Világkor

Világkor

Világkor

Színes e-tintákról álmodom

2010. november 12. - codesign

A hegyek vajúdtak és elefántot szültek: a sokak által várt pillanat - majdnem - elérkezett. Évek munkája szökken szárba: az e-ink kijelző márciusban színesre vált, és az eddig csak prototípusként megcsodálható technika kereskedelmi forgalomba kerül a Hanvon jóvoltából. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár sokan és sokféleképp kísérelték meg leküzdeni az e-olvasók két legnagyobb hátrányát - az oldalfrissítés sebességét és a szürkeárnyalatok korlátait, az első sikeres próbálkozás a Hanvon nevéhez fűződhet. A kínai cég a 2010-es FPD-vásáron jelentette be, hogy a világon elsőként bocsájtja majd forgalomba - várhatóan a jövő év első negyedében - a színek visszaadására képes e-ink kijelzőit. Az ő szavuk pedig nyom valamit a latban: a világ e-olvasóinak kilencven százalékában az ő termékük ingere a szemnek - a legnagyobbak is alkalmazták elektromos tintával kapcsolatos fejlesztéseiket.

A bejelentés mérföldkő - az eddig piacra került színes, dedikált könyvolvasók ugyanis LCD-képernyőt alkalmaztak,mondhatni, a káddal együtt kiöntötték a gyereket is: az e-ink technológia erőssége a nyomtatott lapok olvasásához hasonló élmény, míg az LCD-kijelző - legyen bármilyen kifinomult - nem képes ellensúlyozni a képernyőről olvasás érzetét.

Az új színes e-ink azonban korántsem nyújt az LCD-hez mérhető minőséget, ahogy a képélesség tekintetében sem vetekedhet elődjével: a színek fakók, akár egy hetvenes évekből visszamaradt Rádiótechnika címlapja, vagy még inkább egy évek csiszolta Galaktika-borító. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel az új technológia nyilvánvaló gyermekbetegségekkel küzd, ráadásul nem képes mozgóképek megjelenítésére sem, az Amazon és a Sony - a piac két óriása - egyelőre kivár. Az előbbi határozottan kijelentette, hogy nem áll elő hasonló termékkel, amíg a technológia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Steve Haber, a Sony illetékes részlegének feje pedig úgy fogalmazott, hogy "a színeknek vibrálnia kell." Hozzátette, hogy "semmiképpen sem szeretnék feladni a fekete-fehérben olvasás" nemes és évszázadokra visszatekintő hagyományát sem.

A Hanvon ennek ellenére bizakodó, és biztos abban, hogy a piac kedvezően reagál majd. 9.68"-es új termékük elsőként  Kínában lesz majd kapható, 440 dollár ellenében. A magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy akad olyan, aki a termék kiforratlansága ellenére is áldoz ekkora összeget az élményért: ez lesz ugyanis a világ első "digitális színes hordozható könyvnyomdája" - nemcsak Guttenberg álma válik teljessé, hanem azé az elvetemült és manapság már csupán elvétve megfigyelhető rétegé is, aki szabad idejében könyvek olvasására adja a fejét. 

Magunk - az elektromos tinta rajongótábor B-közepének örökös tagjaként - gyengéd elnézéssel szemléljük a csöppség kezdeti csetlés-botlását. Ne feledjük: Nagy Sándor, Caesar, sőt maga Nagy Levin is csecsemőként kezdte hajdanán

 

Forrás: New York Times

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkor.blog.hu/api/trackback/id/tr882433763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása