Világkor

Világkor

Világkor

A kávé kibernetikája

2010. november 08. - codesign

A legcélszerűbb robotkar nem csavarok, huzalok és csuklók, valamint kvantumkondenzátorok kombinációja - hanem egészen egyszerűen egy zacskó kávé. Kedvenc italunk illata lengi be a robotika hajnalát. 

 

A Cornell és a Chicagói Egyetem kutatói a DARPA védőszárnya alatt fejlesztették ki a tökéletes robotkezet - vagy inkább robot markolókart. Rendhagyó módszert alkalmaztak és mint a rendhagyó módszerek esetében történni szokott: az eredmény is meglepőre sikeredett. Az őrölt kávéval töltött léggömb, nevezzük egyszerűen Koffeinalapú Markoló Egységnek, remekül teljesít szinte bármilyen tárgy esetében. Szülei egyébként Univerzális Markolónak becézik. 

Működése azon az elven alapul, hogy bizonyos anyagok a megnövekedett sűrűségre megnövekedett szilárdsággal reagálnak. Ha a részecskéket olyan sűrűn préseljük, hogy azok képtelenek elcsúszni egymáson, akkor az adott anyag szilárd testként viselkedik - ha viszont elég lazán, akkor a folyékony halmazállapothoz hasonlóan. A kávé tökéletes példa a jelenségre - ha a vákuumcsomagolt és bontatlan adagot a kezünkbe vesszük, szinte kőkeményenk érezzük, a felnyitás után viszont újra fellazul.

 

A Cornell közleménye szerint egy teljesen hétköznapi léggömböt töltöttek meg kávéval, majd egy robotkarhoz csatolták: a kar a léggömböt a tárgyhoz préseli, majd kiszivattyúzza a levegőt, egyúttal a helyes formába "szilárdítja" a tárolt anyagot. A tárgy eleresztésekor az ellenkező folyamat játszódk le: a gömbbe levegő kerül, a tartalma pedig fellazul.

A karok tervezése a robotika nagy kihívása: a szerkezetnek szilárdnak, pontosnak, erőteljesnek, egyúttal gyengédnek kell lennie: A tojást éppolyan hatékonyan és sértetlenül kell megemelnie, mint mondjuk egy virágcserepet. Hod Lipson, a Cornell Egyetem kutatója szerint az övék olyan egyszerű, hogy akár holnap a piacra kerülhet: ráadásul elég univerzális ahhoz, hogy széles körben alkalmazható legyen. Elméletileg sokféle anyag használható a markolókarban: homok, kuszkusz, rizs vagy akár őrölt gumi is - a kutatók azonban a kávét találták a legalkalmasabbnak. A baristákat pedig a kibernetika állítja új kihívások elé.
 

 

Forrás: Gizmodo, Popular Science

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr622407837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása