Világkor

Világkor

Világkor

A NASA új szondája megérinti a napot

2010. szeptember 02. - codesign

Az emberiség örök álma elérni a csillagokat. Közülük egy azonban különösen kedves a szívünknek - szűkebb othonunk, a naprendszer kellős közepe. A NASA új szondája elmerül a Nap légkörében, a felszíntől alig 6 millió kilométerre tomboló és kavargó tűztengerben. Ez a a végső határ - ennél közelebb ember alkotta eszköz nem merészkedhet.

 

A hivatal friss bejelentése szerint 5 tudományos kísérlet zajlik majd a megperzselt szonda jóvoltából, amelyet szénszálas hőpajzs véd az elképzelhetetlenül szélsőséges viszonyok ellen. A pajzs akár 1400 Celsius fokig is ellenáll a Nap hevének.

4 millió mérföldről a napkorong huszonháromszor tűnik majd nagyobbnak, mint a Föld felszínéről - betölti a szonda látóhatárát, amely 144 millió kilométer és 7 gravitációs hintamanőver után merül el a Nap légkörének felső rétegében.

A küldetés a Nap sugárzásának jobb megértését szolgálja. A pontosabb napkitörés-előrejelzés létfontosságú az egyre érzékenyebb elektromos rendszerek szempontjából - nem kevésbé a hosszabb űrutakra vállalkozó utasok számára, akik kikerülnek a Föld mágneses pajzsának védelme alól.

 
 
A Nap a Naprendszer központi csillaga.

A Nap tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,8%-át, átmérője 109 földátmérő. 73,5%-ban hidrogénből áll, amely a központjában zajló magfúzió során héliummá alakul.

A Nap egy G2V színképtípusú csillag, a mintegy 10 milliárd évig tartó fősorozatbeli fejlődésének a felénél jár. A fűtőanyagát jelentő hidrogén elhasználása után, 5 milliárd év múlva vörös óriássá duzzad, majd a külső rétegeiből planetáris köd képződik, magja pedig magába roskadva fehér törpévé alakul.

Mivel anyagát képlékeny plazma alkotja, a különböző szélességi körön levő területei eltérő sebességgel forognak; az egyenlítői területek 25, míg a sarkvidékek csak 35 naponként fordulnak körbe. Az eltérés miatt erős mágneses zavarok lépnek fel, amelyek napkitörések és – különösen a mágneses pólusok 11 évente bekövetkező felcserélődésének idején megszaporodó – napfoltok kialakulásához vezetnek."
 

A SWEAP elektronokat, protonokat és héliumionokat keres és számol meg a napszélben, és felderíti pontos arányukat. Mintát is vesz a későbbi elemzés céljára. Az említett méréseken kívül a mágneses tér változásait is feltérképezi, valamint térhatású képeket készít a koronáról.

"Első alkalommal érintjük, ízleljük és szagoljuk meg Napunkat" - lelkesedett Lika Guhathakurta, a program vezetője. 
 
Az új szonda Barack Obama elnök áprilisban meghirdetett programjának is része, miszerint magasabb prioritást kapnak az "ember nélküli, robotok által kivitelezett naprendszerbeli felfeldezőutak".

A Nasa többek között arra is kíváncsi, miért forróbb többezerszer a nap koronája, mint a felszín, és miképp bocsát ki, gyorsít fel hatalmas napszél-csóvákat az űrbe. A kérdések tisztázásának egyetlen módja ez a küldetés, amely 2018-ban indulna útjára.
 
Forrás:NASA, Wikipedia, Popular Science
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr562272720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása