Világkor

Világkor

Világkor

Új vizeken

2012. február 09. - codesign

A Pirate Bay a napokban egészen új megvilágításba helyezte a megosztás fogalmát. A médiacégek és a fájlcserélők élesedő harcának éppen a kellős közepén körvonalazódni kezd egy olyan jövő, amelyben a valós fizikai tárgyak másolása korántsem hagymázas képzelődés. 

 Screen shot 2012-01-24 at 1.11.20 PM.png

 

Bár a 3D nyomtatók világában egyszer már elmerültünk, az ott csupán felemlegetett lehetőség mára megvalósulni látszik: mindezt pedig a 3D nyomtató teszi lehetővé. E csodálatos masinákkal kapcsolatban most legyen elég annyi, hogy tárgyakat állítanak elő, rétegről-rétegre haladva, kínos lassúsággal bár, de törve nem: kedvenc kávéscsészénket letölteni és kinyomtatni ma már egyáltalán nem tartozik a tudományos-fantasztikum birodalmába.

Azt nem állítjuk, hogy a közeljövőben a konyhai replikátorunknak fogjuk ziláltan kifejteni egy valódi csésze tea mibenlétét : a 3D nyomtatók jelen generációja akár primitívnek és kezdetlegesnek is minősíthető - különösebb tépelődés nélkül is. A technológia ugyan még kiforratlan, viszont már jelen van. Jelentjük, hogy poharakat, fésűket és akciófigurákat minden további nélkül előállíthatunk, sőt, magát a nyomtatót is kinyomtathatjuk, ami lehetőségnek kissé hátborzongató, filozófiailag pedig gubancos.

Az előállítógép

A 3D nyomtatók számos csodálatos vonásuk mellett rendelkeznek egy roppant bosszantó tulajdonságal is, ez pedig az áruk, amely testvérek között is csillagászati. Ezért is számított áttörésnek a Makerbot néven közismert "Szereld magad" szett, amely akármennyire is egy fluxuskondenzátorba oltott Szokol rádióra hajaz, mégis két nap alatt összerakható - éppúgy, mint a családi otthonok békéjét feldúló Ikea-készletek. Nem csupán azért forradalmi, mert remek szórakozást nyújt, hanem viszonylag alacsony ára miatt is. Az alábbi képen a masina teljes szépségében: 

toshiba-regz-hands-000.jpg

 

A legutóbbi CES sztárja pedig az új generáció, a Replicator névre hallgató készülék volt, melynek képességeiről ás ár-érték arányáról ódakat zengett a szaksajtó és a publikum. Az új változat 1799 amerikai tallérba kerül, ami testvérek között is csupán  nyolc milliárd billpengő. Erre tehát nem lehet panasz. Vásárlás (útmutató mellékelve) itt.

Az alábbi (hangos) filmen megtekinthető, ahogy a készülék előállít egy nyulat. A rövidfilm nemcsak mulattató, hanem roppant tanulságos is:


Alább pedig néhány általa gyártott műremek sorakozik fel:

makerbot-replicator-bre-pettis.jpgimages (5).jpgimages (1)_2.jpg

images (3)_1.jpg        images (4).jpg

cvxvc

Kalózok új vizeken 

A Pirate Bay mögött álló sötét erők megyőződése, hogy a digitális tartalom fizikai formába önthető, sőt szilárd hitük, hogy ez maga a jövő, és nem csak az illegális fájlcsere jövője, ugyebár. Ennek jegyében új kategóriával bővítették az elérhető adatok körét, melyet ők "Physical Objects"-nek, vagyis röviden "Physibles"-nek neveztek el. Az illetékesek így nyilatkoztak:

"Mindennek a társadalomra gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. Nem lesz szükség arra, hogy hatalmas mennyiségű terméket mozgassunk a világban. Nem küldjük vissza a tönkrement árut. A gyerekmunkának vége szakad. Az éhezőknek ételt nyomtatunk. Nem a receptet, hanem magát az ételt osztjuk meg ezután.  

Úgy hisszük, hogy a jövő a fizikai adatok megosztásáé. Eltűnődtünk azon, hogy időlegesen Product Bay néven fussunk, ám éppen nem akadt egy grafikus sem a közelben, aki elkészítette volna a logót. A jövőben majd letöltünk egyet."

Mindettől függetlenül korántsem a Pirate Bay a nyomtatható 3D modellek legbővebb tárháza: igazság szerint az induláskor 7 tételt jegyzett a katalógus. Azonban ez csak a kezdet, a letölthető tárgyak tárháza ugyanis eddig is a Thingiverse volt, amely szédítő mennyiségben kínálja az ötletesebbnél-ötletesebb letöltenivalót.

Anya, te aztán tudsz pizzát nyomtatni !

Nem tudni, milyen irányba mozdul el a 3D nyomtatás jövője, ám a bonyolult, mozgó alkatrészek sokaságával ellátott szerkezetek előállítására képes nyomtatók még váratnak magukra. Iparművészek, játékgyárosok és a minden újra fogékonyak azonban már most is jó hasznát vehetik: az sem kétséges, hogy előbb-utóbb a önmagukat befűző cipőnket is a netről töltjük le majd. 



Forrás:

 
codesign © ideandroid.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr723936151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

campobaszo 2012.02.09. 15:06:15

Én a replikátorra várok.Tea,Earl Gray,forró.

VilMarci 2012.02.09. 15:29:23

Tetszik. MP3-ból tud bakelitet nyomtatni? :)

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.02.09. 15:35:50

Kíváncsi leszek mit hoz a jövő ezen a téren...

Kis ember 2012.02.09. 16:41:04

Mihalik Enikőt is le lehet majd tölteni? Vagy majd Lollobrigidát fekete-fehérben?

VilMarci 2012.02.09. 16:49:59

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Drága, de olcsóbbá tehet több még drágább szórakozást, például a modellezést.

PonDrow 2012.02.09. 19:20:11

Milyen cool is lesz majd kinyomtatni egy-egy Star Wars vagy BattleMech figurát...:)

Kohn Troll (Altdel) 2012.02.10. 04:27:18

És hogyan nyomtat egy álló nagy C betűt, pontosabban C alakban meghajlított rudat? Lentről felfele haladva az alsó kétharmada rendben van: először hosszúkás ellipsziseket rak le, egyre nagyobbakat, aztán két kört (egyik a C jobb alsó kunkorának metszeteiből jön, a másik pedig a C függőleges szárából). Pakolja tovább a C függőleges vonalának metszeti köreit, az is OK. De ahogy haladunk felfele, elérkezik egyszer az a layer, amelyikben kezdődik a C jobb felső része, vagyis a C vonal eleje (ahogy elkezded leírni). Ezt a kört nem tudja mire ráépíteni, mert nincs alatta semmi, vagyis le fog esni.

Ezzel mit csinálnak?
süti beállítások módosítása