Világkor

Világkor

Világkor

A világ első HDR videója - felizzik a gyöngyvászon

2010. szeptember 12. - codesign

Nem egyszer ejtett már ámulatba minket egy-egy HDR-technikával készült fotó - a hihetetlenül intenzív tónusok, a mélyen izzó színek. Ezidáig mindezt csak fényképen élvezhettük, de lassan belopja magát a mozgóképek világába is. A beszédes nevű Soviet Montage Productions elkészítette az első HDR videót, amely alább csodálható meg.

Mindenekelőtt: HDR ? A High Dynamic Range kifejezést rejtő mozaikszó önmagát magyarázza: nagy  kontrasztarányú képek készítésére alkalmas technika. A digitális kamerák 8 blendével érzékelik az árnyalatokat, míg az emberi szem remekül kompenzálja a kontrasztkülönbségeket - ha magasabb ill. alacsony kontrasztú részletek keverednek. A HDR több, eltérően - általában alul és felülexponált - kép összeillesztésével éri el a meseszerű hatást - széles dinamikatartományú fotóvá dolgozza össze őket. Mivel sorozat szükséges az alkalmazásához, csak bizonyos körülmények között használható.

 


A fenti példa két Canon EOS 5D Mark II DSLRs készülék segítségével készült - az alkotók szerint "mert remek kamera, és az ára is kedvező". Mivel a részleteket nem közölték, nem világos, hogyan illesztették össze a két eltérő réteget ilyen pontossággal - annyi bizonyos, hogy sugárosztót és két kamerát alkalmaztak, különböző - egy alul és egy felülexponált - beállítással. Valószínű, hogy tonnányi utólagos képfeldolgozó eszköz pepecselt a felvétellel minden szabadidejében. 

Az SMP nem az egyedüli csapat, amely HDR videók készítésével kísérletezik.  Bemutatunk két hasonló felvételt - az E3D Creative jóvoltából is:

Végül pedig következzék néhány remek példány - a HDR-képek világából: 

 

 

Forrás:Gizmodo, Soviet Montage Productions, E3D, HDSLRPhoto, Wikipedia

codesign © ideandroid.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr912287584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXL (törölt) 2010.09.18. 19:18:16

Szerintem a fényképekkel csak bohóckodnak de a filmeknél végre érezni hogy mire is jó igazából a HDR technika.

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2010.09.18. 23:21:20

a videóban látszik a fantázia, bővíti a fényelési lehetőségeket, és így közelít a filmhez, de ezek a képek... borzalom. a jó hdr kép egyébként is onnan ismerszik meg, hogy nem látszik rajta :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.09.18. 23:47:26

@qnadam: Egyetértünk---A képek csak illusztrációk...
süti beállítások módosítása