a másik oldalon is kereshetnek, bevonva egy-két magáról megfeledkezett keleti hackercsoportot - esetleg beépülve közéjük - na de ne szaladjon el a ló. Maradjunk a realitás talaján ! Esetleg az is közrejátszhat mindebben, hogy tényleg lehetnek olyan elvetemült alakok, akik hetekig kódolnak pusztán egy ködös, meg sem fogalmazott internetszabadság jegyében. Esetleg tényleg üzleti haszon van abban, hogy jelszavakat szerezzenek és talán - és talán a spam-ipar felett sem járt el az idő.

Ha mi vírusirtó cég lennénk - azért valami titkos alapítványon keresztül csak pénzelnénk ezeket a szegény, terepen és elhivatottságból dolgozó forradalmárokat, akarom mondani betyárokat, akarom mondani bűnözőket. (Nem kívánt törlendő)


Az Apple elvesztett telefonja egy pofás PR-fogás volt

Ha elkerülte volna a figyelmeteket, van egy Apple nevű cég, annak pedig egy terméke: az Iphone nevű telefonszerű valami. Igen, a maga idejében forradalmi termék volt, kiforrott, game-changer, ahogy az angolban mondják. A telefon minden egyes új generációjának megjelenését óriási felhajtás - well, hype - övezte. A legújabb bemutatót pedig egy csinos kis botrány ízesítette meg: Az Iphone új prototípusát egy szülinapos alkalmazott egy bárban felejtette - az okokat ne firtassuk. A lényeg, hogy az amerikai illetékességű technikai portál, a Gizmodo megvásárolta azt a megtalálótól, 5000 dollárét, majd darabjaira szedte. Bebizonyosodott, hogy a telefon eredeti és a Gizmodo - jóval a hivatalos bemutató előtt - beszámolt annak jellemzőiről. (Állítólag hívták az Apple ügyfélszolgálatát, írtak is a telefon ügyében, de választ nem kaptak - később pedig az Apple felháborodottan kérte vissza a készüléket, perrel fenyegetőzött, feljelentést tett) A lényeg: A Gizmodo vonatkozó cikkére több, mint egymillióan kattintottak, az érdeklődés - a sztori miatt is az egekbe csapott. 

A pesti ember persze rögtön gyanakodni kezd - hiszen ilyen reklámot, ha a feje tetejére áll az Apple, akkor se csinál. Micsoda cirkusz, mindenki erről beszél ! Mondjuk némi kétség azért fennáll az ügyben - a feljelentés, az Apple mindig is kiváló - hivatalos - marketingje ellentmondani látszanak.

Az Apple mindvégig tudott az Iphone 4 antenna-problémáiról

És ezért árusították a bumpert - tokot - mindjárt a kezdetektől. Persze az is lehetséges, hogy a tartozékok piacának korai meghódításához volt köze az eseménynek. Ettől függetlenül persze komolyabb érvek is akadtak - sokak szerint Steve Jobs tudott az ügyről, megpróbálták felhívni rá a figyelmét, sőt a technikai igazgató távozását is erre fogták - de alig hihető, hogy az Apple önként futott volna bele egy ekkora blamázsba.

 

A versenytárs-irtó Microsoft

A jó öreg Microsoft ! Érdekes mennyire összekapták magukat, nem ? A számolatlan és elképesztő döccenővel így-úgy működő rendszerük egyszeriben szép, használható és gyors valamivé állt össze - ja, a Windows 7-re gondolunk. (Mellesleg jegyezzük meg, hogy a pár éve a neten terjedő levél, amelyet állítólag maga Gates úr jegyzett, megfizethetetlen élmény. A Microsoft hivatalos weboldaláért felelős illetékes elvtársnak címzett szösszenet egészen egyszerűen az abszurd dialdalának nevezte az oldal elképesztően értelmetlen húzásait, logikáját. Mi sem fogalmazhattuk volna meg pontosabban.) A Windows Live-ból egy átlátható és kezelhető felületet fabrikáltak, A SkyDrive tán jobb, mint a Google Docs, és a Phone 7-tel is kiválót alkottak. Na , de megint csak nem erről lesz itt szó. Leginkább a Borland körüli hercehurca teszi új élcek céltáblájáva az óriást napjainkban.

Mindenki ismeri a történetet - az óriás, aki piaci túlerejét kihasználva mindenkit lemos a színről. Na de szembesülni kell azzal, hogy immár választható a böngésző, hogy az Explorer uralma korántsem olyan erős, mint valaha volt, hogy az online világban a Microsoft leginkább a tőkéjével és korántsem a remek termékeivel hódít - ahogy azt is nehéz elhinni, hogy Borland kompatibilitási gondjai a Microsoft tudatos erőfeszítéseinek köszönhetőek. Ne feledjük - az informatika világát kezdetben, a hőskorban, informatikusok alkották - informatikusoknak. Ez az idő a Microsoft felett is eljárt.


 

 

A RIM Blackberry-k betiltása Szaúd-Arábiában és az Egyesült Emirátusokban a gyártó trükkje volt

Viszonylag friss hír, hogy az említett országokban betiltották a Blackberry okostelefonok használatát. Mint köztudott, ezek a telefonok elsősorban vállalati szolgáltatásaiknak köszönhetik piacukat. Mi sem lehet jobb reklám annak bizonyítására, hogy a telefonjaink titkosítása biztonságos, mintsem az a tény, hogy néhány ország számára "túl biztonságos" is ! Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy időközben a RIM megegyezett a felekkel, nem csoda, hogy a felhasználók fejében felgyulladt az a bizonyos villanykörte. Mondjuk elgondolkodtató, hogy a RIM-nek olyan a hatalmat tulajdonítanak, miszerint egész országokat beszélhet rá egy "nemzeti átverésre". Mondjuk Indiát. Ehhh. Eseteleg a termékeik tényleg biztonságosak. Vagy ilyesmi.

 

Nem tudni, honnan erednek az összeesküvés elméletek, de annyi bizonyos, hogy tárgyuk nem merül ki a technológiai cégek vagy vezető figuráik titokzatos machinációinak kitárgyalásában. Sokszor a post hoc ergo propter hoc logikája érvényesül - az emberek gyakran gondolják úgy, hogy két egymást követő esemény között ok-okozati összefüggés áll fent. Alig várom, hogy a Mythbusters új számában Adam és Jamie fényt derítsen a rejtélyre.

És végszó gyanánt: A Google. Nem is kell többet mondanom, igaz ? De ez már egy másik írás tárgya. Addig is, ahogy Churchill mondaná: "Keep buggering on !" 

Forrás:Engadget

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr632223208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása