Világkor

Világkor

Világkor

A NASA pajzs

2010. október 31. - codesign

A NASA nem vádolható kishitűséggel:  a Solar Shield pajzsot húz Észak-Amerika fölé, hogy megvédje a terület elektromos hálózatát a nyugodt időszaka vége felé járó Nap gigantikus kitöréseitől. A rendszer a Hold nélkül mindenesetre már legalább száz éve üzemelhetne - vagy sem: ez olyan bizonytalan.

1859 szeptember elsején, a munkába mélyedt komoly irodisták olyasmit tapasztaltak, amit ember azelőtt sohasem: A történelem legnagyobb napviharát regisztrálták ezen a napon. 

Nem mellesleg alig valamivel ezelőtt állították üzembe Titusville-ben, Pennsylvaniában az első sikeres olajkutat.  

Richard Carrington, a neves angol csillagász éppen szokott megfigyeléseit végezte, amikor az egyik napfolt közepén két fehér villanásra lett figyelmes - olyan fényesen törtek fel, hogy arra gyanakodott: az árnyékolásra használt ernyője átszakadt és közvetlen napfény érte a műszereket. Miután meggyőződött arról, hogy a jelenség valóban a Nap felszínén található, már bizonyos lehetett abban, hogy valami egészen újat fedezett fel: az ún. fehér flereket, amelyek rendkívül ritkák: 100 év alatt csupán hatvanat sikerült felfedezni belőlük. A pár percig tartó jelenség után igen heves északi-fényről számoltak be a szemtanúk.

 

 

"A Napon jelentkező fler a naptevékenység egyik megjelenési formája: a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen (percek alatti) erős kifényesedése a röntgentartományban és esetleg más hullámhosszokon.

A legnagyobb flerek pedig nagy ritkán minden speciális szűrő nélkül, a látható tartományban készült felvételeken is láthatóak. (fehér flerek)

A flerek gyakorisága a 11 éves napciklus során változik. A legtöbb és legnagyobb fler rendszerint 2-3 évvel a napfoltmaximum után figyelhető meg."

 

 

Az irodisták azonban erről mit sem tudtak és nem is volt szükségük hivatalos értesítésre: a telegráfok ráztak és szikráztak, a levegő megtelt statikus elektromossággal, a vonalak pedig kisültek. A Sziklás-hegységben az aranyásók bőven hajnal előtt ébredtek: azt hitték, hogy a Nap kel fel a csúcsok felett - olyan intenzív sarki fény jelent meg az égbolton, hogy „újságot lehetett olvasni a vörös és zöld fényben”.

 

A felfedezője után Carrington-eseménynek elnevezett napkitörés nem az utolsó volt a sorban: a későbbiek folyamán számos ilyen jelenség zavarta össze az elektromos hálózatokat és berendezéseket. Ha megismétlődne egy hasonló erejű napkitörés, még a legmértéktartóbb becslések szerint is tönkretehetné bolygónk nappali féltekéjének teljes transzformátorhálózatát.  

Az amerikai illetékességű National Academy of Sciences jelentése szerint még egy, a Carrington-eseménynél sokkal gyengébb kitörés is tartósan megrongálhatná a hálózatot.

A tényre az amerikai kormányzat is felfigyelt és hivatalos célkitűzésben fogalmazta meg a hálózat érzékeny pontjainak védelmét, mivel: " rendszereik egyre sebezhetőbbek".

Egy kommentelőnk hívta fel a figyelmünket a nagy igazságra: nincs NASA-cikk animáció nélkül. 

A feladatnak a NASA veselkedett neki, mielőtt egy váratlan kitörés teljes sötétségbe borítana mindent: A Solar Shield néven fejlesztett megoldás voltaképpen egy kísérleti űridőjárás-figyelő rendszer, amelyet célzottan az észak-amerikai elektromos hálózat védelmére alakítottak ki. 

Szerencsére a kitörésből származó részecskéknek időbe telik, míg eljutnak a Földre: ez a késedelem ad lehetőséget a védekezésre. A geomágneses viharok a Napból érkező részecskék hatására alakulnak ki és elsősorban a kulcsfontosságú transzformátorállomások számára veszélyesek. Ezek az állomások drágák, nehezen javíthatóak, cseréjük akár egy évig is eltarthat: nagy számban történő kiesésük komoly gondokat okozhat az energiaellátásban. 

Az egyetlen megoldás az, ha jelentős viharok esetén kikapcsoljuk őket - ebből fakad a nehézség is: egészen pontosan meg kell jósolni, hol és mikor törnek ki a legintenzívebben. Mázli, hogy a NASA-nak két különleges űreszköze is kering odafent: a SOHO és a két STEREO szonda 3D-ben fotózhatja le Föld felé tartó koronakidobódásokat, időt és anyagot szolgáltatva a tudósoknak a beható elemzésre.

A STEREO műholdpáros térhatásban rögzíti a Napkitöréseket. Cameron sápadt az irigységtől.

Az űrkutatási hivatal szerint a kidobott koronanyag útja a Naptól a Földre 24-48 órát vesz igénybe. Az útján végig figyelemmel kísért anyag végül elérné az ACE névre keresztelt állomást, amely a Földtől körülbelül másfélmillió kilométer távolságban helyezkedik el. Ez a szonda végezné a kritikus munkát: részletes adatokkal látná el a Nasa számítógépeit a vihar sebességét, sűrűségét, irányát illetően - mintegy 30 perccel a becsapódás előtt. 

A rendszer modellje 

Ez a fél óra azonban elég lenne arra, hogy a NASA modellje alapján kikalkulálják az érintett területeket és értesítsék azok üzemeltetőit, így ők azonnal üzemen kívül helyezhetik rendszereiket. Áramkimaradás így is bekövetkezne, ám csupán néhány percig tartana. A rendszer még kísérleti fázisban jár, egyszerűen azért, mert még nem volt igazán mérvadó alkalom a kipróbálására: a Nap szokatlanul csendes korszakát élte, amely azonban a végéhez közeledik. A NASA hihetetlenül heves napviharokra számít: lesz esély a tesztekre. Esetleg még arra sem lesz: a rendszer élőben vizsgázik majd.

 

 

Forrás: DailyTech, Gizmodo, NASA, GeoMag, Wikipédia

codesign © ideandroid.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr812410120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.10.31. 17:58:59

kemény... most akkor tapétázhatok alufóliával? vagy mi védi meg a csóró kompjúteremet ? :)

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 18:01:38

Ártani nem árthat...az alufólia majdnem mindenre jó

Dr. Kix 2010.10.31. 18:15:45

@mrbloodbunny: Ha jól tudom, inkább Faraday kalitkát kellene építened, jó nagyot! :-)

hu.wikipedia.org/wiki/Faraday-kalitka

tyberius 2010.10.31. 18:25:00

Az otthoni pécédet leginkább a hálózati feszültség ingadozása veszélyezteti. Ez ellen szünetmentes tápegység használatával védekezhetsz.

kpityu2 2010.10.31. 18:30:23

Sehol egy 3D-s rajzfilm a pusztító napviharról? Már a NASA sem a régi...

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 18:34:49

@kpityu2: Hohó, erről megfeledkeztünk - itt egy remek példány:

www.youtube.com/watch?v=uc8K5n1PjQU

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.10.31. 18:37:00

Vicces lesz ahogyan a nagyvárosok a csúcsforgalom idején kölekedési lámpák nélkül maradnak.

kpityu2 2010.10.31. 19:39:08

@codesign: Na azé. Azt hallottam hogy a Shrek 5-öt már a NASA fogja készíteni. :DDD

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 19:47:42

@kpityu2: Hát kiegyeznénk bármivel, amit a NASA rendezne, feltéve, hogy a címe Randevú a Rámával lesz...

Sztrogg 2010.10.31. 19:47:45

Hű, "olyan fényesen törtek fel, hogy az árnyékolásra használt ernyője átszakadt" ezt honnan deriváltuk?

Nem a transzformátor állomásokat nehéz pótolni, hanem a transzformátorokat... miként az eredeti cikkben az le van írva.

Iridium 2010.10.31. 19:51:41

Napkitörés idejére pedig javaslom betiltani a műszálas pulcsik használatát a közbiztonságra való tekintettel!

brlv24 2010.10.31. 19:53:13

@mrbloodbunny: Vagy csak siman huzd ki a konnektorbol! :)

Goompah 2010.10.31. 19:54:49

Miféle pajzs van itt? Ez egy korai figyelmeztető rendszer (early warning system). Csak a NASA vsz. több pénzt kap egy pajzsra, mint egy figyelmeztető rendszerre.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 20:01:23

@Goompah: Hát igen, a pajzs jobban hangzik, ezért is nevezték el Solar Shieldnek a tervet...

@Sztrogg: a transzformátorokat naná...és kösz az észrevételt, kimaradt az "arra gyanakodott, hogy.." kitétel

Egyébként adósak maradtunk a főbb források linkjeivel:

science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/26oct_solarshield/

www.gizmodo.com.au/2010/10/nasa-building-solar-shield-to-protect-power-grids-from-space-weather/

www.dailytech.com/NASA+Looks+to+Protect+US+Power+Grid+with+Solar+Shield+Project/article20020.htm

Goompah 2010.10.31. 20:12:09

@codesign: Olvastam, én is tudok angolul. :) Amikor pár napja először olvastam a hírt, épp azon gondolkodtam el, vajon a Kongresszusban tényleg olyan buta emberek ülnek, hogy a név befolyásolja őket? Vagyis a politikusok by default hülyék, de tanácsadóik csak vannak.

"A rendszer a Hold nélkül mindenesetre már legalább száz éve üzemelhetne - vagy sem: ez olyan bizonytalan."

Valószínűleg inkább nem. A hozzáértők szerint a Hold okozta árapályhatás komolyan elősegítette a szárazföldi élet kialakulását.

Van egy érdekes könyvem, a címe sajnos nem jut eszembe. Azt veszi sorra, milyen lenne az élet a Földön, ha a Föld kisebb vagy nagyobb lenne, ha lenne vagy nem lenne Hold, vagy a mostaninál nagyobb vagy kisebb lenne stb.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 20:15:58

@Goompah: Igen, igen ! A vonatkozó link alatt található cikk éppen ezt taglalja: nem tudom egyre gondolunk-e - mi Asimov: A Hold tragédiája című ismeretterjesztő könyvének gondolatmenetét követtük ...

Goompah 2010.10.31. 20:22:18

@codesign: Ismerem Asimov könyvét, de én nem arra gondoltam. Sajnos a papírkönyveim legnagyobb része a pincében van, valószínűleg az is. De az a könyv nem foglalkozik a társadalmi-kulturális vonatkozásokkal, erre emlékszem.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.31. 20:22:58

@Goompah: Ha eszedbe jut, ne légy rest közölni !

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.31. 20:56:25

@Goompah:

@Goompah:

Dehogynem! Pont a hét kialakulásánál tárgyalja (A Hold Babilon fölött, In: A Hold tragédiája, Kozmosz, Bp, 1979, 49 old.)

lotht 2010.10.31. 20:56:26

@tyberius: Igazából inkább megfelelően méretezett túlfeszültségvédő rendszerek nyújtanának megoldást. A kisebb szünetmentes tápegységekben egy ilyen túlfeszvédő rendszer utolsó eleme van beépítve általában.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.31. 21:12:52

Ja és szerintem a "Jobb a pajzs, mint a kard"-féle híres Teller Ede doktrínára akartak építeni ezzel a címmel. De ez már végképp csak találgatás. :)

Goompah 2010.10.31. 21:25:31

@codesign: Kicsit gugliztam és ennek alapján úgy rémlik, Neil F. Comins Mi lenne a Földön, ha...? c. könyvéről van szó. Sajnos a Széchenyi Könyvtár katalógusa semmi adatot nem ad meg, még az eredeti címet sem, de csak ez van meg szerinte magyarul.

Lehet, ez a szerző több rövidebb művének összegyúrása, mert a Google Books szerint írt könyvet What If the Earth Had Two Moons és What If the Moon Didnt Exist címmel is.

@Bárzongorista: Igazad van!
süti beállítások módosítása