Világkor

Világkor

Világkor

A Chrome nyerésre áll - nem a zsűri dönt

2010. szeptember 24. - codesign

A bíztató jelek ellenére alig hittük volna pár éve, hogy sikerülhet a bravúr - az Internet Explorer megszorongatása. Bár az IE9 béta verziója meggyőző, kérdés, hogy a Microsoft böngészője visszanyerheti-e a felhasználók bizalmát. Lassan már másképp is fogalmazhatunk: melyik az a rivális böngészők közül, amely az értő közönség körében tölti be majd a vezető szerepet. Áttekintés, esélyek, az Operába ma nem váltunk jegyet. 

 

A Firefox diadalmanete nem volt véletlen: testreszabhatósága, sebessége, bővíthetősége hamar népszerűvé tette az igényesebb felhasználók körében, nem is beszélve az exkluzivitás érzetéről -a lendület pedig nem fogyott: mára szélesebb körben is szép pozícióra tett szert. Ám a növekedéssel együtt járt a nimbusz fakulása is: az ártatlanság kora végetért. 

Ekkor lépett színre a Google könnyed, a végletekig letisztult böngészője, amely mára szintén kiegészítők garmadáját kínálja, nyíltsága és elképesztő sebessége mellett. Gyors bemutatónk után érvek és ellenérvek - teljességre nem törekvő - zsibvására következik, a hangulatot pedig ez az elképesztően szellemes Chrome sebességteszt alapozza meg: 

 

A tempó sem csillapodott: A Chrome szinte folyamatosan szépíti, frissití önmagát. Hogy ez a stabilitás kárára ne menjen, a Google különböző verziókban tette elérhetővé a programot. A nagyközönség számára a stabil, a haladóbbak számára pedig a fejlesztői verziót tette elérhetővé. Az igazán elvetemültek pedig a Canary Build-et használják alapértelmezett böngészőként - ez a verzió naponta építi be a legújabb frissítéseket, emellett szabadon használható a Chrome bármely, már telepített változata mellett.

 

 

A CANARY BUILD KIADÁS

Mint ismeretes a Chrome több különböző kiadásban kerül a nyilvánosság elé.

A stabil és fősodorbeli verzió csupán a kiforrott és többszörösen tesztelt fejlesztéseket tartalmazza, míg a fejlesztői csatorna - ismertebb címén Dev Channel - heti frissítéseket tölt le és alkalmaz rendszeresen. A csatornák nem futhatnak párhuzamosan, a felhasználónak kell választania közülük. (Ebben segít a Chrome Channel Switcher nevű alkalmazás.)

A Canary Bild azonban eltér a megszokott verzióktól - meglévő és hivatalos böngészője mellé telepítheti és azonnal kipróbálhatja a legújabb fejlesztéseket - a Canary ugyanis akár naponta többször is frissülhet és minden újdonságot rögvest  - automatikusan - beépít. Letöltése az érdeklődők számára feltétlenül ajánlott !

 

 

A netes pletyka pedig igaznak bizonyult: a Google hamarosan (karácsony környékén) megnyitja webalkalmazás boltját is. A webalkalmazások szorosan kötődnek a megjelenő Chrome OS nevű operációs rendszerhez. A Chrome OS filozófiája gyökeresen újnak hatott: az adatokat, dokumentumokat mind a neten, az ún. felhőben tárolná és kezelné, a felhasználó gépén gyakorlatilag alig lenne szükség tárhelyre: szövegeinket a Google Dokumentumokban szerkesztenénk, képeinket a Piacasán, videóinkat a Youtube-on tárolnánk. A komolyabb feladatokra pedig dedikált webes alkalmazásokat szán a cég: online képszerkesztőket, videóvágókat. Határt csupán a sávszélesség szab.

Nos, ezek a webes szolgáltatások, a hagyományos társaikkal egyetemben egészítik majd ki a Chrome-ot, a rögzített fülekhez (pinned tab) hasonló elrendezésben, de vizuálisan elkülönítve: megnyitásukkor azonban nem látható a címsáv, sem az egyéb kezelőelemek.

 

Újdonságként hathat még a Chrome Labs, tehát kísérleti funkciók felülete, amely az "about:labs" kifejezés címsávba gépelésével érhető el, valamint a frissen megjelent hardveres gyorsítás lehetősége is.

 

 

Néhány hasznos kiegészítő:

ChromeAccess: A leghasznosabb, kétségkívül. Szinte minden Chrome funkciót összefog, egyetlen gomb alá rendezve: az Előzmények, Letöltések, Könyvjelzők, Kiegészítők mellett könnyű és gyors hozzáférést nyújt az átmeneti tár állapotához, az ineternetkapcsolat részleteihez, a memória-adatokhoz és sok egyéb hasonló szolgáltatáshoz.

Flashblock: Szerszámosládánk kedvenc csavarhúzója: automatikusan blokkol minden Flash tartalmat a látogatott oldalakon, decens és kellemes jelzéssel utal elfoglalt helyükre - egyúttal egyenként is engedélyezhetővé teszi azokat. Egy gombnyomással állíthatjuk be, hogy az adott oldalon futhatnak-e flash tartalmak, vagy sem.

