Világkor

Világkor

Világkor

Az Apple és a T1000-es modell - A Liquidmetal vásár

2010. augusztus 20. - codesign

Az Apple új játékra tett szert.  Anyagtechnikai cégről van szó és a felvásárlás nem kis port kavart, úgy tűnik, a felvert felhőben el is mosódtak a kontúrok - a üzlet találgatások tárgya lett. A beszédes nevű Liquidmetal Technologies és terméke  - mit takar a név és mire kell a vállalat az Apple-nek ?

 

Folyékony fém. Hatásos név - rögvest felidézi a Terminátor-filmek közkedvelt és jólfésült kiborgját. És bár az Apple rövid távú tervei között valószínűleg nem a T1000-esek gyártása szerepel az első helyen, mégis komolyan foglalkozik a rejtélyes anyaggal.

Felkelti a figyelmünket. Nem újdonsága miatt, hanem épp ellenkezőleg. A golfklubbok világában és a baseballütők piacán többször megfordult, az űrben is járt; használták fúrótornyokban, olyan elektronikai termékekben, amelyekkel ön is találkozhatott már. (Ismerősen hangzik a SanDisk Cruzer Titanium USB pendrive ? Nos, nem titánból készült.


 
És az Apple most nemcsak felhasználja ezt az anyagot, hanem "birtokolni" is akarja. Megvásárolja szabadalmi jogait. Miért ? Mit látott meg benne, amit senki más ? 
 
A Háttér
 
A folyékony fém a fémüveg néven ismert fémötvözetek családjába sorolható be.
 
("Olvadékból olyan, gyorsan lehűtött fém, amelynek nem alakul ki a kristályszerkezete, hanem a gyors hűtés miatt a folyadékban uralkodó atomi rendezetlenség fagy bele az anyagba.")
 
Határozott olvadáspont híjján fokozatosan veszíti el integritását, ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, keményebb, mint az üveg, mégis jóval kevésbé rideg. Cikkünk tárgya olyan anyagok ötvözete, amelyekről mindenki hallott: réz, titán, és nikkel. Tehát alapvetően az anyag egy fajtája, akár az alumínium-öntvény, az üveg vagy a polimerek.
 
A titok az előállítás módjában rejlik: Ahelyett, hogy az említett anyagokat egyszerűen elvegyítenénk és hűlni hagynánk, az amorf olvadékot villámgyorsan lehűtjük. Mivel nem kristályrácsba rendeződik, hanem kaotikus atomszerkezetbe fagy - a folyadékokhoz hasonlóan - a külső hatás  megszűntekor visszanyeri eredeti formáját. ("Nincsenek benne szemcsék, ezért a szemcsehatárokon fellépő jelenségek nem gyengítik, korrodálják".)
 
A Liquidmetal előnye, hogy könnyebben állítható elő, mint más fémüvegek. Egészen leegyszerűsítve a folyamatot: nem szükséges olyan nagy sebességgel csökkenteni a hőmérsékletét, mint a hasonló ötvözetek esetében és egyszerre nagyobb mennyiségben is hűthető  - értsd:előállítható.
 
 
Érzésre, tapintásra ?
 
Hogy milyen érzés a kezünkben tartani ? "A színt és látványt illetően olyan, mit a hagyományos fém, inkább rozsdamentes acél, mint alumínium, habár a maga sajátos fémes színében játszik." - Mondja Dr. Atakan Peker, a Liquidmetal mögött álló kutatók egyike. 10 évet dolgozott a cégnél, jelenleg pedig  a WSU (Washington State University) anyagtani tanszékét vezeti. "Vékony kártya vagy rúd formában sokkal rugalmasabbnak érződik, mint a rozsdamentes acél vagy az alumínium. Hajlítva azonban szilárdsága is érezhető. Gondolhatsz rá úgyis, mint a szokásosnál jóval ellenállóbb műanyagra"
 
 
A Liquidmetal legnagyobb előnye, hogy minél extrémebbek a körülmények, annál ellenállóbb. Egy Nasa jelentés így fogalmaz:
A kísérletben három acélgolyót ejtettünk azonos magasságból egy-egy üvegcsőbe. Az üvegcsövek alján különböző fémfelület feküdt: acél, titánium és Liquidmetal. Minden golyó szabadon pattanhatott vissza. Azok a labdák, amelyek az acél ill. titánium felületre estek, 20-25 másodpercig pattogtak tovább. A Liquidmetál felületen a golyó 1 perc 21 másodpercig tette ugyanezt. A kísérlet során ez az egyetlen laba pattant az üvegcső pereménél magasabbra.
 
Meg vagyunk győzve, kérem ?
 

Viszonylag kevés termékben alkalmazták eddig, több-kevesebb sikerrel. A golflabdák rugalmassága előnynek, belőle fakadó pontatlanságuk hátránynak számított. Katonai célokra is felhasználták - különleges töltényekben, a Nasa szakértői pedig az űrben kísérleteztek vele. Olajfúrófejek anyaga is. 

Összegezve: a Liquidmetal hasznos lehet bárhol, ahol különlegesen kemény, de rugalmas anyagra van szükség. Különös, hogy az Apple megvásárolta a kizárólagos jogait - elképzelhető, hogy a hadi- vagy olajiparban, esetleg a repüléstechnika területén szeretné megvetni a lábát ? (Bizonyos források szerint a nem végfelhasználói jellegű elektronikai termékek gyártásában alkalmazzák majd.)

Mi az Apple szándéka ?  

Csak kétféleképp tudhatjuk meg. A legnyilvánvalóbb módszer az, hogy megkérdezzük Steve Jobs-ot, Jonathan Ive-t vagy egy Apple mérnököt. Ehh. Más lehetőség, hogy felmérjük, mi is a lehetséges felhasználási terület: az iPhone. 

Egy beszélgetés során Dr. Peker beszámolt arról, hogy az IPhone SIM-eltávolító tüskéje felkeltette a figyelmét. "Azonnal megismertem. Higgy a szakértőnek: Ez Liquidmetal." Magyarán, ha előássa az  iPhone dobozából a terméket, egy darabot máris a kezében tarthat a titokzatos anyagból. 

 

Mindez csak annyit árul el, hogy az Apple már érdeklődik egy ideje a fejlesztés iránt, valamint azt, hogy valahol valaki képes nagy mennyiségben előállítani azt. Felhasználását mindeddig leginkább a gyártási nehézségek bonyolították meg - állítja Dr. Peker. Egy cég, amelynek türelme, tőkéje és hardverek gyártására kapacitása van - könnyedén áthidalhatja azokat. Egy olyan cég, mint...az Apple. 

A szakértő szerint leginkább készülékházak gyártását tudja elképzelni - erős, nem deformálódó, korrodálódó és karcálló anyagból.

Ha egy műanyag telefont ejt le - összetörik, ha egy fémből készült eszközt, kicsorbul és karcolódik. Ha egy Liquidmetalból gyártottat - nos, az pattogni fog. Körülbelül 1 perc 21 másodpercig. Elméletileg.

Más elképzelések szerint az antennák anyaga készülhet ebből az anyagból - főként, hogy az antenna a ház része. És az antennagate után nem csoda, ha az Apple alternatívát is keres.

 

A legvalószínűbb , hogy ez a felvásárlás egy apróság. Mint minden anyag, a Liquidmetal is feloldódik majd a nagy egészben. És egy "Liquidmetal iPhone" nem ilyen minőségében lesz jelen majd a piacon - egyszerűen kissé jobb telefonként. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr662234410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benchmade 2010.08.20. 19:45:20

Head prémium teniszütők készülnek ebből az anyagból tán 3-4 éve.

daniferi 2010.08.20. 19:55:59

Jó kis cikk, csak a titánium az valójában titán.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.08.23. 15:13:58

@benchmade: Igaz, azt hiszem ez volt az első komoly felhasználási területe.
süti beállítások módosítása