Világkor

Világkor

Világkor

Egy számológép a Plútó társfelfedezője

2010. november 18. - codesign

Bár szegény Plútót - érdemeire való tekintet nélkül - azóta lefokozták, rangjelzéseit és kitüntetéseit letépték, kardját kettértörték a vigyázzban álló csillagászok négyszögében, mindez azonban semmit sem von le annak a csodálatos és mágikus masinának a varázsából, amely a fellelésében segédkezett. 

A készlet báját a mellékelt ecset teszi teljessé

Az égbolt bosszantóan hatalmas és észbontóan tág, ráadásul tele van égitestekkel. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ezek az objektumok vonzzák, tologatják, gyorsítják és lassítják egymást, egyszóval "gyűlölnek és szeretnek", máris érthetővé válik, hogy miért volt szükség gépekre, ha némi értelmet szerettünk volna csempészni a káoszba, ami csupán olyan rendszer, amit még nem látunk át, ugyebár.

Bár a legendás "Steel Driver", John Henry még sikerrel szállhatott szembe a gőzkalapáccsal, már ő is az életével fizetett a sikerért: pürroszi győzelmet aratott. A hihetetlenül bonyolult számítások során, ahol több test kölcsönhatását kell figyelembe venni, már elengedhetetlen a számítógépek segítsége. 

 

John Henry az emberiség egyik legmegragadóbb hőse: vasúti munkás, egy a "steel driverek" közül, aki dolgos hétköznapjait azzal töltötte, hogy egy gigászi kalapács és némi ék segítségével ütött monoton rendszerességgel lyukakat a kökemény sziklába a sínek számára. A legenda szerint versenybe szállt a gyűlölt gőzkalapáccsal - egy egész napon át tartó viadalra hívta ki a fújtató démont: és legyőzte azt. A győzelem az életébe került: a maratoni hírvivőhöz hasonlatosan ő maga is holtan esett össze az utolsó ék beverése után. Egy feledésre ítélt korszak örök hőse ő, méltó a megörökítésre: legutóbb éppen az Így jártam anyátokkal című, közkedvelt sorozat utalt emlékére a "Marshall Versus The Machines" című epizódjában.

 

A "Millionare Calculator" névre hallgató csoda a legenda szerint a megvető "Senki sem lesz milliomos, ha számokat ad el" megjegyzésre adott szellemes válaszul kapta a nevét: 1893-tól gyártották 1935-ig. Életének utolsó harmadát tette emlékezetessé azzal, hogy a titokzatos "X" bolygó utáni hajtóvadászat részese lett. Emellett ez volt az első olyan számológép a világon, amely képes volt közvetlenül osztani - brilliáns szerkezetét megalkotójának, Otto Steiger-nek, a svájci mérnöknek köszönhette. 

Nem akármilyen minőségről beszélünk: bizonyos alkatrészeit minden egyes darab esetén kézimunkával állították elő: bájos naivitással egyesítette magában a 19. és a 20. századot, a manufaktúrák és az ipari óriások világát. 

Vonzerejét a már említett közvetlen osztási lehetőség növelte egészen a kívánatosig: a hajtókar egyetlen fordulatával osztott és szorzott - és sosem fáradt el. A kezelője annál inkább: a kar forgatása - a látszat ellenére - jelentős erőkifejtést igényelt. Amúgy sem volt pehelysúlyú versenyző: majd 32 kilót nyomott. 

Hajtóvadászat az X bolygó után

Az emberiség hajtóereje a kíváncsiság : a mítoszok szőtte világnézetek évezredei után egyre inkább teret nyert a nézet, miszerint a világot törvények uralják, és ezek a törvények megismerhetőek. Sőt, mi több: az égbolt megszámlálhatatlan csillagának, bolygóinak a mozgását is ezek uralják - jelesül az égi mechanika szabályai. A tény, hogy a bolygók egymás pályáját is megzavarják tömegvonzásuk révén, komoly segítséget jelentett a külső planéták felfedezése során: a Neptunusz pályájának háborgásai keltették fel Percival Lowell, a Schiaparelli által felfedezett, híres Mars-csatornák legodaadóbb hívének figyelmét.

 A Plútó pályája: láthatóan kilóg a sorból

Lowell megszállottan kutatta a régóta sejtett és titokzatos kilencedik bolygót - a felfedezés azonban az általa alapított Lowell Obszervatórium fiatal kutatójának, Clyde Tombaugh-nak a nevéhez fűződik. A lelkes tudós hetente pásztázta és fényképezte végig az ekliptika síkját és a kapott képpárokat összehasonlítva kereste az időközben elmozdult fénypontokat. 1930 január 29-én, másfélmillió csillag átvizsgálása után az idegtépő munka végetért: rátalált a keresett kincsre. A pályaszámításokban pedig hűséges társa, a milliomos számológép segítette. Valószínűleg koccintottak a sikerre: ki pezsgővel, ki gépolajjal.

Az idős Tombaugh
 
 
 A kommentek közül:
 
lijan: Ide kívánkozik a Plútó névválasztásának története is. A bolygóknak antik istenek neveit adták, erőteljes összefüggésben az asztrológiai helyükkel, mivel legtöbbjüket eme antiknak gondolt tudományág dominanciájának idején fedezték fel. A Plútó esetében a névválasztás körét pusztán hagyománynak tekintették, és kiválasztásában asztromitológiai meggondolások helyett személyes okok játszották a fő szeretpet. Itt ugyanis Clyde Tombaugh mesterének állít emléket vele PL-útó, P és L úgymint, Percival Lowell. (Bár Jankovics tanár úr másképp, asztromitológiai alapokról, magyarázza "Jelkép kalendárium" című igen értékes könyvében, a dolog érdekessége, hogy innen közelítve is belepasszol a rendszerbe a név!)
 
Deneware: A Lowell obszervatóriumot pont a kilencedik bolygó megtalálására hozták létre, a befektetők megnyugtatására kellett az eredmény. Megtalálták ugyan, de nem azt amit kerestek. Ugyanis egyrészt nem ott volt a Plútó ahol a számítások szerint lennie kellett, másrészt a Plútó tömege olyan kicsi, hogy önmagában nem magyarázza az Neptunusz pályájának változásait. Ezért is "fokozták le".
 
lacalaca: a Lowell obszervatórium vezetése elég sokat tökölt a névadással. Rengeteg javaslatot kaptak, köztük Constance Lowellét, aki többek között a "Percival " illetve "Constance" neveket ajánlotta... Végül egy angol kislány javaslatát, a Plútót fogadták el.
 
Forrás: Gizmodo, Boingboing, Sg.hu, Planetologia.elte.hu, Wikipedia

 

 
codesign © ideandroid.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr332457374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suppiluliumas 2010.11.18. 21:02:12

Csak a történeti pontosság kedvéért: marathóni hírvivő nem létezett.

lijan 2010.11.18. 22:41:36

Ide kívánkozik a Plútó névválasztásának története is. A bolygóknak antik istenek neveit adták, erőteljes összefüggésben az asztrológiai helyükkel, mivel legtöbbjüket eme antiknak gondolt tudományág dominanciájának idején fedezték fel. A Plútó esetében a névválasztás körét pusztán hagyománynak tekintették, és kiválasztásában asztromitológiai meggondolások helyett személyes okok játszották a fő szeretpet. Itt ugyanis Clyde Tombaugh mesterének állít emléket vele PL-útó, P és L úgymint, Percival Lowell. (Bár Jankovics tanár úr másképp, asztromitológiai alapokról, magyarázza "Jelkép kalendárium" című igen értékes könyvében, a dolog érdekessége, hogy innen közelítve is belepasszol a rendszerbe a név!)

Első mohikán 2010.11.19. 00:44:22

Véletlenül nem Walter az a Clyde?

Deneware. 2010.11.19. 07:44:57

A Lowell obszervatóriumot pont a kilencedik bolygó megtalálására hozták létre, a befektetők megnyugtatására kellett az eredmény. Megtalálták ugyan, de nem azt amit kerestek. Ugyanis egyrészt nem ott volt a Plútó ahol a számítások szerint lennie kellett, másrészt a Plútó tömege olyan kicsi, hogy önmagában nem magyarázza az Neptunusz pályájának változásait. Ezért is "fokozták le".

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.11.19. 11:02:23

@Suppiluliumas: igaz, persze, ahogy John Henry és a híres verseny sem dokumentálható

@taxi33: Clyde William Tombaugh (1906-1997), tudtunkkal

Első mohikán 2010.11.19. 12:43:21

@codesign: Köszi! Valamilyen W-betűs keresztnévre emlékeztem, majdnem jól...:-)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.11.19. 14:22:58

@Deneware.: Köszönet a hasznos kiegészítésekért !

Suppiluliumas 2010.11.19. 22:12:58

@codesign: Milyen kár, igazán szép a történet:)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.11.20. 13:08:02

@lijan: azt még tegyük hozzá, hogy a Lowell obszervatórium vezetése elég sokat tökölt a névadással. Rengeteg javaslatot kaptak, köztük Constance Lowellét, aki többek között a "Percival " illetve "Constance" neveket ajánlotta... Végül egy angol kislány javaslatát, a Plútót fogadták el.
süti beállítások módosítása