Ultimate Google Docs Viewer: Nehéz nélküle elképzelni a Chrome-ot. Minden letölthető dokumentum-formátumot automatikusan megnyit, szerkeszthetővé, menthetővé tesz.

AutoPager Chrome: a közkedvelt alkalmazás Chrome verziója, használatával nem kell többé a weboladlak alján kattintgatnunk folyamatosan a tovább linkre vagy a következő oldal gombra: önállóan tölti be azokat

BugMeNot Lite: Pofátlanul hasznos alkalmazás - regisztrációköteles oldalakra kínál hozzáférést, a legtöbb alkalommal működik. Hihetetlen mennyiségű időt spórolhatunk meg vele.

 

 

Miért lesz egyre népszerűbb a Chrome ?

Sok felmérésben előzi már meg a Firefox-ot, elsősorban a haladó felhasználók között a Google termék. Az okok közül talán a legmeggyőzőbb az, hogy számos alkalommal meg sem fogalmazott problémákra nyújt megoldást, amelyet a többségünk észre sem vett: kiegészítőket telepíthetünk a böngésző újraindítása nélkül, külön folyamatokba rendezte a füleket, megelőzve ezzel a teljes böngésző összeomlását. Apró figyelmesség: egy-egy lap bezárásakor a többi nem méreteződik át, amíg az egér nem hagyja el a lapok sávját - így elkerülhető a véletlen félrekattintás.

 

Ízlések és pólók

Nem mellesleg a felhasználó és nem a programozók oldaláról közelítette meg a felület és az elrendezés kérdését: bár az omnibox néven elhíresült keresővel egybeolvasztott címsáv egyértelműnek tűnik, mégis meghatározó fejlesztésnek bizonyult. A felhasználónak egyel kevesebb fronton kell helytállnia a Firefoxhoz képest.

Természetesen a Firefox is komoly lépéseket tesz, a Panorama néven futó lapkezelési technikája, amely a hamarosan megjelenő 4-es verzió része lesz, lenyűgöző. Mégis, valahogy lassabbnak, komótosabbnak érezni a dinamikáját - legalábbis a Chrome örök megújulásához képest.

A frissítések üteme

Júliusban a Google bejelentette, hogy a stabil verzió frissítési ciklusát 6 hétre emeli. Mit nyerhetünk ezáltal ? Ahelyett, hogy a hatalmas, mindent egybefogó fejlesztésekre várnánk, a legfontosabb javítások, kiegészítések hamar a gépünkön landolnak - a visszajelzések és reakciók a közös munka, a jelenlét érzetét keltik. Emellett az apróbb funkciók gyors beépülésének köszönhetően az újabb verziókat már ismerősként üdvözölhetjük. Mindehhez pedig már arra sincs szükség, hogy a fejlesztői verziót futassuk.

Az élmény

Bár a tesztek objektivitása komoly erény, semmi sem ér fel a felhasználói élménnyel. A Chrome rendre az élen végez szinte minden elképzelhető tesztben, és bár a Firefox utolsó verziója az első helyet érdemelte ki a memória-felhasználás terén, a felhasználók mégis egyre lassabbnak és lomhábbnak látják. 

A Chrome gyorsabbnak érződik - és ez a lényeg. A letisztult felülettel együtt ez a "mindent-visz" kombináció.


Az integráció 

Szeretjük vagy sem - a Google egyes szolgáltatásai megkerülhetetlenek. Ha akad olyan olvasó, aki sohasem használta a keresőt, esetleg egyszer sem regisztrált a Gmail levelezőrendszerébe, használta a Google Térképeket, meghajtjuk fejünket előtte, emeljük a kalapunkat. 

Ha Gmail-felhasználók vagyunk, a Chrome "fogd és vidd" módon illeszthető csatolmányokat, képbeillesztést, kínál. Az Androiddal való együttműködése is példás: a Chrome to Phone alkalmazás segítségével tartalmainkat azonnal a telefonon láthatjuk viszont.

Miben jobb a Firefox ?

Természetesen a kiegészítők számában messze megelőzi a Chrome-ot. Nehéz olyan funkciót kitalálni, amelyet nem valósít meg Firefox alatt egy-egy harmadik fél által írt alkalmazás. A közkedvelt Firebug-hoz hasonlóan remek fejlesztőeszköz nem érhető el Chrome alatt, bár annak beépített Fejlesztői eszköztára egyre hatékonyabb. Az Adblock Plus is számos előnnyel rendelkezik A Chrome verzóhoz képest. A legnagyobb hiányosság pedig talán a DownThem All kiegészítő, amely masszív letöltési lehetőséggekkel bővíti a Firefox-ot. 

 

Végső soron egyedi ízlés kérdése böngészőt választani - szinte mindegyik verzió kínál olyasmit, amiért szeretni, alakítani lehet. A verseny azonban éles, Dévénynél új jelentkezők döngetik a kapukat, érvek feszülnek egymásnak, a riválisok egymást licitálják túl - mindebből pedig a felhasználók profitálhatnak majd.

 

Forrás:Lifehacker

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr322317764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása