Világkor

Világkor

Világkor

Telefon a Gmailben - az integrált Google Voice

2010. augusztus 26. - codesign

A napokban elterjedt pletykák alapján várható volt, hogy a Google valamilyen telefonos szolgáltatást épít be a Gmail felületébe - ahogy az sem váratlan, hogy az nem lesz más, mint az elképesztő sikerű Google Voice, amely jelenleg teljes funkcionalitásában csupán Észak-Amerikában érhető el. Egy ideje a Google által felvásárolt, Skype-hoz hasonló Gizmo5 nevű Voip-klienst üzemeltető cég nyújtja a Voice hívásainak hátterét - a Google pedig hozzáférést biztosít népszerű rendszeréhez a Gmailben is. Mellesleg nyilvános telefonkészülékeket telepít az ötvenes évek modorában.

 

(Update:Az első nap alatt több mint egymillió hívást indítottak ! )

A szolgáltatás működik,  és remélhetőleg hamarosan Európa országaiból is feltölthető lesz az egyenleg - telefonálhat a Gmailből. Részletek alább:

A Google Voice lényege dióhéjban a következő - a cég minden regisztrálóhoz egy telefonszámot rendel, amely bármilyen hagyományos telefonról hívható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Google egyúttal telefonos szolgáltatást is kínálna - hiszen a szám nem tartalmaz elérhetőséget mindaddig, amíg nem csatoljuk hozzá saját - már meglévő telefonjainkat. Ezek lehetnek ugyan voip-kliensek is, a lényeg, hogy egyedi, számszerű azonosítóval rendelkezzenek. A Gizmo5 többek között éppen ezért kellett a Google-nek, hiszen általa saját készülék nélkül is hívásfogadást tudott biztosítani ügyfelei számára - akár egy teljesértékű voip-szolgáltató. Az egyenleg a Google checkout fizetési rendszeren keresztül kezelhető.

A hívott Google Voice szám minden készüléken kicsörög. Ez a Voice sava-borsa: egy szám minden készülékhez, bárhol is legyen az. Egyéb szolgáltatások is társulnak a fiókhoz - hívástiltás, hangposta, a hangüzenetek átírása és hasonló extrák. Külföldről a Voice csak nehézségek árán aktiválható és különösebb haszna nincs - hacsak nem rendelkezünk számottevő mennyiségű amerikai ismerőssel - mert a szolgáltatás az országon belül ingyenes hívásokat tesz lehetővé.

Mostantól azonban a Gmailen keresztül akkor is intézheti majd hívásait, ha nem rendelkezik Google Voice fiókkal - amennyiben ingyenes célállomást tárcsáz vagy valahogy feltölti egyenlegét, és persze, ha fiókján élesedett a szolgáltatás. Az USA és Kanada - mint említettük - ingyen hívható, Magyarországot 4 forint körüli percdíjjal érheti el - vezetékes vonalon. A teljes árszabás itt tekinthető meg.

Hívások fogadása jelenleg - a hírek szerint - a felhasználók Voice-számán keresztül lehetséges. Tehát az új funkció csupán a Voice regisztrációval együtt lesz teljesértékű - a Google pedig még javában tárgyal a távközlési cégekkel annak nemzetközi alkalmazásáról.

Addig pedig itt az új Skype - hiszen a kedvelt Voip-szolgáltatáshoz hasonló funkció válik elérhetővé egy sokak által használt felületen - még egy lépés abba az irányba, hogy Gmail fiókunk kommunikációs központtá váljon. (A Skype sem rendelkezik hívható számazonosítóval, a Gmail a kimenő hívásokat tekintve azonban verhetetlen alternatívát kínál.)

Hogyan telepítsük ? Ezen a linken tölthető le a plugin. Indítsuk el és már el is érhető a Call ablak a Gmail felületén. Hangsúlyozzuk: jelenleg csak az USA területén élők tölthetik fel egyenlegüket, bár néhány nemzetközi felhasználónak már sikerült ez a bravúr. Az USÁ-ban élő ismerősünk feltöltheti a számunkra - vagy Voice fiókunk alól tehetjük meg, ha sikerrel regisztráltunk megelőzőleg. Update: Már működik a feltöltés Checkouton keresztül !

 

A Google tehát a már futó szolgáltatását építi  a Gmailbe - kiterjesztve annak funkcionalitását.

Azok, akiknél élesedik a hívás funkció, a csetdobozban figyelhetik meg majd a telefon-ikont, amely azon kapcsolatok alatt jelenik meg, amelyekhez telefonszámot is rögzítettünk. A hívásfogadás is lehetséges, amennyiben úgy döntünk, hogy Voice számunkat a Gmail fiókhoz rendeljük.

 

Figyelembe véve, hogy az új funkció az ismert Voice egyes elemeinek integrálását jelenti, elsősorban kényelmi szempontból jelent változást, hogy már a levelezőrendszer alól is elérhető. A Google nem közölte, hogyan és mikor teszi nemzetközileg is elérhetővé a Voice szolgáltatást - a Gmail integráció egy lépést jelenthet a nyitás felé.

Forrás:Gizmodo
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr212248246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása